Krádež auta - zloděj otevírá zámek na dveřích

10 nejčastěji kradených automobilů: Najdete v seznamu svoji značku?

21. 9. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Moderní auta jsou stále sofistikovanější, ale pozadu nezůstávají ani zloději. Dříve používali hrubou sílu, která by jim dneska nestačila, takže se naučili různé elektrikářské a programátorské finty. V absolutním bezpečí není žádný vůz, některé modely však mizejí častěji než jiné. Jaké riziko hrozí Škodovce, Volkswagenu, Fordu a dalším automobilům?

1. Škoda

Vozy nejznámější české automobilky jsou v tuzemsku nejprodávanější, ovšem také nejkradenější. Ročně se ztratí zhruba 2 080 Škodovek. Nejčastěji jde o Octavii, následuje Fabia, Felicia a Superb. Policie už zadržela několik organizovaných skupin, které se zaměřovaly právě na mladoboleslavské vozy. Zloději odcizená auta rozebírali a rozprodávali po součástkách. Nová Škoda Octavia přitom stojí od 619 900 Kč.

infografika nejčastěji kradená auta

2. Volkswagen

Druhou nejprodávanější značkou v České republice je korejský Hyundai, ale jeho vozy nepatří mezi nejkradenější. Častěji se ztrácejí vozidla, která nesou jméno největší evropské automobilky. Ročně zmizí zhruba 430 Volkswagenů

Německý výrobce dříve používal podvodný software pro měření výfukových emisí, aby jeho vozy vyhovovaly přísnějším emisním normám a vypadaly ekologičtěji. Zloději možná doufají, že další slabé místo najdou v zámku nebo jiném bezpečnostním prvku. Nový Volkswagen Golf Variant seženete za 569 000 Kč.

Volkswagen Golf

3. Ford

Nejslavnější americká značka na našem trhu zaostává za japonskou Toyotou, korejskou Kiou, německým Mercedesem nebo rumunskou Dacií. Nicméně její Mustang zůstává nejprodávanějším sporťákem na celém světě, a proto přitahuje také zloděje. V České republice bývá hlášeno zhruba 250 pohřešovaných Fordů za rok. Kdyby nenechavci raději zašli do autosalonu jako řádní zákazníci, nový Mustang GT pořídí už za 1 506 900 Kč.

Chraňte se před krádeži vozu s výhodným pojištěním

Žádná obrana proti zlodějům ovšem není dokonalá, a proto vám doporučujeme uzavřít havarijní pojištění. Správně sjednané havarijní pojištění kryje také škody, které vzniknou případnou krádeží. Použijte naši online kalkulačku, která vám srovná aktuální výhodné nabídky. Tu, kterou si vyberete, vám sjednáme jednoduše z pohodlí domova.

4. – 6. Mercedes, BMW a Audi

Trojice luxusních německých značek má podobné přednosti, ale údajně i slabiny. Mercedes-Benz, BMW a Audi obsahují nejkvalitnější ocel, palladium nebo uhlíková vlákna. Proto mívají poměrně dlouhou životnost a symbolizují prémiovou kvalitu. 

Jsou také pohodlné, majitelům stačí například mobilní telefon, aby svůj vůz dálkově otevřeli. Britská policie varuje, že nejšikovnější zloději tuto technologii zneužívají – přes rádiové vlny se připojí k automobilu a získají nad ním kontrolu.

Pokud sečteme stroje, po kterých pátrala Policie České republiky, ročně jich připadá zhruba 200 na Mercedesy, dalších 200 na BMW a 190 na Audi. Aktuálně koupíte Audi A4 Avant za 1 094 900 Kč, Mercedes GLC za 1 414 490 Kč a benzínový BMW X5 za 3 783 000 Kč.

BMW X5

7. – 10. Renault, Peugeot, Opel a Fiat

Na řadu přicházejí automobilky, které patří mezi nejúspěšnější výrobce malých nákladních vozů. V České republice jsou nejprodávanější dodávky od francouzského Renaultu. Ve stejném segmentu má úspěch i německý Opel, francouzský Peugeot a italský Fiat. Dodávky slouží podnikatelům a jejich distributorům, aby převážely potraviny, nářadí, elektroniku a další cenné předměty. Zloděje tedy láká nejenom samotný automobil, ale také jeho obsah.

Není divu, že uvedené značky figurují v žebříčku nejkradenějších automobilů. Mezi postrádanými auty napočítáme zhruba 180 Renaultů, 150 Peugeotů, 110 Opelů a 100 Fiatů ročně. Momentálně byste dali 839 900 Kč za Peugeot Boxer, 849 257 Kč za Renault Master, 858 979 Kč za Opel Vivaro a 917 906 Kč za Fiat Ducato.

