Přístavní městečko v Chorvatsku

Jak ušetřit tisíce korun na dovolené v Chorvatsku

Přestože pandemie koronaviru výrazně zamíchala s dostupností některých dovolenkových destinací i s ekonomickou situací domácností, je pro většinu Čechů Chorvatsko stále symbolem oblíbené letní dovolené. Ať je vaše finanční situace jakákoliv, neplaťte víc než je nezbytně nutné. Existuje spousta možností, jak během dovolené v Chorvatsku ušetřit nemalé peníze. Ty pak můžete raději utratit za jídlo či jiné radovánky.

Na termínu záleží

Mimořádný rozdíl v cenách obecně bývá v oblastech, kde je plážová sezóna relativně krátká. A právě Chorvatsko je typickým příkladem. Nemalou částku tedy ušetříte, pokud se na dovolenou vydáte těsně před prázdninami nebo až po nich. Ideální dobou na vycestování je tedy období od května do června nebo září.

Ušetřete na dopravě

Nejdražšími položkami na seznamu, co se cestování týče, jsou doprava a ubytování. Zvláště pro rodiny s dětmi je nejvýhodnější variantou cestování autem, které se pohybuje kolem 5000 - 8000 Kč. Nezanedbatelnou částku vám může ušetřit i správně zvolená trasa. S tím vám pomůže aplikace WazeWaze, která přijímá data o vaší aktuální poloze, a podle toho vyhodnocuje situaci na silnici. Díky tomu dokáže rozpoznat kolonu, uzavírku či jinou překážku a navést vás na lepší trasu. Jediné, co k tomu potřebujete, jsou data, což vzhledem k bezplatnému roamingu v zemích Evropské unie nebývá problém.

Ubytujte se v apartmánu nebo v Airbnb

Bydlení v hotelu nebývá zrovna nejlevnější, zvláště pak pokud vyrážíte k moři s celou rodinou, se vám mnohem víc vyplatí pronájem apartmánu. Velmi dobrou kvalitu noclehu nabízí i služba Airbnb, díky které vás ubytování nemusí přijít vůbec draho. Vybírat můžete z nabídek pokojů, bytů, ale i samostatných domů, klidně i s bazénem nebo se zahradou. Jelikož je většinou k dispozici i kuchyňka, můžete si vařit, tím pádem ušetříte nejen na ubytování, ale i na jídle.

Vsaďte na lokální potraviny

Každý si jistě rád čas od času pochutná na nějaké místní specialitě, ale z finančního hlediska je stravovat se takto každý den pro mnoho z nás nepředstavitelné. Pokud je váš rozpočet omezený, nejlevněji vás vyjde nakoupit si potraviny a uvařit si v ubytování. Ta tam jsou však doby, kdy bylo v módě vozit kufr plný jídla. Pokud vám nevadí experimentovat, stojí za to vyzkoušet místní a zatím neochutnané produkty, které vás mohou příjemně překvapit cenou i chutí. Mezi typické suroviny chorvatské kuchyně patří bylinky, obilniny, mléčné výrobky, maso, zelenina, ořechy, mořské i sladkovodní ryby a mořské plody. Na bylinky jako je třeba rozmarýn, bobkový list, šalvěj, levandule, majoránka či oregano, často narazíte na každém kroku, neboť volně rostou snad úplně všude. Můžete si je natrhat, nasušit a vařit z nich po celý rok. Kvůli jedinečné chuti se dnes hojně využívá sušení vzduchem. Suší se všechno, co vás jen napadne. Pršut, chobotnice i ovoce. Typických chorvatským ovocem jsou fíky. I ty si často můžete volně natrhat nebo je nakoupit na místním trhu, kde seženete i další lokální produkty jako je ovoce, zelenina, ryby či mléčné výrobky. Určitě byste neměli opomenout ochutnávku ovčího pažského sýru. Zbytek potravin můžete nakoupit v supermarktu. Nejlepší ceny mají Konzum, Mercator, Plodine, Spar či Lidl.

Žena na molu pozoruje moře

Stravujte se jako místní

Co se však může v Chorvatsku naopak prodražit je návštěva některé z restaurací. Zvláště pak pokud nevíte kam zamířit, a kterým místům se raději vyhnout. Naštěstí i v této oblasti se dá ušetřit. Například pomocí aplikace TripAdvisor, která umožňuje vyhledávání podniků podle vzdálenosti, typu kuchyně i ceny. Pokud se chcete stravovat jako místní a ochutnat nějakou z chorvatských specialit, není nic jednoduššího, než se jich zeptat na jejich oblíbenou restauraci. Pravděpodobně nebude tak nóbl jako ta na pláži, zato si však dopřejete autentický gurmánský zážitek v podobě nejvyhlášenějších chorvatských specialit připravených podle tradiční receptury. Vyzkoušet můžete některý z místních pokrmů jako jsou například stonské ústřice, těstoviny s lanýži, černé rizoto, pečené jehněčí, čevapčiči či sarma.

Bavte se za zlomkovou cenu

Přestože je příjemné, když za vás výlet do okolí naplánuje a zařídí někdo jiný, cestovní kanceláře si za takové zprostředkování mohou účtovat i stoprocentní příplatek. Mnohem výhodnější tedy je, když si výlet do okolí naplánujete sami. Inspiraci můžete najít na již zmíněném TripAdvisoru. Další možností, jak si naplno užít svou dovolenou a ušetřit přitom nemalé peníze, a to nejen v Chorvatsku, jsou slevové portály. Například na stránkách kolektiva.hr naleznete celou řadu zajímavých nabídek, od ubytování a výlety, až po adrenalinové zážitky. Navíc za zlomkové ceny. Portály nezapomínají ani na labužníky, takže můžete vybírat i z celé řady restaurací.

Barevné deky na pláži

Nesnažte se šetřit za každou cenu

Na čem se rozhodně nevyplatí šetřit je pojištění. A to i navzdory tomu, že je Chorvatsko součástí Evropské unie. S kvalitním cestovním pojištěním si svou dovolenou užijete bez starostí a i v případě nečekaných událostí máte jistotu, že o vás bude postaráno. V současné době rozhodně doporučujeme pojištění s krytím onemocnění covid-19. Pokud se chystáte na dovolenou autem, určitě vyberte variantu, která kryje i nepříjemnosti spojené s cestováním vlastním vozidlem. Stejně tak zohledněte do vašeho cestovního pojištění všechny aktivity, které plánujete na svých cestách podnikat. A pokud je třeba, nezapomínejte na připojištění rizikových či extrémních sportů. V poslední řadě se nesnažte vždycky šetřit za každou cenu, důležité je, abyste si svou dovolenou náležitě užili.

Autor - Veronika Čermáková
Veronika ČermákováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.