Matka s dcerou na procházce

Cestovní pojištění pořídíte i online - 2. díl

V minulém článku jsme si přiblížili, jak je možné sjednat si cestovní pojištění online. Nyní se podíváme na některá úskalí, která s tím mohou být spojena. Zvláště, pokud nejste v cestovním pojištění zběhlí.

Vše si musíte obstarat sami

Ve chvíli, kdy si sjednáváte cestovní pojištění sami, musíte i sami myslet na to, jak ho budete koncipovat. Tedy jak vysoké zvolíte pojistné limity, jaký rozsah krytí pro vás bude ideální apod. Zda si například pojistíte i zavazadla a sportovní vybavení, přiobjednáte si úrazové pojištění a další doplňková pojištění.

Obecně se doporučuje pojistný limit ve výši 3 000 000 Kč, pokud cestujete do okolních evropských zemí. Pokud vaše cesta vede dál po Evropě, doporučuje se pojistný limit 6 000 000 Kč. Čím dále od domova jste, tím by měl být limit vyšší. Speciální kategorií je pak USA, kde jsou náklady na ošetření velmi vysoké a pro cesty tam se doporučuje limit ve výši 100 000 000 Kč, případně neomezený.

Zajímejte se i o to, na co vás nepojistí

Věnujte také nějaký čas k prostudování pojistných podmínek. Zaměřte se zejména na výluky, které vám říkají, na co pojištěni nejste. To pak porovnejte s činnostmi, které plánujete provozovat.

Můžete se tak snadno dozvědět, že pokud vám například letecký dopravce poškodí zavazadlo, nemáte nárok na odškodnění od pojišťovny. Nebo že si nesmíte dát ani skleničku alkoholu k dobré večeři ve slušném podniku, abyste se nepřipravili o pojistné plnění v případě, že se vám něco stane.

Podle toho pak můžete vybírat pojišťovnu, jejíž výluky vás nejméně omezují.

S něčím budete muset na pobočku

Ačkoli sjednání cestovního pojištění online je pro řadu lidí pohodlnější, nepokryje vám všechna rizika. S některými typy připojištění se musíte obrátit přímo na pobočku pojišťovny. Typicky se jedná o připojištění nestandardního charakteru, například u závodně provozovaných sportů.

Obecně se musíte vejít do “tabulek”. Pokud budete mít nějaký nestandardní požadavek, nebo budete chtít pojištění nestandardního typu, budete se muset obrátit na pobočku pojišťovny.

Rada na závěr

Když si cestovní pojištění sjednáváte sami, můžete se řídit jednoduchým návodem. Před cestou zvažte, kde se budete pohybovat a jaká rizika vám hrozí. Limit pro pojištění léčebných výloh zvolte podle destinace. Pojištění odpovědnosti a zavazadel je vhodné mít alespoň v nějaké základní variantě, jelikož těmto rizikům nemůžete nijak předejít. Připojištění sportů pak volte podle toho, jaké plánujete, pokud vůbec. Některé pojišťovny umožňují sjednat cestovní pojištění online a rizikové sporty dopojistit až za místě, například den předtím, než je budete vykonávat.

Vždy se také u pojišťovny informujte, na co se dané pojištění vztahuje, s jakým limitem a jak dlouho před cestou si jej musíte sjednat. Některé typy připojištění je nutné sjednat do určité doby před plánovaným zájezdem.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?