Matka s dcerami si na zahradě hraje s vodou

Bez potu a nevyspání: Jak si užít horké léto ve zdraví

11. 7. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Horké letní dny nejsou příjemné pro nikoho z nás. Během dne se potíme a kvůli nekomfortu máme problém se na cokoliv soustředit. V noci nemůžeme kvůli vedru spát. Naštěstí jsme si pro vás připravili několik ověřených tipů, s jejichž pomocí se můžete v létě ochladit.

Udělejte si mokrý zábal

K ochlazení svého těla si můžete udělat mokrý zábal. Stačí namočit tričko, košili nebo šaty do studené vody a obléct se. Pokud chcete, aby bylo osvěžení větší, můžete oděv vložit na chvíli do lednice. Velkého osvěžení dosáhnete také s mokrým přehozem přes hlavu a ramena.

Držte se v přízemí

Pokud máte možnost přesunout se doma do nižšího patra, udělejte to. Teplý vzduch se drží nejvíc ve vyšších patrech díky jeho nižší. I proto je dobrým způsobem, jak přežít vedra čas strávený v přízemí. Stejně můžete postupovat i při spánku. Pokud je vám příliš velké horko, můžete se na spaní přesunout na zem.

Noste bavlněné oblečení

Přehřátí organismu není nic příjemného, a proto riziko, že se s tímto problémem setkáte, nezvyšujte. Zbavte se na léto polyesterových lůžkovin, ale i oblečení. Přírodní textilie budou odvádět pot z těla lépe než umělé materiály, které budou držet vlhkost uzamčenou na vašem těle. Ideální oblečení během léta je bavlněné nebo lněné.

Dodržujte pitný režim

Vlivem nadměrného pocení může být vaše tělo během chvíle dehydrované. Tomu můžete zabránit dostatečným příjmem tekutin v podobě vody a neslazených čajů. Pokud přemýšlíte, jak se ochladit, můžete zkusit vlažné nápoje. Ty váš ochladí víc než ledová tekutina. 

Namáčejte si nohy

Pokud nemáte možnost strávit den u vody, můžete své tělo zchladit namočením chodidel a lýtek v lavoru se studenou vodou.

Jak se vyhnout přehřátí organismu

Všechny výše uvedené rady týkající se péče o vaše tělo spolu s doporučeními, které pomohou ochladit váš byt i bez klimatizace, budou sloužit jako prevence proti přehřátí organismu. Abyste se vyhnuli také úpalu a úžehu, neměli byste chodit ven na přímé slunce mezi 10–15 hodinou. Dále byste měli dbát na dostatečný pitný režim, používat opalovací prostředky s dostatečným UV faktorem (minimálně SPF 30, ideálně SPF 50) a nosit pokrývku hlavy.

Náš tip

Chystáte se na letní dovolenou? Pak nepodceňte výběr cestovního pojištění, které vám pokryje případnou léčbu v zahraničí. To oceníte nejen při úrazech, ale i při potížích způsobených horkem.

Léčba v zahraničí bez cestovního pojištění může jinak stát i statisíce korun. Pojistit lze také domácí mazlíčky.

Jak ochladit miminko ve vedrech?

Miminka a malé děti se v létě hodně potí, což často vede k opruzeninám a potničkám. I proto v letních měsících dítě koupejte častěji. Miminko se zchladí, zabaví a unaví. Po pokojíčku mu můžete rozvěsit mokré ručníky. Odpařující se voda prostor lehce zchladí. Přes den mějte pokoje zatemněné, slunce pokoj tolik nevyhřeje.

Jak ochladit psa a kočku?

Máte doma čtyřnohého kamaráda? Pak musíte před sluníčkem chránit i jeho. Jednoduchým způsobem, jak můžete pejska zchladit je koupel.

Věděli jste, že psa můžete ochladit také zmrzlinou? Dobře zafunguje mražený kuřecí vývar, ale i tvaroh. Misky s vodou rozmístěte na víc míst, aby měl pejsek dostatečný pitný režim. Procházky přizpůsobte denní době – delší procházky si nechte na ranní a večerní hodiny.

Pokud potřebujete ochladit kočku, můžete vyzkoušet osvěžující brouzdaliště (zejména venkovní kočky). Domácím kočkám může pomoct chladná koupel nebo navlhčený ručník. Možností je také nabídnutí kostky ledu.

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.