Stan na kopci

Užijte si bezstarostné léto pod stanem: Tipy, jak si poradit se zloději i bouřkou

5. 7. 2021
|
Délka čtení: 15 min.

Stanování v kempech, bivakování, spaní a táboření na divoko patří k oblíbeným letním činnostem spousty Čechů. Vedle nezbytné kempingové výbavy a dobrodružné nátury se hodí znát nepsaná pravidla bezpečného stanování i to, jak chránit věci před zloději i nepřízní počasí.

Každé léto se tisíce Čechů těší, jak sbalí stany, karimatky a spacáky a vyrazí na dovolenou do přírody, k vodě, do hor nebo s plnou polní na čundr s kamarády. Kromě krásných zážitků je dobré počítat s méně příjemnými situacemi, zejména nepříznivým počasím či zloději. Před neradostnými vzpomínkami vás nejlépe ochrání důkladná příprava.

Kempování není levná záležitost

Moderní kempování se neobejde bez drahého vybavení. Kvalitní stany, karimatky a spacáky stojí tisíce korun. To samé platí pro speciální sportovní oblečení a výbavu například na stále oblíbenější vysokohorskou turistiku, ledovce, ferraty a další horské sporty.

S sebou lidé vozí také kola, lodě a s tím související další výbavu. V jednom takovém vozidle mohou být věci v hodnotě několika desítek až stovek tisíc korun. To už je důvod přemýšlet o odpovídající ochraně.

Stanování v oficiálních kempech je bezpečné

Zloději moc pod stan nejezdí. V oficiálních kempech se nekrade, a pokud už k vykradení stanu dojde, jedná se opravdu o výjimečnou událost a bohužel o velkou smůlu na straně okradeného. To však neznamená, že se to nestává vůbec.

Lze zabezpečit stan?

Nevýhodou je, že stany nelze stoprocentně zabezpečit. Na zipy lze použít klasické visací zámky, které už pro zloděje představují překážku. Pokud se však někdo bude chtít do stanu mermomocí dostat, vystačí si i s ostrým nožem nebo nůžkami.

Většina zkušených kempařů stan nezamyká a uvnitř nechává pouze základní vybavení na spaní. Důležité osobní věci jako doklady, cennosti a peníze se ve stanu nikdy nenechávají. Parkujete-li mimo kemp, stan se balí každé ráno a na místě by neměli zůstat žádné známky po vaší přítomnosti.

Odpovědnost provozovatelů kempů

Majitelé a provozovatelé kempů odpovědnost za věci uložené v autě či ve stanu nenesou. Ručí pouze za příslušenství vozidla, jakou jsou náhradní pneumatiky, hever, nářadí apod. Platí to i pro hlídaná parkoviště. Správně byste v autě neměli nechávat žádné věci mimo kufr.

Pozor na věci v a na autech

Více jsou ohrožena kola na střeše nebo zadních dveřích či střešní box. Zde v první řadě platí používat kvalitní uzamykatelné nosiče a boxy, které zlodějům co nejvíce ztíží “práci”. Na nosičích a boxech nešetřete, nevyplatí se to. Věci uložené uvnitř auta by neměli být vidět zveční.

Stan v kempu

Kvalitní vybavení odolá i nepříznivému počasí

Další riziko představují nepředvídatelné živelné události. Znát byste měli rizika špatného počasí v oblasti či oblastech, kde budete stanovat a kempovat. Nejvíce škod způsobují vichřice a krupobití, povodně, pád stromu či úder blesku a požár.

Předpověď počasí je nutno znát zejména v horách, kde se slunný den v “peklo na zemi” změní během pár minut. Kvalitní, správně postavený a dobře upevněný stan by však měl bez úhony ustát i silný déšť, vichřici a krupobití. Na správné postavení stanu a upevnění dbejte zejména při hrozbě zhoršeného či špatného počasí.

Pozor, kde stavíte stan

Stan nikdy nestavte poblíž řeky v době dešťů, aby vás i se stanem nesmetla velká voda. Velké riziko představuje pád stromu a to nejen pro stan, ale i vaše zdraví a životy. Vždy dobře prohlédněte místo, kde se chystáte postavit stan.

Postavíte-li stan v kempu a spadne na něj strom, uhrazení škody požadujte po majiteli kempu, který je povinen zajistit bezpečné kempování a odstranit případně překážky a hrozby.

