Žena strouhá sýr na těstoviny

5 + 1 tipů, jak ušetřit energie při vaření

13. 4. 2023
|
Délka čtení: 4 min.

K největším žroutům energie v kuchyni patří lednice, která je v provozu nonstop. I vaření ale spolkne dost energie. Tím spíš, jestli se mu věnujete denně. Přitom existují jednoduché způsoby, jak ušetřit při vaření.

1. Vařte v kvalitním nádobí a na správné plotýnce

S úsporou energie při vaření pomůže správné nádobí. Pokud používáte starší hrnce a pánve, zkontrolujte, jestli mají hladké a rovné dno, nesmí být vyboulené. Průměr hrnce by měl odpovídat průměru plotýnky, jinak spotřeba energie při vaření zbytečně stoupá.

Nejlepší vodivé vlastnosti nabízí měděné hrnce, které se hodí i na indukci. Na pečení používejte skleněné nebo keramické nádoby, udržují teplotu lépe než plech.

Vaříte na plynu?

Zvolte velikost hořáku tak, aby plameny neolizovaly boky hrnce. Pozornost věnujte i barvě plamenu – měl by být modrý. Žlutý plamen signalizuje neefektivní spalování plynu.

2. Vyzkoušejte nové kuchyňské pomocníky

Ve spoustě případů můžete využít alternativní metody vaření, které oproti běžnému sporáku spotřebují méně energie.

  • Mikrovlnka: Kdykoliv ohříváte menší porci jídla, dejte ji do mikrovlnky. Nezapomeňte na promíchání. Například ohřejete jídlo během 2 minut, promícháte a dáte do mikrovlnky na další minutu. Tak dosáhnete rychlého a rovnoměrného ohřevu.

  • Tlakový hrnec: Díky vysokému tlaku se v papiňáku vaří za vyšší teploty, a tím se výrazně zkrátí doba přípravy pokrmu. Hodí se hlavně na maso, fazole a další suroviny, které vyžadují dlouhé vaření.

  • Remoska: Český vynález rozhodně patří i do moderních kuchyní. Za 1 hodinu pečení spotřebuje stejné množství energie jako klasická trouba za 10 minut. Oblíbíte si ji na pečení masa, lasagní i moučníků.

  • Pomalý hrnec: Vsaďte na něj v případě, že se pravidelně pouštíte do přípravy jídel, která je potřeba táhnout dlouhé hodiny – např. vývar nebo ragú. Při vaření v pomalém hrnci je spotřeba energie velmi nízká, jelikož jeho příkon je jen kolem 200 W.

  • Multifunkční hrnec: Na trhu najdete spoustu praktických pomocníků – od parních po multifunkční hrnce. Využívají teplo na maximum a zároveň připraví i několik pokrmů zároveň bez přenosu pachů.

Věděli jste?

Podle Českého statistického úřadu připadá na vaření 6 % spotřeby energií v domácnostech. Dvě třetiny energie padne na vytápění, 16 % na přípravu teplé vody.

3. Zkraťte čas vaření

Čím kratší čas máte zapnutý sporák, tím více energie ušetříte. To je logické pravidlo, ale jak toho dosáhnout?

  • Vždy vařte s pokličkou. Ta zadrží horkou páru uvnitř, a tak urychlí vaření. Ohřev vody se zkrátí až o polovinu.

  • Krájejte suroviny na menší kousky. Třeba brambory na kaši tak uvaříte během pár minut.

  • Brambory nebo vejce nemusí ve vodě plavat. Stačí, když budou z většiny ponořené, o zbytek se postará horká pára.

  • Rozmrazte suroviny předem v lednici. Tak ušetříte energii pro vaření či jejich rozmrazení v mikrovlnce.

  • Uvařte při jednom více porcí jídla. Druhý den ho jednoduše ohřejete v mikrovlnce. Snížíte spotřebu elektřiny nebo plynu na vaření, a ještě uspoříte čas.

  • Využívejte zbytkového tepla. Vypněte přívod tepla a nechte pokrm dojít pod pokličkou nebo v zavřené troubě.

  • Rozšiřte si kulinářské obzory. Klasická česká kuchyně je náročná na dobu vaření, a tím pádem i na spotřebu energií. Vyzkoušejte rychlejší minutky nebo saláty.

4. Ohřívejte jen tolik vody, kolik potřebujete

Na ohřev vody se nejlépe hodí rychlovarná konvice, protože má nízké tepelné ztráty. Pokud nevaříte na indukci, můžete ji použít i na předehřátí vody na vaření – třeba na špagety.

Při přípravě horkých nápojů ohřívejte v konvici jen tolik vody, kolik potřebujete. Odměříte to snadno. Vaříte vodu na dva hrnky čaje? Nalijte do nich studenou vodu a přelijte do konvice. Ale co když chcete jen jeden šálek, ale konvice ohřívá minimálně půl litru vody? Uvařte si čaj do zásoby a uchovejte ho v termosce.

Energie potřebná na ohřev 1 litr vody

Způsob ohřevuDoba ohřevu (min)Spotřeba (kW)

rychlovarná konvice

3:08

0,110

indukční deska

3:30

0,105

sklokeramická deska

8:30

0,157

litinová plotýnka

9:00

0,178

Zdroj: Energetický poradce PRE

5. Udržujte sporák čistý

Málokoho napadne, že na spotřebu energie při vaření má vliv i to, jestli sporák a troubu udržujete v čistotě. Pokud se na sporáku hromadí mastnota a nečistoty, může se snižovat účinnost přenosu tepla, a tím se zvyšovat spotřeba energie. V troubě byste pak měli kontrolovat také čistotu ventilátoru, aby mohl horký vzduch volně proudit.

Extra tip – vyberte si správný spotřebič

Je lepší plyn nebo elektřina na vaření? Do velké míry záleží na vašich preferencích, ale z pohledu úspory energie se vyplatí vařit buď na plynu nebo na indukční desce. Na druhou stranu vezměte v úvahu i pořizovací náklady. Plynový sporák pořídíte od 5 000 Kč, zatímco za indukční zaplatíte minimálně 13 000 Kč. Jestli vaříte jen příležitostně, nemusí se vám investice do indukce vyplatit.

Neomezujte se a ušetřete se změnou dodavatele

Změny v domácnosti vám uspoří pár stokorun ročně, ale nemůžete snižovat svoji spotřebu do nekonečna. Na celkovém účtu se podílí i to, kolik platíte za každou kilowatthodinu. Proto se vyplatí porovnat si ceny elektřiny a plynu. Možná zjistíte, že máte zbytečně drahého dodavatele.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?