Zapálený plynový hořák s mincemi

5+1 užitečných tipů, se kterými ušetříte za plyn

17. 4. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Topíte doma plynem? Pak víte, že se náklady za vytápění mohou vyšplhat do závratných výšin. Abyste spotřebu energie v domácnosti snížili, nemusíte hned kupovat nový kotel. Někdy stačí dodržovat pár jednoduchých a prověřených tipů, které vám s úsporami pomohou.

Tip č. 1: Snižte teplotu, na kterou plynem vytápíte

Chcete, aby byla vaše spotřeba plynu ve vaší domácnosti nižší? Nejjednodušším způsobem, jak to udělat, je topit méně. Nemusíte přitom mrznout. I snížení teploty o 1°C může vést ke znatelným úsporám.

Každý stupeň teploty nad 20 °C znamená zvýšení spotřeby o 5 až 6 %. Zdravému člověku by přitom měla dostačovat teplota právě kolem 20 °C. V obytných místnostech, například v obývacím pokoji, to může být kolem 21 °C, ale v ložnici je lepší teplotu snížit na 18 °C, což je pro spánek vhodnější.

Praktický příklad

Když snížíte teplotu z 24 °C na 21 °C, ušetříte na vytápění až 20 %. V přepočtu na aktuální ceny energií je to několik tisíc korun ročně.


Pomocníkem při šetření energií vám mohou být chytré termostaty nebo termohlavice, které hlídají teplotu v místnosti za vás. Nastavíte si na nich konkrétní teplotu v konkrétním čase – díky tomu si zajistíte jak tepelný komfort, tak i úspory v domácnosti.

Váháte, zda byste měli topení v době své nepřítomnosti doma vypínat, nebo ne? Záleží na tom, jakým způsobem váš dům akumuluje teplo. V cihlových či panelových domech se vyplatí nastavit termostat tak, aby v době vaší nepřítomnosti udržoval teplotu alespoň na 16 °C. Pokud dům necháte vychladnout více, vyhřívání na 20 °C bude trvat dlouho. A ve výsledku neušetříte nic.

Naopak dřevostavby akumulují teplo méně, proto je efektivní v době vaší nepřítomnosti plynové topení vypnout, případně udržovat teplotu přijatelnou pro mazlíčky a květiny. Takový prostor se zahřeje rychleji. Avšak ani v těch největších mrazech by neměla teplota v domě klesnout pod 10 °C.

Tip č. 2: Dejte teplu volný průchod

Aby bylo topení u vás doma efektivní, nestavte před radiátory nábytek nebo těžké závěsy. Teplo se přes překážky dostává do prostoru obtížně, což opět vede k vyšší spotřebě – budete mít tendenci zvyšovat teplotu na termostatu. Nábytek proto stavte tak, aby nebránil radiátorům ve vytápění. Tímto způsobem můžete snížit náklady na spotřebu zemního plynu zhruba o 10 %.

Závěsů se nutně vzdávat nemusíte. Pokud sahají nad radiátory, po setmění je zatáhněte. Teplo z prostoru nebude unikat skrz sklo. To vám přinese úsporu kolem 4 %. Použít můžete také izolační folie na sklo. Jde však o řešení, do kterého je nutné investovat.

Kapitolou je i samotné větrání. Pokud nechcete zvyšovat spotřebu zemního plynu, větrejte krátce a intenzivně. V místnosti se vymění vzduch, ale stěny nepromrznou. Takové větrání by mělo trvat 3 až 5 minut.

Tip č. 3: Nezapomínejte na revize plynového kotle a kontrolu sporáku

Kontrola a revize plynového kotle by pro vás měly být před každou topnou sezonou pravidlem. Karel Srdečný ze společnosti EkoWATT radí:

Plynový kotel je také vhodné nechat alespoň jednou za dva roky vyčistit a seřídit. Zásadní věcí je správné nastavení regulace. Pokud se například nastaví teplota na výstupu z kotle na 60 °C a více, kondenzační efekt se u kondenzačního kotle moc neprojeví a úspora nákladů se nedostaví. Rovněž je třeba dát pozor na to, aby kotel nespínal příliš často, tedy několikrát za hodinu. Tím se jednak zkracuje životnost, jednak zvyšuje spotřeba plynu.

Plynař nebo topenář by měl zkontrolovat, zda termostat funguje správně. Jestli fungují všechny radiátory a zda se teplá voda dostane všude, kam má. Samozřejmostí by mělo být také odvzdušnění radiátorů s jejich celkovou kontrolou. Zkontrolujte těsnost, a to zejména u šroubových spojení.

Pokud na plynu i vaříte, měli byste alespoň jednou ročně zkontrolovat také stav sporáku. Pokud je sporák zastaralý a nefunguje tak, jak by měl, může zvyšovat spotřebu energie. Pravidelně kontrolujte a čistěte jednotlivé hořáky.

Při vaření vždy používejte hrnce s průměrem dna odpovídajícím zvolenému hořáku. Nezapomínejte používat pokličky.

Tip č. 4: Investujte do nového kotle na zemní plyn

Máte doma zastaralý kotel na zemní plyn? Pak vás výše uvedená opatření nespasí. Všechny úspory se totiž odvíjí od efektivního spotřebiče. V našem případě u plynového kotle. Málo účinný kotel může zvýšit domácnosti spotřebu plynu o třetinu.

Provoz může zdražovat například věčný plamínek, a to až o 2 000 korun ročně. Úspornější je elektronické zapalování, jímž jsou vybaveny moderní kotle na zemní plyn. V současnosti pořídíte zejména kondenzační plynové kotle, které sníží spotřebu energie ve vaší domácnosti klidně i o 20 %.

Kolik běžná domácnost pořízením nového kondenzačního kotle ušetří, záleží na mnoha proměnných, třeba na velikosti vytápěné plochy nebo úrovni zateplení. „Jestliže je roční spotřeba na vytápění rodinného domku okolo 25 000 kWh a kondenzační kotel nahradí starší plynový kotel, lze čekat snížení nákladů na vytápění o 10 až 15 %,“ uvádí Karel Srdečný.

Co byste měli vědět

Od září 2024 nabyde platnosti zákon zakazující používání starých kotlů 1. a 2. emisní třídy. Pokud takový kotel nevyměníte za novější (3., 4., nebo 5. emisní třída), bude vám hrozit pokuta do výše až 50 000 korun.

Tip č. 5: Zaměřte se na drobnosti

Pokud se šetřením s energiemi teprve začínáte, nemusíte začínat od nejsložitějších a finančně nejnáročnějších řešení. Stačí dělat několik maličkostí, které však mají dohromady nezanedbatelný vliv. Některé z níže uvedených rad jsme vám již řekli, opakování je však matka moudrosti.

Tipy, jak ušetřit za plyn - grafika

Bonusový tip

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů

Pokud šetříte, jak můžete, ale přesto máte pocit, že za plyn platíte hodně, můžete vyzkoušet online srovnávač s kalkulačkou cen. Ten vám ukáže srovnání nabídek jednotlivých dodavatelů.

Každý dodavatel plynu má ceny odlišné, a proto je možné, že narazíte na mnohem výhodnější nabídku. Díky online srovnávačům je srovnání dodavatelů (nejen) plynu rychlé a efektivní.

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?