K největším žroutům energie v kuchyni patří lednice, která je v provozu nonstop. I vaření ale spolkne dost energie. Tím spíš, jestli se mu věnujete denně. Přitom existují jednoduché způsoby, jak ušetřit při vaření.
S úsporou energie při vaření pomůže správné nádobí. Pokud používáte starší hrnce a pánve, zkontrolujte, jestli mají hladké a rovné dno, nesmí být vyboulené. Průměr hrnce by měl odpovídat průměru plotýnky, jinak spotřeba energie při vaření zbytečně stoupá.
Nejlepší vodivé vlastnosti nabízí měděné hrnce, které se hodí i na indukci. Na pečení používejte skleněné nebo keramické nádoby, udržují teplotu lépe než plech.
Zvolte velikost hořáku tak, aby plameny neolizovaly boky hrnce. Pozornost věnujte i barvě plamenu – měl by být modrý. Žlutý plamen signalizuje neefektivní spalování plynu.
Ve spoustě případů můžete využít alternativní metody vaření, které oproti běžnému sporáku spotřebují méně energie.
Mikrovlnka: Kdykoliv ohříváte menší porci jídla, dejte ji do mikrovlnky. Nezapomeňte na promíchání. Například ohřejete jídlo během 2 minut, promícháte a dáte do mikrovlnky na další minutu. Tak dosáhnete rychlého a rovnoměrného ohřevu.
Tlakový hrnec: Díky vysokému tlaku se v papiňáku vaří za vyšší teploty, a tím se výrazně zkrátí doba přípravy pokrmu. Hodí se hlavně na maso, fazole a další suroviny, které vyžadují dlouhé vaření.
Remoska: Český vynález rozhodně patří i do moderních kuchyní. Za 1 hodinu pečení spotřebuje stejné množství energie jako klasická trouba za 10 minut. Oblíbíte si ji na pečení masa, lasagní i moučníků.
Pomalý hrnec: Vsaďte na něj v případě, že se pravidelně pouštíte do přípravy jídel, která je potřeba táhnout dlouhé hodiny – např. vývar nebo ragú. Při vaření v pomalém hrnci je spotřeba energie velmi nízká, jelikož jeho příkon je jen kolem 200 W.
Multifunkční hrnec: Na trhu najdete spoustu praktických pomocníků – od parních po multifunkční hrnce. Využívají teplo na maximum a zároveň připraví i několik pokrmů zároveň bez přenosu pachů.
Podle Českého statistického úřadu připadá na vaření 6 % spotřeby energií v domácnostech. Dvě třetiny energie padne na vytápění, 16 % na přípravu teplé vody.
Čím kratší čas máte zapnutý sporák, tím více energie ušetříte. To je logické pravidlo, ale jak toho dosáhnout?
Vždy vařte s pokličkou. Ta zadrží horkou páru uvnitř, a tak urychlí vaření. Ohřev vody se zkrátí až o polovinu.
Krájejte suroviny na menší kousky. Třeba brambory na kaši tak uvaříte během pár minut.
Brambory nebo vejce nemusí ve vodě plavat. Stačí, když budou z většiny ponořené, o zbytek se postará horká pára.
Rozmrazte suroviny předem v lednici. Tak ušetříte energii pro vaření či jejich rozmrazení v mikrovlnce.
Uvařte při jednom více porcí jídla. Druhý den ho jednoduše ohřejete v mikrovlnce. Snížíte spotřebu elektřiny nebo plynu na vaření, a ještě uspoříte čas.
Využívejte zbytkového tepla. Vypněte přívod tepla a nechte pokrm dojít pod pokličkou nebo v zavřené troubě.
Rozšiřte si kulinářské obzory. Klasická česká kuchyně je náročná na dobu vaření, a tím pádem i na spotřebu energií. Vyzkoušejte rychlejší minutky nebo saláty.
Na ohřev vody se nejlépe hodí rychlovarná konvice, protože má nízké tepelné ztráty. Pokud nevaříte na indukci, můžete ji použít i na předehřátí vody na vaření – třeba na špagety.
Při přípravě horkých nápojů ohřívejte v konvici jen tolik vody, kolik potřebujete. Odměříte to snadno. Vaříte vodu na dva hrnky čaje? Nalijte do nich studenou vodu a přelijte do konvice. Ale co když chcete jen jeden šálek, ale konvice ohřívá minimálně půl litru vody? Uvařte si čaj do zásoby a uchovejte ho v termosce.
Způsob ohřevu | Doba ohřevu (min) | Spotřeba (kW) |
---|---|---|
rychlovarná konvice | 3:08 | 0,110 |
indukční deska | 3:30 | 0,105 |
sklokeramická deska | 8:30 | 0,157 |
litinová plotýnka | 9:00 | 0,178 |
Zdroj: Energetický poradce PRE
Málokoho napadne, že na spotřebu energie při vaření má vliv i to, jestli sporák a troubu udržujete v čistotě. Pokud se na sporáku hromadí mastnota a nečistoty, může se snižovat účinnost přenosu tepla, a tím se zvyšovat spotřeba energie. V troubě byste pak měli kontrolovat také čistotu ventilátoru, aby mohl horký vzduch volně proudit.
Je lepší plyn nebo elektřina na vaření? Do velké míry záleží na vašich preferencích, ale z pohledu úspory energie se vyplatí vařit buď na plynu nebo na indukční desce. Na druhou stranu vezměte v úvahu i pořizovací náklady. Plynový sporák pořídíte od 5 000 Kč, zatímco za indukční zaplatíte minimálně 13 000 Kč. Jestli vaříte jen příležitostně, nemusí se vám investice do indukce vyplatit.
Změny v domácnosti vám uspoří pár stokorun ročně, ale nemůžete snižovat svoji spotřebu do nekonečna. Na celkovém účtu se podílí i to, kolik platíte za každou kilowatthodinu. Proto se vyplatí porovnat si ceny elektřiny a plynu. Možná zjistíte, že máte zbytečně drahého dodavatele.