Policejní sirény

Jak postupovat při nehodě v zahraničí?

Jsou určité destinace, do kterých bychom rozhodně neměli jezdit, pokud nechceme riskovat jakoukoliv neočekávanou událost. Ta se může týkat únosu, útoků teroristů i celé řady dalších věcí. I když si pro tyto cesty sjednáte cestovní pojištění, nebude vám nic platné. Spousta pojišťoven vás navíc při cestě do těch nejvíce rizikových zemí ani nemusí pojistit. I na to je tedy dobré myslet ve chvíli, kdy zatoužíte po dobrodružné dovolené a začnete plánovat netradiční cestu. Pamatujte, že je mnohdy lepší zvolit bezpečnou destinaci, než se zbytečně vystavovat riziku.

I banální dopravní nehoda v zahraničí může být daleko víc stresující než ta na českých silnicích. Proto je dobré už dopředu vědět, co v takovém případě dělat. Nejdůležitější je zachovat klid a začít vše postupně řešit. Řešení dopravní nehody v zahraničí přitom obvykle není o moc těžší než v Česku. Samozřejmě vám vše bude trochu komplikovat cizí jazyk, ale postupy jsou velmi podobné.

Zabezpečte místo nehody

Úplně nejdříve se snažte zjistit, zda nebyl při nehodě někdo zraněn. A to samozřejmě nejen ve vašem autě, ale také v autech všech dalších účastníků. V případě potřeby ihned volejte záchrannou službu, které se většinou v zahraničí dovoláte na čísle 112. Pokud to situace vyžaduje, snažte se samozřejmě všem potřebným do příjezdu záchranářů poskytnout první pomoc. Nezapomeňte ale při tom na reflexní vestu. Mimochodem, tu byste měli mít v autě k dispozici pro každého člena vaší posádky. Poté místo nehody zabezpečte výstražnými trojúhelníky, a pokud to jde, nechte blikat výstražná světla, načež se odeberte s celou osádkou vozu někam stranou. Až teď je čas začít řešit další věci.

Volejte asistenční službu

Nejdříve je dobré zkusit se s dalšími účastníky nehody domluvit. Zda budete volat policii, či ne a jaký bude další postup. Pak pro vás přichází na řadu další důležitý krok. Zavolejte asistenční službu své pojišťovny. Telefonní číslo najdete na zelené kartě, kterou v cizině musíte mít s sebou, ale je dobré si ho předem uložit přímo do telefonu. Asistentovi na telefonu sdělte své jméno, rodné číslo, registrační značku vozu a v ideálním případě i číslo pojistné smlouvy. Popište také, kde jste a co se stalo. Asistenční služba vám samozřejmě poradí, jak postupovat. Asistenta na telefonu volejte klidně opakovaně, a to vždy, když vám v průběhu vyšetřování nehody nebude něco jasné.

Muž volá asistenční službu

Všechno si vyfoťte

Při nehodě v zahraničí je důležité mít vše dobře zdokumentováno. Snažte se proto celou nehodu co nejlépe nafotit. Udělejte si snímek nejen celé nehody, ale vyfotografujte také různé detaily, které by mohly být důležité. Snažte se také, aby alespoň na některých fotkách byla patrná SPZ vašeho auta i poznávací značky všech dalších účastníků. Vyfoťte si rovněž zelenou kartu dalších účastníků nehody – to je důležité hlavně v případě, kdy nehodu evidentně zavinil někdo jiný.

S policií, nebo bez ní?

Také v cizině obvykle platí, že menší nehody bez zranění účastníků a malou škodou na autech je možné vyřešit bez přivolání policie. I v takovém případě však pro jistotu zavolejte asistenční službu své pojišťovny. Následně vás čeká sepsání Záznamu o dopravní nehodě. Evropský formulář je standardizovaný a účastníci nehody proto mají stejný, jen každý ve své jazykové verzi. Vyplnění formuláře by proto neměl být problém, ani když jazykem dané země příliš nevládnete.

Do Záznamu o dopravní nehodě se zapisují kontakty na všechny účastníky. Nebojte se je ověřit podle osobních dokladů zúčastněných. Na záznam popište nehodu česky, a pokud nesouhlasíte s verzí průběhu nehody druhého řidiče, napište to opět česky do kolonky s komentářem.

