Pohled na kamennou budovu

Cestovní pojištění pořídíte i online - 1. díl

Cestovní pojištění by mělo být naprostou samozřejmostí, když se vydáváte do zahraničí. Něco vám sice v rámci Evropské unie pokryje kartička EHIC, ale spoléhat se na ni ve všech případech nedá. V dnešní době už navíc není nutné chodit na pobočku pojišťovny, abyste si cestovní pojištění sjednali. Řada z nich nabízí sjednání pojištění i on-line.

Kartička EHIC (European Health Insurance Card) je evropský průkaz zdravotního pojištění. Díky ní máte v rámci Evropy nárok na stejnou péči, jakou by v dané zemi dostal její obyvatel. Na rozdíl od České republiky ale není v ostatních zemích veškerá zdravotní péče bezúhradová. To, co by místní obyvatel doplácel, tak budete doplácet taky. Třeba zásah horké služby, přepravu vrtulníkem nebo ošetření v soukromé nemocnici.

Online na webu pojišťovny

Pokud daná pojišťovna nabízí sjednání cestovního pojištění i online, bude mít někde na svých webových stránkách uveden proklik na interaktivní formulář. V něm vyplníte své osobní údaje a zvolíte si parametry, tedy délku pojištění, pojistné limity a rozsah pojistného krytí.

Některé pojišťovny nabízejí i slevy za to, že si pojištění sjednáte sami přes webové stránky. Tuto variantu tak můžete zvolit i v případě, že chcete na cestovním pojištění trochu ušetřit. Slevy se v tomto případě pohybují okolo 20 %, což může být v případě cesty do exotické destinace na delší dobu příjemná úspora.

Online i z internetového bankovnictví

Cestovní pojištění si online můžete sjednat i k platební kartě, ovšem ne přes web pojišťovny. Některé banky mají s určitými pojišťovnami uzavřenou rámcovou pojistnou smlouvu a nabízejí jejich produkty navázané ke své platební kartě.

V takovém případě si vše můžete sjednat v internetovém či mobilním bankovnictví, a to prakticky na několik málo kliknutí.

Při uzavírání cestovního pojištění k platební kartě si dejte pozor, k jakému závazku se při sjednání upisujete. Některé banky umožňují pojištění sjednat na neurčito a v případě potřeby jej můžete kdykoli zrušit. Jiné banky vyžadují minimální závazek v délce 1 roku.

Takové cestovní pojištění ale může být a často i bývá oproti standardnímu produktu dosti osekané. Doporučuje se proto před sjednáním pročíst pojistné podmínky a informovat se, co vám takové pojištění kryje a do jakého limitu.

V případě, že máte sjednané cestovní pojištění k platební kartě, musí tato platební karta cestovat s vámi. V případě pojistné události, kdy budete potřebovat ošetřit, se totiž možná budete muset touto platební kartou prokázat. A pokud byste ji nechali doma, mohli byste mít s proplacením ošetření potíže.

Online z dovolené?

Doba jde dnes dopředu, a pokud si sjednáváte cestovní pojištění online, je z pohledu laika asi jedno, odkud si jej sjednáte. Jestli z domova, nebo až z pláže, když si vzpomenete, že jste na sjednání pojištění před odjezdem zapomněli.

Sjednání online ze zahraničí je možné, ale ne u všech pojišťoven. Řada z nich má ve svých pojistných podmínkách uvedeno, že cestovní pojištění si u ní musíte sjednat ještě předtím, než opustíte Českou republiku. A pokud tuto podmínku porušíte a sjednáte si pojištění v době, kdy už jste mimo ČR, pak takové pojištění nebude platné.

Pokud si tedy v zahraničí uvědomíte, že pojištění nemáte, je potřeba hledat pojišťovnu, která umožňuje sjednání odkudkoli, tedy i ze zahraničí. Je proto vhodné si předem pročíst pojistné podmínky, nebo se informovat například na infolince či na webovém chatu pojišťovny, jestli je taková varianta uzavření cestovního pojištění platná.

Nemusíte se bát, že při sjednání pojištění online ze zahraničí vám bude chybět ona kartička, kterou pojišťovny standardně zasílají, abyste se jí prokázali v případě potřeby. V tomto případě si ji jednoduše stáhnete do mobilu, nebo se při nahlašování pojistné události prokážete asistenční službě jménem a číslem smlouvy.

Pozor na datum začátku platnosti

Se sjednáním cestovního pojištění ze zahraničí se pak pojí ještě jedna situace, která vám dovolenou může mírně zkomplikovat, a to je začátek platnosti pojištění.

Některé pojišťovny umožní nastavit začátek platnosti od chvíle, kdy obdrží platbu. Pokud byste tedy zaplatili online přes platební bránu, platilo by vám pojištění prakticky okamžitě.

Jiné pojišťovny ale začátek platnosti podmiňují dalšími podmínkami. Jednak musí mít pojišťovna platbu na účtě, a jednak může umožňovat začátek pojištění až od následující půlnoci. I kdybyste tak zaplatili okamžitě, platnost pojištění bude od nového dne.

V následujícím článku se podíváme na některá úskalí, která vás čekají, pokud si cestovní pojištění sjednáváte sami online.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.