značka pozor na klíšťata v lese

Klíšťomapa: Každé desáté klíště v Česku přenáší boreliózu

23. 6. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Od března do října jsou aktivní roztoči, kteří touží po lidské krvi a přenášejí nemoci. Například encefalitida se v České republice šíří rychleji než v jakémkoli jiném státě Evropské unie. Mapa výskytu klíšťat ukazuje, kde jsou drobní paraziti nejagresivnější. Ale buďte opatrní pokaždé, když míříte do přírody. Peprmintové a další oleje raději nepoužívejte, lepší jsou repelenty a přinejhorším vám pomůže pinzeta.

Přibývají nové nemoci

Klíšťata cítí lidské teplo, pot a oxid uhličitý, který vydechujeme. Takže jdou najisto, aby se zakousla a napila krve. Horší jsou však choroby, které některá klíšťata přenášejí

Lymeská borelióza se projevuje červenými skvrnami, horečkou, bolestmi a vyčerpáním, na tuto nemoc obvykle zabírají antibiotika. Klíšťová encefalitida postihuje mozek a v nejtragičtějších případech způsobuje smrt, proti této chorobě však máme očkovací vakcínu.

Existují také další nemoci z klíšťat: babesióza, neoehrlichióza, bartonelóza nebo tularémie. Jakmile dostanete horečku, pocítíte bolesti či jiné neblahé příznaky, navštivte svého lékaře.

Evropská mapa klíšťat

Cizopasníci nerespektují státní hranice, takže se podívejme na mezinárodní statistiky. Evropská unie monitoruje, jak často se lidé od klíšťat nakazí encefalitidou. V absolutních číslech dlouhodobě vede Česká republika. V tuzemsku bylo zaznamenáno až 849 případů, zatímco celá EU vykázala až 3 734 případů za rok. 

V relativních číslech jsme třetí za Litvou a Slovinskem. Když přepočítáme případy klíšťové encefalitidy na 100 000 obyvatel, ročně vyjde až 7,9 v České republice a až 0,9 v celé Evropské unii.

Grafika - počet případů přenosu klíšťové encefalitidy na člověka v Evropě

Mapa ukazuje, jak častý byl přenos klíšťové encefalitidy na člověka v roce 2020. Případy jsou přepočítány na 100 000 obyvatel. Zdroj: Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí

Cestujte naplno

Nepodceňujte cestovní pojištění

Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás plně ochrání před zvolenými riziky, včetně onemocnění boreliózou nebo encefalitidou, a pomůže vám s úhradou nákladů.

Epicentra v České republice

Tuzemskou situaci sleduje například společnost Protean, která už analyzovala 18 000 zachycených klíšťat. Rozeznává různé nemoci, od babesiózy po tularémii. Nejčastěji však naráží na boreliózu, kterou byla infikována zhruba desetina zkoumaných klíšťat. Když zprůměrujeme jednotlivé okresy, nejrizikověji vypadá Přerovsko.

Grafika - počet klíšťat přenášejících boreliózu v letech 2006 až 2022

Mapa zachycuje, kolik klíšťat přenášelo boreliózu v letech 2006 až 2022. Zdroj: Protean s.r.o.

Aktuální mapa výskytu klíšťat

Obávaným cizopasníkům vyhovují teploty od 15 do 30 °C, deště, křoviny a vysoká tráva. Aktivita klíšťat stoupá od jara a ustává na podzim. Česká zemědělská univerzita, Lesy ČR a další veřejné instituce provozují mobilní aplikaci KlíšťApka, kde uvidíte nejrizikovější oblasti ve svém okolí. Český hydrometeorologický ústav zveřejňuje Index aktivity klíštěte pro každý den, například na konci května platil pro celou republiku nejvyšší stupeň.

Grafika - počet nakažených lymskou boreliózou v ČR

Mapa znázorňuje výskyt lymeské boreliózy, kterou přenášejí klíšťata, od ledna do dubna 2023. Vyčíslujeme oficiální počty nakažených lidí na 100 000 obyvatel. Nejpostiženější byly Vysočina a Jihočeský kraj. Zdroj: Státní zdravotní ústav

Peprmintový olej nepoužívejte

  • Zvažte, jestli se nenecháte očkovat proti klíšťové encefalitidě.

  • V teplé vlhké dny se vyhýbejte křovinám a vysoké trávě.

  • Noste takové oblečení a obuv, které vás před klíšťaty ochrání: pevné boty a dlouhé kalhoty, dole zúžené gumou nebo zastrčené do ponožek. Preferujte světlé barvy, abyste parazity lépe viděli.

  • Používejte repelent, který obsahuje látku DEET, IR3535 či picaridin.

  • Pokud máte psa nebo kočku, připněte jim antiparazitní obojek.

  • Průběžně se prohlížejte, abyste klíště zavčas odhalili. Jakmile se vrátíte domů, zkontrolujte i skryté záhyby svého těla a požádejte někoho blízkého, aby se vám podíval na záda, temeno a týl. 

  • Zakousnutého roztoče nepomazávejte peprmintovým ani jiným olejem nebo mastí. Jinak ho přidusíte, on začne silněji slinit a pravděpodobněji vás nakazí. 

Osvědčená pinzeta na klíšťata

Zachovejte klid. Zahryznuté klíště uchopte pinzetou a opatrně ho kývavými pohyby vytahujte. Roztoč není šroubek, takže kroucení nefunguje. Někteří přírodovědci doporučují, abyste potom klíště zabalili do papíru a na nehořlavém podkladě spálili. Každopádně důkladně vydezinfikujte svoji ranku, například jodovým roztokem.

K prevenci patří životní pojištění

Přejeme vám, abyste teplé měsíce prožili ve zdraví. Ale pokud chytíte komplikovanou boreliózu nebo encefalitidu, pomůže vám životní pojištění, které vám rychle a zdarma přepočítá naše nezávislá kalkulačka.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Nabourané auto
    14. října 2023|Jana Březinová
    Dopravní nehoda v zahraničí: Jak postupovat?

    V roce 2022 Češi v zahraničí způsobili 7028 nehod, nejvíce v Německu a na Slovensku. To představuje téměř 4 % všech nehod. Šance, že budete nehodu při cestách po Evropě řešit, tak rozhodně není zanedbatelná. Nastudujte si předem správný postup. Až vás na místě ochromí stres nebo jazyková bariéra, budete přesně vědět, co dělat.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?

  • Pár sedí nad mapou a ukazuje na Mexiko
    11. října 2023|Petr Pohůdka
    7 rizikových destinací podle MZV

    Na východ Ukrajiny, do dlouhodobě nestabilního Afghánistánu nebo Sýrie byste se teď nejspíš nevydali. S bezpečnostními hrozbami ale musíte počítat i při cestování do dalších zemí. Jak aktuálně vypadají rizikové destinace podle ministerstva zahraničních věcí? Některé země byste v podobném výčtu možná nečekali.