Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ

Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

SPZ se v ČR používají od roku 1905

Státní poznávací značky (SPZ) v Česku se skládají z kombinace písmen a číslic. „Espézetka” je přidělena každému registrovanému vozidlu a slouží k jeho identifikaci. Používání poznávacích značek u nás bylo uzákoněno už v roce 1905. V roce 1953 se začaly značky centrálně vyrábět a distribuovat.

Teprve v roce 1960 byl zaveden systém, který přiřazoval vozidla do jednotlivých okresů. Ten se používal až do roku 2001. Od té doby se na SPZ uvádí pouze kraje. Pro jednotlivé regiony tak existuje 14 různých písmen:

KrajOznačení na SPZ

Praha

A

Jihomoravský kraj

B

Jihočeský kraj

C

Pardubický kraj

E

Královéhradecký kraj

H

Vysočina

J

Karlovarský kraj

K

Liberecký kraj

L

Olomoucký kraj

M

Plzeňský kraj

P

Středočeský kraj

S

Moravskoslezský kraj

T

Ústecký kraj

U

Zlínský kraj

Z

Mohlo by vás zajímat

Na registračních značkách je zakázáno používat písmena G, O, Q, W a CH, jelikož by se mohla plést s písmeny C, V a číslicí 0.

Podoba registrační značky v ČR

Levá část značky obsahuje číslo série, písmeno odkazující na kraj a další číslo/písmeno. Pravá část obsahuje pouze čtyři čísla. Tedy až na Prahu. Tam už se výše uvedená kombinace vyčerpala – poslední značka série byla 9AZ 9999. Od června 2023 se v Praze zavedla nová série, kde najdete písmeno i v pravé části značky – první taková značka byla 1AA A000.

popis jednotlivých údajů na SPZ

Od vstupu ČR do EU v roce 2004 jsou poznávací značky vybaveny modrým pruhem s evropskými hvězdami a označením státní příslušnosti „CZ”. Na zadní SPZ najdete i dvě kolečka vyhrazená pro samolepky technické kontroly a měření emisí (červená pro TK a zelená pro ME). Od roku 2015 se však emisní kontrola zapisuje společně s technickou kontrolou, takže dolní políčko zůstává prázdné.

Víte že

Ministerstvo dopravy od roku 2022 jedná o zavedení celorepublikové státní poznávací značky. Jedním z důvodů je možnost rozvolnění a změny SPZ při změně vlastnictví vozidla napříč kraji. Zároveň by stát získal dalších 104 milionů kombinací nových značek, které by obsahovaly tři čísla a čtyři písmena.

Speciální registrační značky

Kromě klasických značek se můžete na cestách setkat i se speciálními typy SPZ.

jednotlivé typy SPZ

SPZ na nosič kol

Používáte nosič kol na zádi vozidla? Pak máte dvě možnosti. Buď při každém cyklovýletu přemontujete poznávací značku na nosič a následně zpět na auto. Nebo si můžete zažádat o speciální SPZ na nosič kol. Vzhledově se od běžné značky trochu liší, první tři znaky jsou odděleny dvěma hvězdičkami.

Žádost o vydání tabulky s registrační značkou podáte u obecního úřadu obce s rozšířenou působností. S sebou si vezměte občanský průkaz a velký technický průkaz. Za SPZ na nosič kol zaplatíte správní poplatek 650 Kč, výroba trvá asi 2 týdny.

Ztráta nebo krádež SPZ

SPZ z auta může upadnout poměrně snadno při jízdě na nerovné vozovce nebo při lehkém nárazu během parkování. Ani krádež značky není nic složitého. Přitom pro vás jako řidiče může mít ztráta nebo krádež SPZ vážné následky. Podle zákona č. 271/2023 Sb., o provozu na pozemních komunikacích se jízda bez SPZ považuje za přestupek, za který hrozí pokuta od 4 000 do 10 000 Kč, nebo dokonce zákaz řízení motorového vozidla na 6–18 měsíců.

Bez registrační značky nesmíte vyjet na silnici. Pokud ztrátu SPZ zjistíte až během jízdy, vozidlo odstavte a dál v jízdě nepokračujte. Vůz musíte nechat odstavený až do doby, kdy máte v ruce novou registrační značku. O tu si zažádáte na registru vozidel. Jestliže potřebujete auto přesunout, nezbývá, než zavolat odtah.

Krádež poznávací značky neprodleně nahlaste na policii. Ta vám vystaví potvrzení, které budete potřebovat pro žádost o novou značku. Navíc se rychlým ohlášením krádeže vyhnete oplétačkám se zákonem. Odcizenou značku totiž můžou zloději zneužít – nejčastěji na benzínové pumpě natankují plnou nádrž a ujedou, ale auto se může dostat i do dopravní nehody.