Policii budete volat, pokud je škoda na autech příliš velká, někdo je zraněn nebo mrtev, ale také v případě, že jsou třeba poškozena svodidla, osvětlení a další veřejný majetek. O tom, kdy volat policii, se raději informujte dopředu. Jsou země, třeba Bulharsko, kde musí cizinec při dopravní nehodě volat policii vždy. Policie nehodu vyšetří a vystaví protokol, který musíte podepsat. To však nedělejte, pokud protokolu dobře nerozumíte. Máte-li cokoli na srdci (třeba svoji verzi nehody, další informace a tak dále), do protokolu to česky připište. Všechny zápisy, protokoly, účtenky a fotografie nehody si pečlivě uschovejte. Čím více dokumentů budete mít, tím lépe.

Infografika – Jak řešit nehodu v zahraničí

Oznamte nehodu pojišťovně

Nakonec nehodu v zahraničí oznamte své pojišťovně, která zařídí vše ostatní. Pokud jste volali asistenční službu, bude už o vás pojišťovna nejspíš vědět. Jste-li viníkem nehody, začne pojišťovna vše řešit se svými partnery v dané zemi. Pokud jste nehodu nezavinili a jste v roli poškozeného, můžete si vybrat: Buď své nároky uplatníte přímo u pojišťovny viníka nehody, nebo se obrátíte na škodního zástupce v Česku. Svého škodního zástupce můžete najít na webových stránkách České kanceláře pojistitelů. Musíte zde zadat zemi, v níž se nehoda stala, a pojišťovnu viníka. Někdy vám však aplikace škodního zástupce nenajde. V takovém případě vám nezbude než jednat přímo s pojišťovnou viníka nehody. Počítejte také, že náhrada škody ze zahraničí bude delší – vyřizovat se bude klidně i několik měsíců.

Pozor na pojištění

Před výjezdem do zahraničí je také dobré ověřit si parametry své pojistky. A to jak povinného ručení, tak i havarijního pojištění. Pokud havarijní pojištění nemáte, je možné ho sjednat krátkodobě právě za účelem zahraniční cesty. U povinného ručení se zajímejte hlavně o výši pojistného krytí a rozsah rizik, které pojištění kryje.

Asi není třeba zdůrazňovat, že pro cesty do zahraničí je lepší kvalitnější pojistka s vyššími pojistnými limity a větším rozsahem krytých rizik. Často je možné připojistit i větší pomoc při vyřízení eventuální nehody nebo třeba i pojištění nezaviněné nehody. Pokud ho máte, většinou se dočkáte rychlejší náhrady škody. Díky kvalitnější pojistce si můžete například zapůjčit náhradní vůz a pojišťovna vám zaplatí krátkodobé ubytování blízko místa s nepojízdným autem.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • pohonne-hmoty
    24. ledna 2024|Petr Pohůdka
    Kolik stojí benzín a nafta? Srovnáváme ceny pohonných hmot v tuzemsku a zahraničí

    Ceny pohonných hmot v posledních třech měsících výrazně klesly. Benzín i nafta stojí v průměru okolo 36 Kč/litr. Zlevňuje se především kvůli propadu cen ropy na světových trzích. Nejvyšší ceny jsou tradičně v Praze, naopak nejvýhodněji natankujete v Královéhradeckém kraji. V rámci Evropské unie je nejlevnější benzín v Bulharsku a Rumunsku. Podívejte se na grafy porovnávající současné ceny pohonných hmot v ČR a EU.

  • 10. ledna 2024|Jana Březinová
    Jaké změny platí pro řidiče od 1. ledna 2024?

    Se začátkem roku se řidiči v ČR musí připravit na mnoho novinek zejména v souvislosti s novým zákonem o silničním provozu. Mění se bodový systém i výše pokut. Už s sebou není třeba vozit doklady od auta, velký technický průkaz se dokonce ruší. Dálniční známka zdraží o 800 Kč a na silnice vyjedou už 17letí řidiči. Jaké novinky pro řidiče od letoška platí?

  • Auto po autonehodě
    28. prosince 2023|Jana Březinová
    Víte, jak získat odpovídající odškodnění po dopravní nehodě?

    Poškození při dopravní nehodě mají často nárok na násobně vyšší částky, než jim přiznala pojišťovna. Na vině bývají nesprávně vyplněné formuláře nebo chybějící lékařské zprávy. Navíc někdy o kompenzaci ani nežádají, protože nechtějí viníka popotahovat u soudu. Odškodnění se však řeší přímo s pojišťovnou a vyplácí se z povinného ručení.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?