Cestovní pojištění – srovnání cen

Rozhodli jste si pořídit celý sporák nebo novou varnou deskou a nyní stojíte před rozhodnutím, zda hlasovat pro elektrickou indukci nebo zemní plyn. Spousta lidí nedá na vaření na plynu, pokud tu možnost má, dopustit. Moderní elektrická indukce však nabízí celou řadu výhod. Co je lepší?

Hned na začátku si řekněme na rovinu, že lepší není ani zemní plyn, ani elektrická indukce. Někdo upřednostňuje vaření “na ohni”, další má radši elektriku. Při výběru desky je rovněž nutné vzít v potaz různé faktory. Výběr ovlivňuje například to, kolik chcete do varné desky investovat, ale i to, jak často vaříte, nebo náročnost kladená na úklid či údržbu desky. 

Kritéria důležitá při výběru nové varné desky:

  • Cena

  • Ovládání a manipulace

  • Úklid

  • Údržba a oprava

  • Úspora

  • Umístění

  • Bezpečnost

zemní plyn

Vaření na zemní plynu - levnější klasika 

Tradici představuje vaření na plynu, i profesionální kuchaři dávají jednoznačně přednost plynovým deskam. Mezi hlavní výhody zemního plynu patří zejména rychlost. S plynem prostě nemusíte čekat, až se zahřeje plotýnka. Relativně nízké jsou pořizovací náklady plynové desky a co se týče energií, plyn je levnější než elektřina.

Spousta lidí se možná zasekne u otázky bezpečnosti, přece jenom se jedná o otevřený oheň navíc ve spojení s plynem. Kromě určitého bezpečnostního rizika je velmi snadné spálit nějaký ten předmět v okolí (např. utěrku). Moderní plynové desky jsou však vybavené bezpečnostní pojistkou, která při nechtěném zhasnutí okamžitě uzavře přívod zemního plynu.

Horší je to sice s údržbou, protože plynové sporáky mají hodně členitý povrch. Daleko snazší a hlavně levnější jsou ale případně opravy, které vyžadují pouze výměnu nějaké té části.

Výhody: 

  • nižší pořizovací náklady

  • není nutné kupovat speciální nádobí

  • rychlá regulace teploty

  • možnost upravení síly plamene

  • levnější plyn

Nevýhody:

  • členitý povrch - náročnější na čištění a úklid

  • bezpečnostní riziko

elektrická indukce

Vaření s elektrickou indukcí - rychle a úsporně

Nepleťte si elektrickou indukci s klasickou elektrickou deskou. Mezi nimi je velký rozdíl. Sklokeramická indukční deska nabízí rychlé, jednoduché a úsporné vaření. Teplo se vytváří přímo v nádobě, zatímco varná zóna se téměř nezahřeje. Rozlitá jídla se nikdy nepřipečou, a desku je tak velmi snadné umýt.

U indukční desek lze přesně ovládat příkon a využívat různé funkce. Indukční desky jsou oproti plynu velmi bezpečné. Snadný je také úklid, protože hladkou indukční desku prostě stačí šetrně umýt.

Nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady zejména ve spojení s nutností koupě speciální nádobí. Na indukci totiž nelze použít jakékoliv nádobí. Na indukci je možné postavit nádobí s obsahem železa, staré hliníkové, teflonové, nerezové nebo skleněné nádobí vám bude na indukční desce k ničemu. Dražší jsou také pro případné opravy. U indukční desky prostě nelze jen tak vyměnit nějakou součástku, ale je nezbytný zásah odborníka.

Výhody: 

  • snadné čištění a údržba

  • vysoká bezpečnost

  • rychlost

  • snížení tepelných ztrát a celková úspora

  • více funkci včetně automatického vypnutí

 

Nevýhody:

  • vyšší pořizovací náklady

  • nutností je speciální nádobí

  • nezbytný je silnější elektrický jistič, většinou 32 A

  • dražší opravy

Hodnocení článku:  
Počet hlasů: 2