Pamatujte, že za stejný přestupek se považuje rovněž situace, kdy je SPZ nečitelná, zakrytá, upravená nebo když na auto umístíte registrační značku jiného vozidla. Proto udržujte obě SPZ v čistotě a nijak je neupravujte. Pravidelně také kontrolujte funkčnost osvětlení SPZ. V opačném případě se opět vystavujete riziku pokuty i zákazu řízení.

Ke ztrátě SPZ si zavolejte odtah zdarma

Máte sjednané havarijní pojištění? Když ztratíte SPZ na cestě, kontaktujte asistenční službu pojišťovny, aby vám auto odtáhla domů. Nemáte havarijní pojištění? Zjistěte, která pojišťovna vám dá nejlepší nabídku.

Jak žádat o novou SPZ

O novou SPZ žádejte na registru vozidel u obecního úřadu obce s rozšířenou působností. S sebou si vezměte:

Oznámení o ztrátě nebo krádeži se zaeviduje, značky se označí za neplatné a budou vám obratem vydány nové. Za nové značky na auto zaplatíte 450 Kč (200 Kč za každý kus SPZ + 50 Kč správní poplatek). Na úřadě vše vyřešíte na počkání.

Máte značku jen poškozenou? Pak si na úřadě můžete požádat o výměnu SPZ. Poškozenou značku ale musíte donést s sebou. Výroba nové značky trvá asi 2 týdny a po tuto dobu nesmíte s vozidlem na silnici. Za výměnu poškozené značky zaplatíte 600 Kč za jednu tabulku.

Mohlo by vás zajímat

Odcizení klasické SPZ je považováno za přestupek. U značky na přání se ale už bude jednat o trestný čin s vyšší sazbou.

Jak si zabezpečit SPZ

Běžné rámečky na SPZ toho moc nevydrží a značku z nich během chvíle dokáže vymontovat kdejaký pobuda. Na trhu ale existují různá řešení, která SPZ dokážou ochránit. Například český výrobce SPZ Guard vyrábí odolné podložky pod SPZ, ze kterých registrační značku jen tak nevycvaknete. Tím minimalizujete riziko ztráty nebo krádeže.

Pokud máte SPZ na přání, měli byste na ni být obzvlášť opatrní. Když o ni přijdete, úřad už vám nikdy nevystaví stejnou. V takovém případě nezbývá, než se vrátit k běžné registrační značce nebo znovu zaplatit 10 000 Kč za výrobu nové SPZ na přání. Značky si u několika českých pojišťoven můžete také pojistit. Díky pojištění tedy ušetříte peníze, ale původní originál vám už nikdo nevrátí. Ideální kombinací je tak pojištění spolu s fyzickou ochranou.

Pojistěte si SPZ na přání

Nedostanete sice tu samou značku, ale pojištění vám pokryje náklady na vydání nové. Značku na přání zahrnuje do havarijního pojištění například Allianz, ČSOB nebo Pillow.

SPZ na přání

Od roku 2016 mají všichni řidiči dle novely zákona č. 56/2001 Sb. možnost jezdit s SPZ na přání, tedy s vlastním textem. I tady ovšem platí určitá pravidla:

  • 1

    SPZ na auto obsahuje 8 znaků, na motorku 7 znaků a na moped 5 znaků.

  • 2

    Každá SPZ musí obsahovat nejméně jednu číslici.

  • 3

    Značka nesmí obsahovat diakritiku, speciální znaky nebo interpunkci.

  • 4

    U SPZ nelze použít písmena G, CH, O, Q a W.

  • 5

    Na prvních dvou pozicích nesmí být písmena EL, aby značka nebyla zaměnitelná s SPZ pro elektrická vozidla.

  • 6

    Nelze použít neslušné, hanlivé nebo urážející výrazy, jejichž výčet je uveden například na této stránce.

  • 7

    Nelze použít značku, která by obsahovala zkratky veřejných orgánů (např. PCR, MVCR apod.).

  • 8

    Další výběr písmen a čísel je na vás. Dostupnost zvolené SPZ si ověřte pomocí konfigurátoru SPZ na přání.

Cena SPZ na přání a jak o ni žádat

O personifikovanou SPZ žádejte na jakémkoliv obecním úřadu obce s rozšířenou působností osobně, poštou nebo pomocí datové schránky. Žádost si můžete sepsat sami – musí obsahovat jméno, příjmení, datum narození, trvalé bydliště a návrh SPZ na přání. Nebo si stáhněte vzor žádosti.

Úřad rozhodne, jestli lze značku v navrhované podobě vydat a během 30 dnů vám zašle písemné vyrozumění. Pokud SPZ na přání schválí, vyzve vás k úhradě správního poplatku.

