Elektrárna

Cena elektřiny v roce 2021 zdražuje, přestože na burze zlevnila

3. 1. 2021
|
Délka čtení: 6 min.

Dodavatelé letos ušetří, ale pasivní spotřebitelé prodělají. Elektrická energie totiž zlevnila na velkoobchodní burze, kde obchodují překupníci. Ale konečná cena elektřiny, kterou zaplatí běžná česká domácnost, v roce 2021 zdražila.

Optimisté se tentokrát mýlili, přestože měli pádné argumenty. Politické a úřední regulace, stejně jako burzovní vývoj vloni nasvědčovaly tomu, že cena elektřiny v roce 2021 klesne.

Velkoobchodní burza zlevnila o 13 %

Emisní povolenky, kterými Evropská unie penalizuje průmyslové znečišťovatele životního prostředí, byly trochu dostupnější. Tradiční uhelná elektrárna musela vloni zaplatit průměrně 24,17 eur (předloni 24,58 eur), pokud vyrobila jednu megawatthodinu (MWh) elektrické energie a přitom do okolního ovzduší vypustila tunu oxidu uhličitého.

Velkoobchodní trhy tedy mohly klesat, jako obvykle během ekonomických krizí. Když porovnáme dodávky nasmlouvané na roky 2020 a 2021, elektrická energie na pražské burze PXE zlevnila průměrně o 13 % (z 50,46 na 43,99 eur/MWh). Takže elektrárny seškrtaly svoje zisky, zatímco někdo jiný ušetřil.

Celková cena elektřiny v roce 2021 zdražila

Na velkoobchodní burze vydělali překupníci neboli koncoví „dodavatelé”, ale pasivní spotřebitelé čekají na úsporu marně. Celková cena elektřiny, která nyní naskakuje maloodběratelům, naopak podražila. Typická česká domácnost měla podle loňských novoročních ceníků zaplatit 5,697 Kč za kilowatthodinu (kWh), letos stoupá na 5,781 Kč/kWh.


Zajímá vás? Jaká bude cena elektřiny za 1 kwh v roce 2021?


Teoreticky jde o malé zdražení, pod úrovní běžné inflace. Pokud uvedená domácnost dlouhodobě spotřebovává 2 500 kWh/rok, letos oproti loňsku připlatí „pouhých” 210 Kč. Prakticky však může ušetřit. Vždyť kromě elektrické energie zlevnily také distribuční poplatky, usměrňované Energetickým regulačním úřadem! Musí však převzít iniciativu.

Srovnejme tarify předních dodavatelů

Průměrná maloobchodní cena elektřiny v roce 2021 stoupla paradoxně kvůli volnému trhu, kde máme široký výběr. Buďto zůstaneme věrní dodavatelům, kteří vloni nenápadně zdražili, nebo začneme nakupovat výhodněji.

Typická domácnost může zaplatit 5,157 Kč/kWh a oproti průměrné ceně ušetřit 1 560 Kč/rok, pokud začne odebírat elektrickou energii od nějakého malého laciného překupníka. Na teple (bojleru, přímotopu, akumulačních kamnech, tepelném čerpadle) lze ušetřit, nebo prodělat několikanásobně více.


TIP: 4 hlavní tipy, jak předcházet tepelným ztrátám!


Rozdíly jsou také mezi velkými značkami, jak uvidíme níže.

DodavatelČEZ Distribuce EG.D PREdistribuce

ČEZ Prodej


5,981


6,142


5,821


E.ON Energie


6,131


6,292


5,971

Pražská energetika


5,719


5,879


5,558

innogy Energie


5,940

6,246


5,601

Bohemia Energy entity


5,912


6,072


5,752

MND

5,739

5,899

5,579

Lama energy


5,678

5,858


5,521

Energie ČS


5,542


5,702


5,381


EP Energy Trading


5,639


5,799


5,478

Dobrá energie


5,536


5,696


5,376

Průměr


5,782


5,958


5,604



V tabulce porovnáváme, kolik podle letošních novoročních ceníků zaplatí tuzemské domácnosti za elektřinu, v Kč/kWh, včetně všech poplatků a daní. Počítáme s distribuční sazbou D02d, spotřebou 2 500 kWh/rok a hlavním jističem 3x25 A. Rozlišujeme distribuční soustavy ČEZ Distribuce (většina České republiky), EG.D (jih) a PREdistribuce (Praha).

Porovnáváme tyto dodavatele (a jejich produkty): ČEZ Prodej (Elektřina na dobu neurčitou), E.ON Energie (Elektřina), Pražská energetika (Klasik), innogy Energie (Standard), Bohemia Energy entity (Basic), MND (Proud), Lama energy (Standard), Energie ČS (Standard), EP Energy Trading (Klasik Optimum) a Dobrá energie (Dobrý ceník).

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?