Podání rukou

Stavební materiál zdražuje: Jak si navýšit hypotéku?

Kdo staví dům nebo rekonstruuje byt, s napětím sleduje aktuální ceny stavebního materiálu. V posledních měsících zdražuje vše – tepelné izolace, kovové stavební prvky, dřevěné trámy, palubky. V některých případech se nárůst počítá o desítky až stovky procent. Stavebníci tak potřebují na dokončení projektu více peněz, což někdy nejde bez navýšení hypotéky.

Stavební produkce se se začátkem koronavirové krize pozastavila, stejně jako ostatní obory. Nyní se postupně vrací do normálu, ovšem stavebnictví čelí skokovému nárůstu cen materiálů. „Ceny vybraných ocelových a izolačních materiálů se meziročně zvýšily o desítky až stovky procent,“ uvádí Štěpán Křeček, ekonom BHS. Krom toho zdražují i dřevěné stavební prvky. Expert proto upozorňuje, že situace komplikuje život stavebním firmám, ale také lidem, kteří se pustili do výstavby nového domu nebo nemovitost rekonstruují.

Zvyšuje se sazba hypoték

Do toho je na realitním trhu ještě stále patrná nedostatečná nabídka bytů a domů, což vede k prudkému růstu cen realit, a to jak nových, tak těch z druhé ruky. Proto se obecně zhoršila dostupnost vlastnického bydlení. Současně narůstá výše hypoték, které si Češi sjednávají. Podle nedávné analýzy poradenské skupiny Moore Czech Republic patří průměrná sazba hypotéky v České republice v porovnání se zeměmi Evropské unie k těm vyšším.

Aktuálně dostávají lidé hypotéku s průměrnou sazbou 2,42 procent. Bankéři přitom očekávají další nárůst sazeb a vyčkávají, jak na situaci zareaguje Česká národní banka. „S ohledem na další zvyšování repo sazby ze strany ČNB očekáváme, že bude růst pokračovat i nadále,“ dodává Marcela Hrdá, partnerka poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Na hypotečním trhu jsou tak nyní patrné dva trendy: aby si lidé mohli pořídit bydlení, půjčují si větší objem peněz; a kvůli zdražujícím stavebním materiálům si navyšují stávající hypotéky. Ve výsledku tak platí vyšší měsíční splátky, což může být problém. „Bezpochyby pozorujeme nárůst klientů, kteří mají problémy se splácením hypotéky v důsledku prudkého zvýšení cen stavebních materiálů. Od května registrujeme zhruba stovku klientů s tímto problémem každý měsíc. K řešení přistupujeme maximálně individuálně. Obvyklým řešením je překlenovací úvěr ze stavebního spoření řešením je překlenovací úvěr ze stavebního spoření,“ říká Filip Hrubý z České spořitelny.

Nárůstu zájmu o navýšení hypotéky si všímá i Jana Pokorná z Air Bank. „K naší hypotéce si lidé mohou vzít peníze navíc na různé náklady spojené se získáním nebo úpravou nemovitosti. Obecně evidujeme stále rostoucí poptávku po hypotékách. Od začátku roku jsme poskytli zhruba dvaapůlkrát více hypoték než loni za stejnou dobu,“ dodává.


Házení mincí do prasátka

3 možná řešení: hypotéka, refinancování, úvěr

Ve chvíli, kdy máte rozestavěný dům a například pozinkované profily jsou o 30 procent dražší, palubky a dřevěné trámy narostly o 60 až 80 procent, je jasné, že stávající hypotéka nemusí stačit. Stavba se může prodražit o stovky tisíc korun. Podle expertů sice stavební materiály opět cenu srovnají, ale není jasné kdy. Kdo nechce nebo nemůže s výstavbou počkat, volí většinou navýšení hypotéky nebo sjednání nového úvěru. Nepříjemná situace má veskrze tři možná řešení.

První myšlenku, kterou lidé s rozestavěným domem mají, je navýšení hypotéky. Jenže to má svá úskalí a většina bank se k této možnosti staví odmítavě. „Dodatečné navyšování úvěrového rámce u již schváleného úvěru není možné,“ říká Patrik Madle z ČSOB. Na nemožnost dodatečného navýšení hypotéky upozorňuje i ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Vzhledem k tomu, že dodatečné navýšení hypotéky není možné, je řešením vzít si hypotéku novou – místo té stávající – na vyšší částku,“ dodává.

Jinými slovy: s hypotékou nejde manipulovat do chvíle, než je ukončeno její čerpání. U již běžící hypotéky není možné navyšovat objem úvěru, jenž je dán úvěrovou smlouvou. I tak ale můžete banku o další peníze, například na dostavbu, zkusit požádat. Konkrétní podmínky se u bankových domů liší a bankéři posuzují každou žádost individuálně. Pokud neuspějete, můžete zkusit další možnosti.

