Jak chránit své platební údaje - Žena s mobilem v ruce, zabezpečení, notebook na stole

Jak chránit své platební údaje na internetu + rady, co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije

4. 11. 2022
|
Délka čtení: 10 min.

Koronavirová krize a související opatření, přesunula naprostou většinu plateb do světa internetu. Online nakupování jsme doslova propadli. Ne vždy však šlo o dobrovolné rozhodnutí. Jistá dávka svobody a komfortu je na druhou stranu vykoupena obavami o naše soukromí i finance. Jak chránit své platební údaje na internetu a co dělat, pokud vaši kartu někdo zneužije? Čtěte dále.

Vybírejte pouze známé a prověřené e-shopy

Ještě před tím, než vložíte vybrané zboží do virtuálního košíku a přesunete se k online platbě, zjistěte si o vybraném e-shopu maximum dostupných informací. Recenze zákazníků jsou dostupné třeba na oblíbené platformě zbozi.cz nebo heureka.cz. Pokud nejsou recenze pozitivní, raději obětujte pár minut volného času (případně méně výhodnou cenu) a poohlédněte se po solidnějším e-shopu.

Hledejte loga 3D Secure

Při výběru seriózního a bezpečného obchodníka pátrejte též po těch, kteří podporují standard bezpečnosti, známý též jako 3D Secure. Tím výrazně snížíte riziko zneužití své platební karty. Jedná se o nejvyšší zabezpečení online plateb. Přenos údajů do banky je v tomto případě zakódovaný – to znamená, že vaše data jsou naprosto v bezpečí. Veškeré údaje totiž zadáváte vaší bance, nikoli samotnému obchodníkovi. Platba navíc neproběhne, pokud klient nezadá SMS s číselným kódem, která mu přijde od jeho banky. 

Zkontrolujte webovou adresu

Abyste nenaletěli podvodníkům, je dobré při návštěvě konkrétního eshopu zkontrolovat adresní řádek. Adresa v něm by měla mít na začátku https://. V takovém případě máte jistotu, že probíhá šifrovaná komunikace – to znamená, že svá data poskytujete obchodníkovi v zabezpečené podobě. Pokud ale v adresním řádku uvidíte pouze http:// (s chybějícím písmenkem „s“), pak máte jistotu, že jde o web s nezabezpečeným přenosem dat, kterému je lepší se pro klid v duši vyhnout.

Náš tip

Ještě větší ochranu před podvodníky propůjčují vybranému obchodníkovi „zámečky“ v adresním řádku. Takový zámeček značí další prvek zabezpečení. V tomto případě to znamená, že komunikace je šifrována SSL certifikátem.

Jak zaplatit kartou na internetu?

Pro platbu na internetu je potřeba znát následující údaje:

  • Číslo karty: To je 16místné a najdete ho na přední straně karty.

  • Platnost karty: Jde o datum, do kdy karta platí (měsíc a rok).

  • CVV/CVC2 kód: Toto trojmístné číslo najdete na zadní straně karty vedle podpisového vzoru.


Pokud se jedná o platbu nad 500 Kč, bude nutno opsat též zmíněný SMS kód, který zákazníkovi posílá banka. V některých případech je nutno zadat i tzv. ePIN – šestimístný kód, který je unikátní pro každou platební kartu.

Seznamte se s dalším bezpečným způsobem, jak platit nejen na internetu:

Co dělat, abyste nepřišli o peníze?

Nastavte si limity

V první řadě si nastavte limity pro platby na internetu. Doporučujeme nastavit jako výchozí limit třeba 1 500 Kč. Když budete chtít zaplatit vyšší částku, limity navyšte a po provedení platby zase snižte. Toto nastavení pohodlně zvládnete přes internetové bankovnictví nebo na infolince vaší banky. V případě, že by došlo k odcizení karty, zloděj by kartou nemohl zaplatit víc, než kolik činí vámi nastavený limit.

Po zaplacení se odhlaste

V ideálním případě byste měli online platby provádět jen na svém zabezpečeném počítači, notebooku nebo chytrém telefonu. Pokud platíte mimo něj (např. v kavárně, u souseda, na firemním počítači apod.), po zaplacení se ihned odhlaste a nezůstávejte přihlášeni ke své kartě, a to ani v rámci e-shopu nebo prohlížeče. Zůstanete-li přihlášeni, koledujete si o zneužití platebních údajů a odcizení peněz na kartě.

Údaje o kartě držte v tajnosti

Vždy mějte kontrolu nad tím, kdo má přístup k vaší platební kartě. Na případné e-maily, které vypadají, že jsou poslané bankou a chtějí po vás ofotit vaši kartu, nereagujte. Zapamatujte si, že banka nikdy z bezpečnostních důvodů nežádá celé číslo karty. Platební kartu také nikdy nefoťte a neposílejte jako přílohu v e-mailu, nebo prostřednictvím sociálních sítích. Abyste měli jistotu, že se vaše karta nedostala do nepovolaných rukou, pravidelně kontrolujte historii plateb ve vašem internetovém bankovnictví.

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu?

