Kontrola pojistek

Co dělat v případě výpadku elektřiny?

19. 8. 2021
|
Délka čtení: 7 min.

Výpadek elektřiny může mít několik příčin. Přečtěte si, jak postupovat při výpadku elektřiny, abyste zjistili, v čem vězí problém a nemuseli trávit večer při svíčkách.

Lokální výpadek elektřiny ve vaší domácnosti

Nejčastěji je příčina výpadku elektřiny přímo ve vaší domácnosti. Spustili jste několik spotřebičů najednou? Překontrolujte, zda jenom nevypadly pojistky nebo se vydejte až k hlavnímu jističi. Ten najdete u elektroměru. Jistič může být vypadlý, přestože není v dolní poloze. Zkuste ho shodit a znovu nahodit.

Někdy se porucha vůbec netýká elektroinstalace, ale pouze daného spotřebiče. Fungují v domácnosti ostatní elektrické přístroje a světla? Pak se nejspíš jedná o poruchu pouze daného spotřebiče nebo elektrické zásuvky. Další příčinou může být přepálení pojistek nebo výpadek proudového chrániče – to, zda se problém nachází přímo ve vaší domácnosti, zjistíte snadno u sousedů nebo podle pouličního osvětlení.

Plánovaná odstávka nebo plošná porucha

Ponořila se do tmy celá ulice? Pak se jedná o plošnou poruchu. K té může dojít třeba kvůli bouřce či silnému větru, který poškodí elektrické vedení. Každý distributor má pro tyto situace dostupnou infolinku nebo webové stránky, kde zjistíte, o jakou se jedná poruchu a předpokládaný čas obnovení dodávek elektřiny.

Stejným způsobem můžete výpadek elektřiny také sami nahlásit nebo zjistit informace o plánované odstávce. Tu by vám distributor měl oznámit alespoň 15 dní předem. Často najdete písemné oznámení například na domovních dveřích. Rozhodnete-li se ověřit situaci na telefonní lince, počítejte s tím, že může být při nečekaných výpadcích přetížená. Proto bývá rychlejší vyhledat informace o poruchách na webových stránkách.

Kontakty distribučních společností v případě výpadků elektřiny

DistributorTelefonní linkaWebová stránka

ČEZ

840 850 860


EG.D


800 22 55 77


PRE


800 823 823



Pro nahlášení nové poruchy si připravte:

  • jméno a příjmení,

  • adresu a podrobný popis místa, kde k poruše došlo,

  • popis poruchy,

  • telefon, na který vás bude distributor kontaktovat.

Nezaplacená faktura a přerušení dodávek elektřiny

Neplatíte pravidelné zálohy na elektřinu nebo jste zapomněli uhradit nedoplatek, který jste obdrželi s ročním vyúčtováním? V tom případě nebude příčinou výpadek elektřiny, jako spíše přerušení dodávek kvůli neplacení faktur. Dodavatelé se k odpojení elektřiny uchylují až jako k poslední možnosti, když neplatíte své závazky a nekomunikujete. Pokud vám vznikl nedoplatek, který momentálně nejste schopni uhradit, kontaktujte neprodleně svého dodavatele. Často se dá dohodnout na splátkovém kalendáři nebo jiných možnostech platby, abyste přerušení dodávek elektřiny předem zabránili.

K přerušení dodávek elektřiny může výjimečně dojít také při změně dodavatele, pokud na sebe nenavazuje ukončení dodávek od původního dodavatele a zahájení dodávek od nového dodavatele. Proto je lepší řešit oba úkony v jednom kroku a vyřídit změnu dodavatele online.


Technici u pojistek

Delší výpadek elektřiny – jak se na něj připravit?

Zastihl vás delší výpadek elektřiny? Pak nejspíš na vlastní kůži zjistíte, jak moc jste na elektrické energii závislí. Nebude fungovat plynový kotel ani tepelné čerpadlo a máte-li vlastní studnu s vodárnou, zůstanete i bez vody. Pokud je odstávka elektřiny plánovaná, vyplatí se na ni připravit a předtočit si vodu do zásoby. Výhodou mají majitelé kotlů na tuhá paliva nebo krbových kamen, protože si alespoň zatopí.

Dalším problémem při delším výpadku elektřiny způsobuje lednice a mrazák. Ty byste neměli otevírat, aby se dovnitř zbytečně nedostalo teplo. V plném zavřeném mrazáku vydrží potraviny až dva dny. Čím více je mrazák zaplněný, tím lépe se uvnitř zachová chlad – totéž platí i pro chladničku.

Při výpadcích elektřiny byste měli dbát také na svoji bezpečnost. Při pohybu v potemnělé domácnosti snadno můžete přijít k úrazu. Proto se hodí mít po ruce svítilnu na baterie nebo čelovku.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?