Refinancování hypotéky

Stávající hypotéku je přece jen možné v jednu chvíli navýšit, a to v okamžiku jejího refinancování, tedy když končí fixace úrokové sazby. Zjednodušeně řečeno: jedná se pak o splácení původní hypotéky hypotékou novou, nejde tedy o navýšení úvěrového rámce, ale novou hypotéku si můžete vzít na vyšší částku, například místo 3 milionů můžete získat 3,5 milionu a podobně. Na refinancování hypotéky je možné se domluvit u své stávající banky, ale oslovit můžete i jiné poskytovatele.

Refinancování má ovšem své podmínky. „Předpokladem je, že zástavní hodnota nemovitosti je dostatečně vysoká, aby navýšení hypotéky umožnila,“ konstatuje Lukáš Kovanda. Ekonom dodává, že by k žádosti o refinancování mělo dojít na konci fixačního období, jinak je třeba počítat s poplatkem za předčasné splacení hypotéky u původní banky. Jen pro pořádek, fixace je doba, po kterou zůstává úroková sazba hypotéky neměnná. Sjednána může být na rok, dva nebo tři, ale třeba i na osm nebo deset let. Záleží tedy na tom, jaké konkrétní podmínky máte ve smlouvě.

Samotný proces schvalování hypotéky při refinancování je pak stejný jako při sjednávání nové hypotéky. Banka tedy bude posuzovat vaši bonitu, hodnotu zástavy, vaši schopnost dostát svým závazkům. Pokud máte dobrý příjem a pokud má nemovitost dostatečnou hodnotu, neměl by vzniknout žádný problém a refinancování by mělo hladce proběhnout.

Co potřebujete k refinancování hypotéky?

  • Odhad ceny nemovitosti

  • Doklad totožnosti (například občanský průkaz)

  • Potvrzení o příjmu nebo daňové přiznání

  • Původní smlouvu o hypotečním úvěru

  • Potvrzení o vyčíslení dluhu od stávající banky

  • Zástavní smlouvu

  • Fotografie nemovitosti

  • Příslib o vymazání zástavního práva

  • Výpis z katastru

Sjednání dalšího úvěru

A pak je tu ještě jedno řešení: sjednání dalšího úvěru k tomu stávajícímu. Například nové hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření. Případně si můžete vzít jinou půjčku, například spotřebitelskou. Ovšem to s sebou nese riziko – čím více úvěrů máte, tím snadněji (a rychleji) můžete spadnout do problémů se splácením.

  • Nová hypotéka. Pokud máte dostatečné příjmy a nemovitosti, které můžete zastavit, zkuste u banky požádat o další hypotéku. Vše byste si ale měli pořádně spočítat, abyste zvládli splátky. Počítejte také s tím, že je třeba nemovitost zastavit – tedy ručit bytem nebo domem.

  • Úvěr ze stavebního spoření. Zajímavým – a méně bolestivým – řešením je překlenovací úvěr ze stavebního spoření, který může pokrýt vícenáklady způsobené zdražováním stavebních materiálů. Výhodou je, že v tomto případě nemusíte bance nebo spořitelně ručit nemovitostí. Pokud máte hypotéku čerstvou, počkejte se sjednáním úvěru ze stavebního spoření 3 až 6 měsíců (dle podmínek vaší banky), protože po této době už banka nepovažuje úvěr ze stavebního spoření za dofinancování hypotéky! A ještě jedna věc – spořitelny vám dnes půjčí třeba i milion bez zástavy nemovitosti a úvěr ze stavebního spoření můžete splácet dlouho, třeba dvacet let.


Vybírání materiálu pro rekonstrukci

Vyčkat na dostavbu (a poučit se)

Že stavební materiál skokově naroste, to opravdu nikdo nečekal. Překvapeni jsou z této situace jak investoři a stavební firmy, tak i banky. Ty jsou ale zvyklé počítat s různými riziky, proto žadatelům o hypotéku běžně umožňují, aby si požádali o hypoteční úvěry až o 20 procent vyšší, než je doložený rozpočet prací – samozřejmě se bavíme o sjednávání nové hypotéky, nikoli o navýšení.

Takto lze vytvořit finanční rezervu pro případné navýšení nákladů v průběhu stavby nebo rekonstrukce. K takovému kroku mohou klienti přistoupit rovnou při schvalování úvěru, a to bez ohledu na skutečnost, zda očekávají nebo neočekávají růst cen,“ konstatuje Patrik Madle.

Potom je tu ještě jedna možnost: Počkat, až se ceny stavebních materiálů srovnají. A možná je to celé je velké ponaučení pro příště. Pokud byste se ještě jednou pouštěli do stavby nebo rekonstrukce domu, myslete na dostatečnou finanční rezervu.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Bankéř vysvětluje mladému páru
    Banky zpřísnily podmínky úvěrů. Kdo hůř dosáhne na půjčku?

    Před rokem byste půjčku získali bez problémů. Dnes ale banka vaši žádost zamítla. Co banky motivuje ke zpřísnění scoringu? A podle jakých pravidel vlastně posuzují vaši žádost o půjčku?

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.