Tuto situaci můžete řešit třeba po návratu z dovolené, kde jste platili kartou na neznámých místech. I tady je proto důležité pravidelně kontrolovat výpisy a historii plateb, a pokud se zde objeví transakce, o kterých nevíte, začněte ihned jednat:

  1. Neprodleně kontaktujte nonstop klientskou linku banky či vydavatele platební karty.

  2. Nahlaste zneužití karty a kartu zablokujte (služba je zdarma).

  3. Připravte si důvody, proč s transakcí nesouhlasíte, popřípadě doložte doklady nebo dokumenty, které vaše slova potvrdí.

  4. Kartu můžete zablokovat i svépomocí prostřednictvím internetového bankovnictví, na pobočce banky i v mobilní aplikaci.

  5. V případě, že banka reklamaci zamítne, obraťte se na Finančního arbitra ČR.



Náš tip

Sjednejte si cestovní pojištění k platební kartě. O výhodách a nevýhodách tohoto pojištění se dočtete na našich stránkách.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mobilní signál
    21. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Který operátor má lepší pokrytí?

    Budování 5G sítě je v plném proudu. Nejmodernější telekomunikační standard mobilních sítí si užijete na stále větším množství míst. Nejlepší pokrytí 5G na konci roku 2023 vykazuje Vodafone. Jde ale skutečně jen o pokrytí signálem nebo do hry vstupují další faktory?

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Digitální závislost - pár v posteli na mobilech
    09. října 2023|Petr Pohůdka
    Digitální závislost: Máte technologie pod kontrolou?

    Zhruba 445 tisíc Čechů nadměrně užívá internet. Závislost na internetu může zhoršovat spánek, mezilidské vztahy nebo fyzickou kondici. Digitální detox ale experti většinou nedoporučují. Důležitější je naučit se s technologiemi pracovat v náš prospěch.

  • Žena s ovladačem sleduje internetovou televizi
    10. dubna 2023|Petr Pohůdka
    Internetové televize: Kterého poskytovatele zvolit?

    Internetová televize se mezi diváky těší stále větší popularitě. Není divu, své oblíbené pořady si můžete pustit kdykoliv a na mnoha různých zařízeních. Jaké jsou výhody a nevýhody internetové televize a který poskytovatel nabízí nejlepší podmínky?

  • Účty a platební karty pro děti - Maminka s holčičkou sedí na gauči v obýváku, notebook, platební karta
    11. ledna 2023|Jana Březinová
    Účty a platební karty pro děti: Jaká je jejich nabídka a jsou opravdu bezpečné?

    Podle průzkumu ČBA a agentury Ipsos dostává kapesné přes 70 % českých dětí. Na jaký účet jim ho posílat? Účet pro děti nabízí většina českých bank, ale jejich podmínky se liší. Zjistěte, jaká je jejich aktuální nabídka a jak je to s bezpečností vložených prostředků.

  • Revolut nabízí účet i kartu zdarma - mobilní telefon a karta Revolut
    03. ledna 2023|Jana Březinová
    Revolut nabízí účet i kartu zdarma. Jak funguje a kdy se vyplatí?

    Stále větší množství z nás chce mít svoje finance neustále pod kontrolou a po ruce. Často tak nahrazujeme hotovost platebními kartami, ale i chytrými telefony nebo hodinkami. Jednu z chytrých alternativ představuje Revolut – online aplikace, která nabízí účet i kartu zdarma. Opravdu se vyplatí nebo je potřeba počítat s nějakým háčkem?

  • Wi-Fi vz. neomezená data a hotspot - Sedící lidé s telefony v rukou
    22. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Wi-Fi vs. neomezená data a hotspot: Je čas zrušit pevný internet?

    Předplácíte si u operátora tarif s neomezenými daty? Pak už vás možná napadlo, že byste si v domácnosti vystačili jen s nimi. Ostatní zařízení připojíte přes mobilní hotspot a pevný internet zcela zrušíte – kdo by v dnešní době nechtěl trochu ušetřit? Dává ale takové řešení vůbec smysl?

  • Zneužití osobních údajů - překvapený mladý muž s telefonem v ruce
    14. listopadu 2022|Jana Březinová
    Zneužití osobních údajů: Hrozí dluhy a exekuce

    Ke zneužití osobních údajů dochází nejčastěji poté, co ztratíte svůj občanský průkaz. Podvodníci, kteří se skrývají za vaši identitu, si tak můžou neoprávněně sjednat i úvěr. Jak se zneužití osobních údajů bránit a jak tento problém souvisí se zamítnutím půjčky, o kterou máte zájem?

  • Mobilní tarify v ČR a EU - Ruka držící mobilní telefon
    10. listopadu 2022|Petr Pohůdka
    Mobilní tarify v ČR a Evropě: Proč Češi platí nejvíce?

    Cena mobilních tarifů v ČR je nejvyšší v rámci celé Evropské unie. Neslavné prvenství Česku přisoudila obsáhlá analýza Evropské komise. Proč jsou nejdražší tarify právě u nás, kolik si oproti zákazníkům v ostatních zemích připlatíme a kdy se konečně začne blýskat na lepší časy?