Kolik SPZ na přání stojí:

  • 5 000 Kč za každou tabulku, na osobní auto tedy celkem 10 000 Kč,

  • 500 Kč za rezervaci nové registrační značky na přání (až na 6 měsíců),

  • 300 Kč za rezervaci vaší již existující značky na přání (až na 3 měsíce).

Registrační značky na přání vydává úřad do 15 dnů od zaplacení poplatku. Při vyzvednutí SPZ na přání musíte odevzdat původní značky.

Kontrola povinného ručení podle SPZ

Když se stanete účastníkem dopravní nehody, můžete podle SPZ vyhledat, jestli měl viník sjednané povinné ručení a u jaké pojišťovny. To učiníte ve vyhledávání SPZ na stránce České kanceláře pojistitelů (ČKP).

Stačí zadat na stránce ČKP SPZ vozu a k jakému datu platnost pojištění zjišťujete. Během chvilky zjistíte, o jakou tovární značku vozu šlo, u jaké pojišťovny je vůz pojištěn a k jakému datu byla pojistka uzavřena. Tato databáze neumožňuje vyhledávání majitele podle SPZ. Neexistuje žádný způsob, jak zjistit, komu patří tato SPZ, ani policie vám nesmí majitele vozidla sdělit.

Sjednejte si povinné ručení podle SPZ

Už nemusíte zdlouhavě vyplňovat značku auta, motorizaci nebo výkon, abyste získali kalkulaci pojištění na míru. Povinné ručení dle SPZ si můžete sjednat jednoduše online. Stačí zadat SPZ do našeho srovnávače a všechny údaje o vozidle se předvyplní. Srovnání nabídek od několika pojišťoven nikdy nebylo rychlejší!

Lze zjistit pokutu podle SPZ?

Pokuty se evidují na jméno, nikoliv na poznávací značku vozidla. Podle SPZ tedy pokutu nezjistíte. Přesto spolu mají určitou souvislost. Když vás zastaví policie a zjistí, že máte z minulosti neuhrazenou pokutu, může vám na místě zabavit poznávací značku. Jediná možnost, jak pokračovat v jízdě, je ihned uhradit dlužnou částku. Právo zabavit SPZ kvůli nezaplacené pokutě mají policisté, strážníci a příslušníci Celní správy od roku 2022.

Kontrola tachometru podle SPZ

Kupujete nové vozidlo a rádi byste věděli, jestli nemá stočený tachometr? Neexistuje ověření vozidla podle SPZ, potřebujete znát VIN kód. Jedná se o jedinečné identifikační číslo, na nějž se váže veškerá historie vozidla. SPZ se totiž může měnit, a proto není pro identifikaci vozidla dostatečná.

Kontrolu VIN můžete provést na webu kontrolatachometru.cz od Ministerstva dopravy, kam se zaznamenává stav tachometru při každé STK. Informace ale mohou být staré několik let. Pokud si chcete ojeté auto důkladně proklepnout, můžete k tomu využít placené nástroje například Cebia.

Platnost dálniční známky podle SPZ

Elektronická dálniční známka se váže na státní poznávací značku. Podle SPZ si tak snadno ověříte, jestli máte dálniční známku ještě platnou. Provedete tak přímo na webu edalnice.cz. Stačí zadat stát registrace vozidla a SPZ. Obratem získáte informaci, zda má vozidlo platnou dálniční známku a kdy její platnost končí.

Uložení SPZ do depozitu

Nebudete s vozidlem několik měsíců jezdit, protože budete v zahraničí nebo vůz dlouhodobě opravovat? Pak můžete vozidlo dočasně vyřadit z evidence, a tím pádem za něj nemusíte platit povinné ručení. Podmínkou je, že ho zaparkujete na soukromém pozemku a SPZ odevzdáte na registru vozidel.

Doba dočasného vyřazení nesmí překročit 12 měsíců, v odůvodněných případech lze žádat o prodloužení. Za dočasné vyřazení vozidla z evidence zaplatíte 200 Kč. Od úřadu obdržíte potvrzení, které předložíte své pojišťovně a ta povinné ručení zruší.

Náš tip

Nechte si SPZ a raději šetřete na pojištění

Nevýhodou uložení SPZ do depozitu je, že v žádném případě nesmíte s vozem na veřejné komunikace. Pokud nebudete vozidlo několik měsíců používat, ale zároveň chcete mít možnost vyjet s ním na silnici, sjednejte si raději povinné ručení podle ujetých kilometrů. Tak na pojištění auta ušetříte spoustu peněz, ale zároveň ho máte stále plně pojištěné.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?