Žena kontrolujte radiátor

Přehledně: Kdy začíná topná sezóna v roce 2023

3. 9. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Topná sezóna začíná 1. září a končí 31. května, ale kromě tohoto časového vymezení záleží i na teplotní podmínce. Když teplota poklesne alespoň dva po sobě jdoucí dny pod 13 °C, dojde k zahájení dodávek. Co dalšího byste o topné sezóně měli vědět?

Kdy začíná topná sezóna, určuje vyhláška

Pravidla pro vytápění upravuje vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu č. 194/2007 Sb. Podle ní topná sezóna (neboli otopné období) začíná 1. září a končí 31. května následujícího roku.

Reálný termín, kdy se začíná topit, ale závisí ještě na teplotní podmínce. Dodávky tepla se spouštějí ve chvíli, kdy v dané lokalitě poklesne průměrná denní teplota pod 13 °C po dva po sobě jdoucí dny a ani v následující den se neočekává oteplení.

Jak se vypočítá průměrná denní teplota pro začátek topné sezóny?

Ukazatel průměrné denní teploty venkovního vzduchu se stanovuje jako čtvrtina součtu venkovních teplot měřených ve stínu s vyloučením vlivu sálání okolních ploch. Měření se provádí v 7:00, ve 14:00 a ve 21:00, přičemž teplota naměřená ve 21:00 se započítá dvakrát.

I během topné sezóny může dojít k přerušení dodávek tepla

Podle pravidla průměrné teploty je možné i během topné sezóny dodávky tepla na několik dní přerušit. Vytápění bytů se může omezit nebo přerušit v období, kdy průměrná denní teplota venkovního vzduchu přesáhne 13 °C dva po sobě následující dny a nelze očekávat pokles teplot ani další den. Termín, kdy končí topná sezóna, tak může nastat dříve než na konci května.

Při opětovném poklesu teplot pod 13 °C se centrální dodávky tepla opět spustí. Teplárny obvykle disponují automatickou regulací, která se stará o omezení vytápění tak, aby nedocházelo ke zbytečnému plýtvání energií.

Náš tip

Neplaťte zbytečně ani za elektřinu nebo plyn

O zamezení plýtvání teplem se postará teplárna, ale kdo to udělá s elektřinou nebo plynem? To zůstane na vás. Nejen, že můžete zmenšit svoji spotřebu, ale dokážete i snížit náklady na každou spotřebovanou kilowatthodinu. Někteří dodavatelé totiž vydali nové ceníky, které nabízí ceny elektřiny a plynu pod vládním stropem.

Horký radiátor jen od 6 do 22 hodin

Otočili jste kohoutkem radiátoru v nočních hodinách, ale tepla jste se nedočkali? Pokud máte v bytě centrální vytápění, nejspíš jste si všimli, že je regulovaná také denní doba, kdy se začíná topit. Byty i nebytové prostory jsou během topné sezóny vytápěny mezi 6:00 až 22:00.

Dodávky tepla si můžete domluvit individuálně i mimo topnou sezónu

S dodavatelem tepla je možná domluva na jiný časový interval, po který je topení tlumeno, nebo dokonce jeho úplné zrušení. Stejně tak se lze domluvit na vytápění mimo topnou sezónu, pokud se na tom shodnou dvě třetiny spotřebitelů a počasí to vyžaduje.

V praxi ale podobné úpravy naráží na obtížnou realizovatelnost –⁠ individuální regulace v bytech není možná, většinou je prostředníkem SVJ. Obvykle se tak musíte smířit s tím, kdy začíná topná sezóna a kdy nastane konec topné sezóny, bez ohledu na vaše individuální potřeby.

Kvůli válce na Ukrajině se připravuje nová vyhláška o topné sezóně

V souvislosti s válkou na Ukrajině a omezením dodávek zemního plynu z Ruska se v loňském roce začala připravovat nová vyhláška o topné sezóně. Ta stanovuje zvláštní pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody při předcházení stavu nouze nebo ve stavu nouze.

Návrh vyhlášky počítá s tím, že centrální vytápění nebude možné spustit mimo topnou sezónu, ani po individuální domluvě. Zatímco běžná vyhláška o topné sezóně udává, že se místnosti vytápí na teploty stanovené projektem budovy, vyhláška pro stav nouze zavádí následující průměrné teploty pro jednotlivé místnosti.

Místnosti v obytných budováchPrůměrná vnitřní teplota v otopném období

obývací pokoj, ložnice, dětské pokoje, jídelny, kuchyně

18 °C

koupelny

19 °C

předsíně, chodby

15 °C

schodiště

10 °C

Vyhláška pro stav nouze zatím nebyla schválena a předpokládá se, že by prošla legislativním procesem pouze za předpokladu výrazného omezení dodávek zemního plynu.

Jak se připravit na topnou sezónu v bytovém domě?

O vaše dodávky tepla se stará teplárna, a tak vám odpadají povinnosti ve formě revizí kotlů nebo čištění komínů. Stačí otočit hlavici na radiátoru a máte zatopeno. Přesto nemůžete nechat začátek topné sezóny bez povšimnutí. Ještě v létě byste měli zkontrolovat těsnost radiátorů a případně je nechat opravit. Je také důležité ověřit funkčnost termostatických hlavic. Měly by se plynule točit, ale jejich pohyb nesmí být až příliš volný.

Nezapomínejte ani na odvzdušnění radiátorů. To lze v bytových domech většinou provést pouze v nejvyšším patře, kde jsou na topných tělesech umístěny odvzdušňovací ventily. Obyvatelé domu by se měli domluvit na součinnosti a v nižších patrech otevřít termoventily naplno, aby se do oběhu uvolnil všechen vzduch. Pokud máte na topení samoodvzdušňovací ventily, probíhá odvzdušnění automaticky a nemusíte si s ním dělat starosti.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?