Je levnější vařit na plynu nebo elektřině?
Naše babičky a maminky měly rozhodování, na čem vařit, o něco jednodušší. Dnes je nabídka velmi široká a každému vyhovuje něco jiného. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi jednotlivými typy sporáků a varných desek? Je lepší vařit na plynu nebo indukci a můžete správnou volbou ušetřit?
Jaký typ varné desky je nejlepší
Jak u sporáku, tak u samostatných varných desek máte na výběr ze dvou hlavních zdrojů energie pro vaření: plynu nebo elektřiny. Elektrické varné desky pak mají buď klasické litinové, sklokeramické nebo indukční plotny. A právě vaření na indukci je v posledních letech velmi oblíbené.
Nicméně každý rád vaří na něčem jiném, každý typ varné desky má své výhody a nevýhody. Orientovat se podle rad přátel a známých vám někdy může zamotat hlavu.
Podle čeho vybrat varnou desku
Při výběru varné desky zvažte více faktorů:
rozměry desky a její umístění, a to s ohledem na uspořádání kuchyně i dostatek prostoru pro větrání,
jak často a pro kolik lidí vaříte, to může mít vliv na požadovaný výkon,
bezpečnost, zejména pokud jsou v domácnosti malé děti, starší lidé nebo domácí mazlíčci,
cenu, tedy kolik chcete do varné desky investovat,
úklid a údržbu,
náročnost a nákladnost případných oprav,
obsluhu a ovládání,
případnou úsporu energie a peněz při vaření.
Vaření na plynu – rychlé, levné a efektivní
K výhodám vaření na plynu patří rychlost a levný a efektivní provoz díky přesné regulaci výkonu. S plynem nemusíte čekat, až se zahřeje plotýnka. Relativně nízké jsou pořizovací náklady plynové desky a co se týče energií, plyn je levnější než elektřina.
Zásadní výhodou plynové varné desky je její odolnost. Proto se s plynovými sporáky setkáte ve většině profesionálních kuchyní. V restauracích se zkrátka pracuje rychle, s větším a těžším nádobím. Na sklokeramické nebo indukční desky musíte dávat větší pozor. Další výhodu je možnost přepojení plynových varných desek a sporáků na levnější propan butan. A také možnost vaření i při výpadku elektřiny.
Nevýhodou je horší údržba a čištění. Na roštu i ploše desky se při hoření zbytky jídla připalují. Navíc kvůli vaření na otevřeném ohni zůstávají rošt, plotýnky a jejich okolí déle horké, proto se ho někteří lidé obávají i z důvodu bezpečnosti. Určité riziko zde samozřejmě existuje, při nepozornosti snadno můžete spálit nějaký předmět v okolí, například utěrku.
Objevují se také zprávy o škodlivosti látek, které vznikají spalováním plynu, a jejich vlivu na naše zdraví. Není ale potřeba panikařit, rizika minimalizujete tím, že při používání plynových sporáků budete dostatečně větrat.
Plynová varná deska určitě vyžaduje profesionální instalaci a bezpečné rozvody. Současné modely disponují moderní systémy, které zvyšují jejich bezpečnost. Například pojistky, které při nechtěném zhasnutí ohně uzavřou přívod plynu, nebo systémy automatického zapalování.
Vaření na indukci – rychle a úsporně
Indukční varné desky mají vysoký výkon, díky kterému je vaření rychlé, a nemají skoro žádné zbytkové teplo. Teplo totiž vzniká přímo ve dnu hrnce nebo pánve, proto se varná plocha tolik nezahřeje a po sundání hrnce nebo pánve velmi rychle vychladne. Díky tomu je snadná i jejich údržba. Rozlitá jídla se na indukční varné desce nepřipékají, stačí ji šetrně otřít. Oproti plynu je vaření na indukci bezpečnější, nepracujete totiž s otevřeným ohněm.
Nevýhodou je nutnost používat speciální nádobí. Na indukci můžete vařit jen v nádobí s obsahem železa, starší teflonové nebo nerezové na indukční desce nepoužijete.
Dnešní nabídka indukčních varných desek je tak velká, že některé koupíte za podobnou cenu jako ostatní typy varných desek, záleží na konkrétní značce a technických parametrech.
Další častou obavou je prasknutí varné desky. I když jsou vyrobeny z kvalitních tvrzených materiálů, může se stát, že při nešikovném pádu hrnce nebo těžkého nádobí indukční deska opravdu praskne. Dražší jsou také případné opravy. U indukční desky prostě nelze jen tak vyměnit nějakou součástku, ale je nezbytný zásah odborníka.
Vaření na sklokeramice – kompromis mezi plynem a indukcí
Sklokeramické varné desky mají něco z výhod a nevýhod plynových i indukčních varných desek. Mají podobně elegantní design jako indukce, ale k vaření dochází přenosem tepla ze zahřívané varné desky na nádobu. Výhodou je možnost použít jakékoliv nádobí, nevýhodou delší chladnutí varné plochy a s tím související náročnější čištění. I když jde o hladký povrch, zbytky jídla se na horké plotně připékají.
Oproti plynu jsou opět bezpečnější, protože nepracujete s otevřeným ohněm, ale mají zvýšené riziko křehkosti a možného poškrábání jako u indukčních varných desek. Obvykle jsou o něco levnější než indukce.
Je levnější vařit na plynu nebo elektřině?
Každý sporák nebo varná deska funguje jinak. Liší se pořizovací cenou, náklady na provoz, údržbou a životností. Neexistuje proto jednoznačné doporučení, která varianta varné desky je nejúspornější.
Nejméně zaplatíte za pořízení plynových a elektrických sporáků s litinovými varnými deskami. O něco dražší jsou sporáky se sklokeramickou deskou a sklokeramické varné desky a obecně nejdražší jsou varné desky indukční. Záleží na zvoleném výrobci a celkově technických parametrech výrobku.
Nejnáročnější na provoz jsou elektrické sporáky s litinovou varnou deskou. Litinové plotýnky se dlouho zahřívají a mají delší dobu regulace teploty. Navíc dochází k velkým tepelným ztrátám. Spotřebují tak více elektřiny než varné desky sklokeramické a indukční.
Indukční desky mají nejmenší tepelné ztráty a vaří nejrychleji. Představují tak největší úsporu na spotřebě elektřiny a mají nejekonomičtější provoz. Plyn je obecně levnější než elektřina, vaření na plynu je rychlé díky přímému ohřevu na otevřeném ohni a teplotu můžete regulovat prakticky okamžitě.
Celkovou spotřebu elektřiny a výkon ovlivňují technické parametry a třída energetické náročnosti konkrétního výrobku.
Nejdražší případné opravy vás čekají u indukčních varných desek, které mají zase nejjednodušší údržbu a čištění. Plynové varné desky a sporáky vyžadují odbornou instalaci a pravidelné revize, které musíte zaplatit. Elektrické sporáky a varné desky si většinou zvládnete zapojit sami.
Mezi jednotlivými typy varných desek a sporáků není po sečtení a zvážení všech nákladů zase takový rozdíl. Co ušetříte u levnějších z nich na vstupní ceně, obvykle doplatíte vyšší spotřebou, tedy nákladnějším provozem.
Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele
Stále platí energetické stropy vlády na ceny plynu a elektřiny. Někteří dodavatelé ale nabízejí nižší ceny energií pod stanovenými limity.
Na Srovnejto.cz vám porovnáme dostupné nabídky. Stačí vyplnit pár základních údajů v naší kalkulačce. Lepší nabídku už nikdy nepropásnete.