české koruny

Co je překlenovací úvěr? - 2. díl

14. 6. 2020
|
Délka čtení: 6 min.

Úvěrů a půjček je celá řada. Můžete mít účelové úvěry, neúčelové, krátkodobé, dlouhodobé, bankovní či nebankovní V minulém článku jsme se zaměřili na překlenovací úvěr ze stavebního spoření a na to, jak funguje. Nyní si přiblížíme jeho výhody a nevýhody a také to, jestli je výhodnější žádat o překlenovací úvěr, řádný úvěr nebo o hypotéku.atd. Co to ale znamená, když vám někdo nabídne tzv. překlenovací úvěr?

V minulém článku jsme se zaměřili na překlenovací úvěr ze stavebního spoření a na to, jak funguje. Nyní si přiblížíme jeho výhody a nevýhody a také to, jestli je výhodnější žádat o překlenovací úvěr, řádný úvěr nebo o hypotéku.

Výhody a nevýhody překlenovacího úvěru

Každý produkt má svá pro a proti. U překlenovacího úvěru patří mezi jednoznačné výhody to, že k jeho získání nemusíte mít naspořené velké finanční rezervy. O tento úvěr můžete zažádat prakticky ihned po uzavření smlouvy o stavebním spoření. To znamená, že prakticky ihned můžete čerpat peníze a získat celou částku, na kterou jste stavební spoření uzavřeli. V praxi to pak vypadá tak, že uzavřete smlouvu o stavebním spoření a ihned poté zažádáte o překlenovací úvěr.

Výhodou je určitě i fakt, že úroky, které za kalendářní rok zaplatíte na překlenovacím úvěru, si můžete odečíst z daňového přiznání. Jde o tzv. odečitatelnou položku z daňového základu. Potvrzení pro daňový úřad vám stavební spořitelna sama aktivně vystaví a pošle.

Naopak nevýhodou může pro někoho být fakt, že při splácení překlenovacího úvěru splácíte pouze úroky, nikoli dlužnou jistinu. Což znamená, že se vám dlužná částka nijak nezmenšuje. A nemáte ani možnost úvěr předčasně splatit. Jistina se začíná splácet až ve chvíli, kdy spadnete do řádného úvěru ze stavebního spoření. Tehdy se vám také začínají snižovat úroky.

Pozor na úrokovou sazbu

Když žádáte o řádný úvěr ze stavebního spoření, je situace dopředu jasná. Úroková sazba řádného úvěru ze stavebního spoření je totiž pro všechny klienty totožná bez ohledu na jejich bonitu, schopnost splácet atd. Už dopředu tedy víte, za jakých podmínek vám stavební spořitelna půjčí, a tyto podmínky jsou stejné pro všechny.

U překlenovacího úvěru to tak není. Úrokové sazby se v tomto případě pohybují v nějakém rozpětí a finální výše úrokové sazby závisí právě na vaší bonitě, na způsobu zajištění překlenovacího úvěru, na výši akontace, na samotné výši úvěru a také na době, která vám zbývá do přidělení řádného úvěru ze stavebního spoření. V podstatě tedy stavební spořitelna bude posuzovat vaši situaci podobně, jako ji posuzuje banka, když žádáte o půjčku.

Raději překlenovací úvěr, nebo řádný úvěr?

K všeobecně diskutované otázce patří i to, jestli je výhodnější sjednat si překlenovací úvěr ze stavebního spoření, nebo až řádný úvěr ze stavebního spoření.

Jednoznačně je finančně výhodnější sjednat si řádný úvěr ze stavebního spoření než překlenovací úvěr. U překlenovacího úvěru na rozdíl od řádného nesplácíte jistinu, ale jen úroky. Tím se vám půjčená částka nesnižuje a úvěr se vám tím prodražuje.

Řádný úvěr nebo hypotéku?

K další diskutované otázce patří i to, jestli se více vyplatí řádný úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéka. To už ale tak jednoznačné není. Hodně záleží na vývoji úrokových sazeb. V době, kdy úrokové sazby u hypoték klesají, mají lidé tendenci tíhnout spíše ke sjednání hypotečních úvěrů, protože stavební spořitelny často nemohou takto nízkým úrokovým sazbám konkurovat.

Naopak v době, kdy úrokové sazby u hypoték rostou, přiklánějí se lidé spíše k úvěru ze stavebnímu spoření.

Při porovnávání ale nesledujte jen úrokovou sazbu, ale i RPSN. Tato zkratka označuje tzv. roční procentní sazbu nákladů, jinými slovy udává celkovou nákladovost půjčky se všemi poplatky za rok.

Pokud vám při porovnání vyjde, že ze dvou srovnávaných půjček bude mít jedna nižší úrok a druhá nižší RPSN, znamená to, že v prvním případě sice máte nízký úrok, ale zaplatíte hodně peněz na dalších nákladech, zatímco v druhém případě je úrok vyšší, ale celkové náklady nižší. Výhodnější je pak pro vás půjčka s nižším RPSN.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.