Pojištění zavazadel může krýt věci ve stanu, střešním boxu a na nosičích

S pojištěním věcí ve stanu to není snadné kvůli nedostatečnému zabezpečení. Jako jediná možnost se jeví pojištění zavazadel a osobních věcí, které se vztahuje nejen na auta, ale i vnitřek stanu. To však nabízí pouze některé pojišťovny. Alternativou může být pořízení cestovního pojištění, které kryje i tyto případy. Na cestovní pojištění byste ale měli myslet při každé cestě do zahraničí, lze ale uzavřít i tuzemské cestovní pojištění.

Stan, nosiče i střešní boxy zamykejte

V každém případě se důkladně seznamte s podmínkami a požadavky zvoleného pojištění. Obvykle platí, že pojistné plnění je v případě nahlášené pojistné události vyplaceno pouze tehdy, pokud se pojištěné věci nenacházely na viditelném místě, a stan byl zamčený.

Kola na nosičích a střešní boxy musí být vždy dobře uzamčené a k autu připevněné tak, aby zloděj musel překonat překážky. Věci uvnitř auta musí být uloženy v zavazadlovém prostoru, do kterého nebylo vidět. Pojišťovny také přihlíží k denní době, kdy ke krádeži došlo. Krádež a vzniklou škodu vždy ohlášte na policii, protokol bude pojišťovna požadovat.

Pozor na pojistné limity

Další háček představují pojistné limity. Například Kooperativa krádež spacáku či karimatky ze stanu kryje, ale maximálně do výše 3 000 Kč. Vlastníte-li drahý spacák za 10 000 Kč a karimatku za dalších 5 000 Kč, je to slabá útěcha. Na druhou stranu je to lepší než nic.

Obecná pravidla pro stanování a kempování v zahraničí

Hodně oblíbené je přespávání a stanování mimo oficiální kempy. Platí to zejména pro turisty, kteří jezdí obytnými auty. Důvodem je vedle finanční úspory také touha po samotě a hezčích výhledech. Ne všude je však free camping, česky kempování na divoko, povoleno.

Kemping v noci

Než takto někam vyrazíte, zjistěte si předem, jak se na tento způsob cestování a kempování dívají v zemích, do kterých se chystáte. Někde je to tolerováno, jinde se připravte na mastné pokuty. Vždy respektujte zákazy. Existuje spousta míst, kde lze přespat na divoko bez rizika pokuty. V některých místech se však ubytování v kempu nevyhnete.

Vyhýbejte se soukromým cestám a pozemkům, příliš okatým místům a parkovištím, kde už parkuje aut více, a především pak národním parkům a chráněným krajinným oblastem, kde si podmínky pro free camping ověřte předem.

Tipy na užitečné weby a aplikace pro kempování

Parkování, přespávání a kempování “na divoko”:

  • park4night a Cara Maps – přehled míst v ČR a Evropě, kde lze přespat na divoko,

  • Bezkempu – tipy na místa pro kempování na divoko se souhlasem majitelů, za využití místa se však platí,

  • Stellplatz – web plný tipů na krásná kempovací míst, nechybí ani interaktivní mapy.

Kempy:

  • Camping.Info – 44 zemí Evropy a více než 23 000 kempů včetně ČR, vyhledávání na základě mnoha kritérií,

  • Dokempu – praktický průvodce kempy, autokempy a tábořišti v ČR a Evropě, najdete zde mapy, hodnocení, ceníky, fotografie i kontakty.

  • Tipy na nejlepší kempy v ČR – v našem článku jsme pro vás také dali dohromady tipy na nejlepší kempy v Čechách a na Moravě.

Mapy a navigace:

Předpovědi počasí:

  • Aladin pro Android a ČHMÚ pro iOS – oficiální aplikace Českého hydrometeorologického ústavu,

  • YR.no,

  • Windy.

Chovejte se slušně a ohleduplně

Kempujete-li rádi na divoko, myslete na své okolí. Chovejte se tiše a nedělejte nepořádek. Místo po sobě vždy zanechte ve stavu, jako byste tam nikdy nestrávili celou noc. Odpadky si odvezte s sebou. Pouze odpovědným chováním lze předcházet rostoucímu počtu zákazů a nevoli místních vůči free campingu.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?