Pes leží na kufrech v autě

Psí rvačky a jiné kalamity: proč zvířeti koupit cestovní pojištění

Taky zvířecího parťáka berete všude s sebou? Společně si umíte užít tu správnou dovolenou: čachtat se v moři, skákat po skalách, po ránu společně vychutnávat espresso s výhledem na Fontanu di Trevi. Dovolenková idyla ovšem končí v momentě, kdy se váš pejsek rozběhne, skokem plavmo převrhne stůl, porazí číšníka s tácem s 12 espresy a se štěkotem se vrhne do rvačky místního gangu ratlíků. Pak řešíte pokousaného psa, opařeného číšníka i rozbitý stůl. A taky si konečně vzpomenete, proč jste to zvíře měli pojistit. 

Mušle za 3 500 dolarů: kolik stojí veterinář 

Na dovolené svádí spousta lákadel nejen vás, ale i vaše domácí mazlíčky. Očichávají, zkoumají, ochutnávají, seznamují se. Snadno přitom spolknou lasturu z pláže, přejí se písku, ochutnají jedovatou bobuli, šlápnou do vosího hnízda nebo si rozříznou tlapku o sklo. Nebo jednoduše dostanou průjem z jídla a horka jako jejich páníček. 

Vy rychle běžíte na místní pohotovost, lovíte slovíčka v překladači a trnete, jestli to váš mazlíček přežije. Pak vás čeká další překvapení: účet za ošetření. Třeba vyndání skořápek mušlí nebo zaskočené kosti (odborně vniknutí cizího tělesa do těla) přijde v Evropě podle pojišťovny Generali na 22 735 Kč (v USA dokonce 3 500 dolarů). Za otravu zaplatíte 3 550 Kč a za prasklý vaz 26 982 Kč. To ovšem v případě psa. Ošetření otravy kočky vyjde na 4 492 Kč, zánět močového měchýře na 6 140 Kč. 

Cestovní pojistka za obojkem: jak vybrat cestovní pojištění 

Cestovní pojištění se prostě vyplatí i pro zvířecí parťáky. Kde takovou pojistku sehnat? Samostatný produkt pro zvíře na cestách většina pojišťoven nenabízí. Mazlíčka můžete připojistit v rámci vašeho cestovního pojištění (podobně jako třeba rizikové sporty). Pokud už pro vaše zvíře máte tuzemské zdravotní pojištění, můžete cestovní pojištění přikoupit k němu.

Každá pojišťovna nabízí jiný rozsah pojištění domácích zvířat. Obvykle nepojistíte štěňata do asi 3 měsíců a starší kočky a pejsky (nad 8-10 let). Rozhoduje i rasa a velikost zvířete. Pojistit můžete i zvíře bez průkazu původu, nesmí ale trpět chronickým onemocněním. Některé pojišťovny pojistí i jiná zvířátka, třeba králíčka. Konkrétní podmínky pro cestovní pojištění najdete jednoduše i online.

Nepodceňujte cestovní pojištění

A to jak pro vás, tak vaše domácí mazlíčky. Lékařské ošetření, hospitalizace nebo operace v zahraničí vás může vyjít i na miliony korun. Kvalitní cestovní pojištění vás i vašeho mazlíčka plně ochrání před zvolenými riziky a pomůže vám s úhradou nákladů.

Dobrodružství s tlapkami: vyberte správné limity 

Hledáte pro psího nebo kočičího parťáka správnou pojistku? Podívejte se hlavně na pojistné podmínky. Jak velkou má pojišťovna síť smluvních partnerů? Hradí pojištění i dopravu k lékaři? Jaké má výluky?  Pojistí vám i ztrátu nebo úmrtí vašeho mazlíčka? 

Přemýšlejte i nad limity: obvyklé jsou v rozmezí 10 000-40 000 Kč. V některých zemích stojí u veterináře stovky eur snad i zaklepání na dveře: vybírejte podle toho pojistku. Vyšší limity si vyberte i při dobrodružných výpravách do hor. Počítejte se spoluúčastí: léčbu do výše spoluúčasti budete hradit ze svého. Pokud má vaše zvířátko chronické onemocnění, poraďte se předem s pojišťovnou, jestli vám uhradí náklady, pokud se jeho stav zhorší. 

Více o výhodném cestovním pojištění pro psy se dočtete na našich stránkách.

Věděli jste?

Psi taky cestují s pasem? Nemají tam razítka z celnice, zato tam najdete jejich očkování. Každý pejsek, který chce cestovat (a pojistit se) musí být očipovaný a očkovaný proti vzteklině. Některé země požadují i odčervení nebo preventivní karanténu.

Zjistěte si předem podmínky vaší cílové země – třeba na stránkách Státní veterinární správy. Jinak dopadnete jako herečka Amber Heard, které v Austrálii za propašování dvou pejsků hrozilo několik let vězení. 

Běžíte k veterináři? Připravte si hotovost

Pokud se už zvířecímu cestovateli něco stane, nepanikařte a zavolejte na asistenční službu. Poradí vám, kde je nejbližší veterinář. Počítejte s tím, že ošetření uhradíte z vlastní kapsy. Pojišťovna ho obvykle proplácí zpětně na základě účtu. Pojišťovna proplatí i materiál, léky a často i dopravu k veterináři. Případnou spoluúčast ale platíte vždy vy. 

Tip

Všechny doklady si na místě zkontrolujte. Měly by mít kromě přesného rozpisu ošetření a ceny i číslo čipu vašeho psa.

Rozbitá váza a jiné nehody

Někdy zvíře umí vytvořit i jiné patálie. Třeba takhle obdivujete obrazy v hotelové lobby, když v tom slyšíte hlasité: Prásk! Váš kocour přesně mířeným skokem sejmul vrabce, který vletěl do haly a usadil se na váze. Recepční suše polkne a vy začnete lovit v peněžence eura. 

Psi a kočky umí způsobit pořádné kalamity: strhnout jídlo ze stolu v restauraci, porvat se s místním psím šampionem (který měl zrovna před soutěží) nebo zničit polstrování drahého gauče. Naštěstí můžete pojistit i tohle. V rámci pojištění odpovědnosti za škodu jsou zahrnuté i nehody, které způsobí váš pes. Můžete ho sjednat jako doplněk běžného cestovního pojištění. Pojistka na cesty s mazlíčky se prostě vyplatí. Tlapku na to!

Jednoduše online

Cestovní pojištění na poslední chvíli

Při cestě do zahraničí si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění. Stihnete to během pár minut, klidně z letiště v den odletu.

Magdaléna Kubečková - autorka, copywriterka
Magdaléna KubečkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • Liška na silnici před autem
    26. října 2023|Jana Březinová
    Jak řešit srážku se zvěří?

    Ke každé srážce se zvěří přivolejte policii. Na zvíře nesahejte a neodvážejte ho pryč –⁠ to by bylo pytláctví. Škodu na autě vám proplatí pojišťovna, ale jen v případě, že jste si sjednali připojištění střetu se zvěří. To vás vyjde na několik set korun ročně.

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.