Stoupá, nebo klesá kriminalita?

Když spočítáme všechna motorová vozidla, která byla odcizena v České republice, v dlouhodobém horizontu vyjde pozitivní trend. Policie ještě na začátku minulé dekády evidovala více než 12 000 krádeží ročně. Kriminalita ale postupně klesala. Nyní čeští policisté řeší méně než 3 000 krádeží ročně, to je méně než 10 případů denně.

Nejčastěji kradená auta v ČR

Statistiky vypadají jasně, protože zjednodušují složitější realitu. Počty pohřešovaných vozidel jsme spočítali podle posledních dat, která zveřejnila Policie České republiky a která zachycují situaci v letech 2018 až 2020. Policisté publikovali statistiku pouze pro nejfrekventovanější značky.

Do žebříčku neproniklo Ferrari ani Bugatti, protože jejich vozy jsou nejdražší a na tuzemských silnicích se objevují málokdy. Právě luxusní vozy jsou přitom pro zloděje nejatraktivnější

Pokud srovnáme počty nově registrovaných a pohřešovaných vozů, Audi nebo BMW se ztrácí relativně častěji než Škodovka. Jinými slovy, pokud vedle sebe zaparkujete BMW a Octavii, pravděpodobněji se ztratí dražší vůz. V absolutních číslech však vyniká Škodovka, na kterou připadá více než třetina pohřešovaných vozů.

Ve kterých městech se krade nejvíce?

Záleží také na lokalitě, kde se nacházíte. Ze všech pohřešovaných vozidel připadá 26 % na Prahu a dalších 14 % na Středočeský kraj. Přitom v hlavním městě a středních Čechách žije dohromady 25 % tuzemské populace, tyto oblasti jsou tedy rizikovější než ostatní regiony.


Naopak nejbezpečnější jsou Zlínský a Karlovarský kraj. Ve všech regionech však platí, že se vozidla ztrácejí častěji ve větších městech než na venkově. 

Mechanické a další zabezpečení

Automobilový průmysl se dynamicky rozvíjí, zloději se tomu však přizpůsobují. Staré auto odcizí tak, že rozbíjí okno nebo vypáčí dveře, vlezou do kabiny, spojí elektrické kabely, nastartují a odjedou. Novější automobily kradou přes dálkové ovládání –⁠ využijí signál, který vysílá elektronický klíč nebo mobilní aplikace, vozidlo odemknou a odjedou. Nebo odklopí světla, připojí se na řídící jednotku cizího automobilu a získají nad ním kontrolu.

Proto pamatujte na základní bezpečnostní pravidla:

  • Parkujte ve své garáži, na hlídaném parkovišti, nebo aspoň na osvětleném místě pod kamerami.

  • Na sedadlech nenechávejte zavazadla ani jiné hodnotné věci.

  • Nespoléhejte pouze na elektroniku, používejte také mechanické zabezpečení auta. Užitečné jsou fyzické zámky pro pedály, řazení a volant.

  • Před odchodem ručně zkontrolujte, zda máte auto opravdu zamčené.

  • Pokud vlastníte klíč pro dálkové odemykání a zamykání, noste ho v bezpečnostním obalu, přes který se nedostanou případní hackeři. Taková pouzdra nabízejí například e-shopy Spyobchod.cz, Auto-doplnky.com nebo Autio.cz.

  • Používejte sledovací technologii, například Tile pro operační systém Android nebo AirTag pro iOS. Jedná se o malý přístroj, který schováte ve svém automobilu. Přes mobilní aplikaci potom uvidíte, kde se vaše auto aktuálně nachází.


Jak postupovat, když vám ukradnou auto

Pokud nemůžete najít svůj automobil, ujistěte se, že hledáte na správném místě. Nezaparkovali jste někde jinde? Kontaktujte další osoby, které vůz taky občas řídí. Neodjela s ním vaše partnerka nebo partner? Pakliže pátráte marně, co nejdříve požádejte o pomoc státní policii, například na čísle 158. 

Doufejme, že policisté najdou automobil dříve, než bude odvezen do zahraničí nebo rozebrán a nenápadně rozprodán po součástkách. Šance však nejsou vysoké. Krádež auta většinou zůstane neobjasněna, nebo policie není schopna pachatele usvědčit. Proto vám doporučujeme havarijní pojištění, aby vám pojišťovnu eventuální škodu proplatila.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?