Žena se stříká repelentem

Dovolená zarytá pod kůží: svrab, klíšťata a jiné suvenýry

Někdo si z dovolené přiveze magnet a hrneček, někdo svědění a průjem. Pokud si chcete z cest přivézt jen krásné suvenýry, přečtěte si, jak se chránit před svrabem, Faraonovou pomstou a dalšími cestovatelskými nemocemi. 

Svrab a štěnice jako hotelový suvenýr 

Postel vypadá, že už v ní někdo spal. Mávnete nad tím rukou – jet lag je silnější. Za pár týdnů vás začne svědit celé tělo. Diagnóza: svrab. Nechtěného společníka nejčastěji přivezete z tropických oblastí Asie a Afriky, najdete ho ale i v ČR. Kromě kontaktu s nakaženým ho chytíte i z ručníků nebo povlečení. Obvykle se projeví po asi 2 týdnech, kdy se pod kůží vylíhnou larvy, objeví se typické červené skvrny a příšerně vás začne svědit kůže. Naštěstí je léčba rychlá a účinná. 

Do kufru vám mohou naskákat i další cestovatelé: štěnice a švábi. Pozor na ně, umí dokonale zamořit byt. Pokud se vám hotel nezdál, prohlédněte zavazadla, než je doma otevřete. Naše rada? Hotel se špatnou hygienou vyměňte. Sleva za pokoj za svědění nestojí. 

Faraonova pomsta nebo tyfus? 

Faraonova pomsta v Egyptě, Montezumova v Mexiku – jinde prostě obyčejný průjem. Občas postihne každého cestovatele. Bolesti břicha, únava, horečka a průjem (nebo naopak zácpa) mohou signalizovat i závažnější onemocnění, např. břišní tyfus

Naše rada

Pijte pouze balenou vodu, vyhněte se kostkám ledu v nápojích, a nejezte nic, co se nedá upéct, uvařit nebo oloupat. Před cestou do rizikových oblastí se naočkujte proti tyfu a choleře (toto očkování je účinné i na průjmy). Počítejte s tím, že průjmu se nikdy zcela nevyhnete: někdy stačí ostré slunce, exotické koření nebo změna prostředí. 

Vzteklý netopýr a malárie

Fotíte rádi v exotických kulisách pejsky a kočky? Dejte si pozor. Mohou přenášet vzteklinu. Ta je po rozvinutí příznaků 100% smrtelná. Pokud vás cizí zvíře kouslo, okamžitě vyhledejte lékaře: získání očkování bývá závod s časem.

Naše rada

Vyhýbejte se kontaktu se zvířaty (nejčastějšími přenašeči jsou psi, kočky a netopýři). Pokud cestujete do vysoce rizikových nebo odlehlých oblastí, zvažte preventivní očkování. 

Zavařit vám v tropech může i obyčejný hmyz. Kousnutím komára se přenáší malárie, která vypadá zpočátku jako chřipka, může být ale smrtelná. Jako prevenci můžete v rizikových oblastech užívat antimalarika.  

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Když vám dá bača krajáč mléka 

Bača v rumunských Karpatech vám lámanou češtinou nabízí krajáč čerstvě nadojeného mléka. Kdo by odmítl? Až doma zjistíte, že jste si dovezli nechtěný suvenýr, a pochopíte, proč je v obchodě mléko pasterované. V čerstvém mléce může přežít klíšťová encefalitida, ale také původci dalších infekčních onemocnění, např. listeriózy nebo paratuberkulozy. Platí podobná rada jako u průjmu: nesvařené mléko prostě nepijte, i kdyby byl bača jako z pohádky. 

Encefalitidu můžete chytit i běžnější cestou – od napadeného klíštěte. Kromě českých lesů na klíště narazíte i v Asii, kde má nemoc závažnější průběh. Naočkujte se. Riziko encefalitidy je vysoké i v ČR. 

Profíci z cestovní medicíny

Horečka dengue, tuberkulóza, žloutenka nebo ebola. Na cestách nikdy nevíte, co chytnete. Pokud chcete snížit riziko, poraďte se o vaší destinaci na klinice cestovní medicíny. Doporučí vám vhodnou prevenci včetně očkování nebo léků. Základní informace najdete na stránkách Státního zdravotního ústavu. Na cestu si vezměte dobrou pojistku – ušetří vám náklady na ošetření a léky. 

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolenými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů. Kromě krytí léčebných výloh si můžete pojistit i zpoždění letu či ztrátu zavazadel.


Před každou cestou se poraďte se svým lékařem, jaký postup by v případě ochrany proti onemocnění a parazitům zvolil.

Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.