Srovnání cen elektřiny - žárovka s kalkulačkou

Srovnání cen elektřiny: Jak ušetřit?

9. 4. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Elektřina rekordně zdražila v loňském roce, ale nyní opět zlevňuje. Její cena na velkoobchodní burze meziročně klesla asi o 50 %. Koncoví dodavatelé proto vydávají nové ceníky a soutěží, kdo vám nabídne větší slevu. Využijte nezávislý internetový srovnávač energií, zadejte tam svůj domovský region a spotřebu. Získáte rychlé a přehledné srovnání cen elektřiny, které odpovídá vašim osobním potřebám.

Energii nakupujete na volném trhu

Do českých domácností proudí elektřina, jejíž vlastnosti jsou stanoveny evropskými normami. Správnou frekvenci a napětí zajišťuje distribuční společnost, která ve vašem regionu provozuje rozvodnou elektrickou síť: ČEZ Distribuce, EG.D (na jihu) nebo PREdistribuce (v Praze). Takže pokud nejste fandové do techniky, kvalitu svojí elektřiny klidně nechte na expertech. Ale sledujte cenový srovnávač energií, abyste neprodělali. 

Za elektřinu platíte pravidelné zálohy, které jsou součtem různých poplatků a daní. Zhruba pětina celkové ceny připadne státu. Čtvrtinu dostane distributor. A většina zůstane dodavateli, který vám prodává samotnou elektrickou energii. Mezitím sami rozhodujete, jestli elektřinu nakoupíte levněji nebo dráž. Dodavatele a ceník totiž můžete změnit, podobě jako když střídáte supermarkety, mobilní operátory či pojišťovny.

Záleží na ceně a dalších podmínkách

Největší tuzemské elektrárny provozuje společnost ČEZ, která většinu své energie prodává koncovým dodavatelům. Menšinu zobchoduje na energetických burzách PXE v Praze a EEX v německém Lipsku. Dodavatelé potom nabízejí elektřinu přímým odběratelům. Někteří chtějí vysokou marži, jiní vycházejí výhodněji. Letošní srovnání cen elektřiny ukazuje, že nejlevnější dodavatel stojí o 17 % méně než jeho nejdražší konkurent.

Fakturační poplatky najdete v ceníku, ovšem důležité jsou i dalších smluvní podmínky. Nejliberálnější smlouvy mají jednoměsíční výpovědní lhůtu, ale neobsahují žádnou cenovou garanci. Takže mohou kdykoli zdražit nebo zlevnit. Nejdelší smlouvy trvají 36 měsíců a automaticky se obnovují, pakliže do určitého termínu nepotvrdíte jejich ukončení. Proto nestačí prosté cenové srovnání, potřebujete ještě analýzu smluvních podmínek.

Jak probíhá srovnání cen elektřiny

Na českém trhu působí více než 100 dodavatelů, kteří prodávají stovky tarifů. Kdybyste všechny ceníky a smluvní podmínky porovnávali sami, pravděpodobně byste ztratili několik týdnů nebo měsíců. Raději šetřete čas. V naší kalkulačce si kdykoli jednoduše srovnáte aktuální tarify. Přepočítává ceny, ale analyzuje také další smluvní podmínky. Tady jsou klíčové parametry, které sledujeme a denně aktualizujeme:

  • Ceny pro roky 2023 a 2024 (zájemcům sdělujeme i neveřejné nabídky)

  • Potenciální úspora (obvykle řádově tisíce Kč/rok) 

  • Délka cenové fixace (0 až 36 měsíců)

  • Délka smluvního závazku (0 až 36 měsíců)

  • Automatické prodlužování smluvního závazku (ano/ne)

  • Sankce (například 30 % zbývajících plánovaných záloh, jestliže předčasně ukončíte smlouvu, která byla uzavřena na dobu určitou)

  • Výpovědní lhůta (1 měsíc, 3 měsíce, nebo jiná)

  • Jaké zákaznické portály a aplikace provozují jednotliví dodavatelé

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Na co se vás zeptá srovnávač energií

Domácnosti jsou ještě rozmanitější než jejich dodavatelé. Některé používají pouze úsporné elektrospotřebiče, a proto letos za elektřinu zaplatí maximálně 20 000 Kč. Jiné ohřívají vodu v elektrickém bojleru a svůj nezateplený dům vytápějí skrze přímotopy, takže jejich účet šplhá až přes 100 000 Kč/rok. Kalkulačka proto vyžaduje, abyste vyčíslili svoji spotřebu nebo vybrali svoji orientační spotřebitelskou kategorii (například byt, 2-3 osoby, svícení).

Srovnávač energií vám započítá i distribuční poplatky, které závisejí na Energetickém regulačním úřadu a patří místnímu distributorovi. Ovšem v Praze, Brně či Ostravě jsou předepsané odlišné cenové výměry. Takže v kalkulačce vyberte svůj domovský region, aby byly distribuční poplatky započítány správně. Jestli vás zajímá potenciální úspora, vyplňte ještě svého současného dodavatele.

Srovnání cen elektřiny pro rok 2023

Vloni jsme ještě byli závislí na ruském zemním plynu, jehož dodávky se náhle zastavily. Plynové elektrárny skokově zdražily. Megawatthodina (MWh) elektrické energie dříve na burze stávala kolem 44 eur, ale vloni vyskočila na průměrných 298 eur. Mnozí dodavatelé zkrachovali a občané demonstrovali proti drahotě. Česká vláda proto vyhlásila maximální ceny, které v roce 2023 zaplatíme za elektřinu, a zbylé náklady dotuje ze státního rozpočtu.

Nyní máme nové importéry zemního plynu. Burzy zlevňují, megawatthodina elektrické energie tam stojí kolem 150 eur. Nejrychlejší dodavatelé už zveřejnili nové ceníky, které jsou pod vládním cenovým stropem. Srovnejme, kolik stojí elektřina pro typickou českou domácnost. Bydlí v Ostravě či Plzni a patří do nejčastější distribuční sazby D02d. V letošním roce spotřebuje 1,905 MWh, neboli 1 905 kilowatthodin (kWh) elektrické energie.

DodavatelSmlouvaKč/rok

Eneka

Fix na měsíc

16 549 Kč

Centropol Energy

Fixně na 1,5 roku

17 541 Kč

EP Energy Trading

EP Fix 24, varianta 03/2023

17 932 Kč

Dobrá Energie

Fix 12

17 932 Kč

E.ON Energie

Variant PRO 24 Březen 2023

18 233 Kč

Fonergy

Standard 23

18 905 Kč

Armex Energy

Elektřina Klasik 301

18 950 Kč

Lama energy

Garant

18 962 Kč

Pražská energetika

PRE Proud Fix 02/2023

18 980 Kč

MND Energie

Proud – Ceník se stropem

19 164 Kč

Yello

Yello Neptun

19 255 Kč

Nejdražší dodavatelé

Vládní cenový strop

19 884 Kč

Srovnáváme, kolik stojí elektřina pro nové odběratele. Započítáváme letošní dodávku, distribuci a všechny další poplatky + daně. Tabulka vychází z dat dostupných 4. dubna 2023. Nejlevnější elektřina tehdy stála méně než 9 Kč/kWh. Dodavatelé nabízeli cenovou fixaci na 24 (E.ON Energie, Yello) či 36 měsíců (Lama energy). Ale průběžně přicházejí nové nabídky, které obratem zařazujeme do kalkulačky, aby přepočítala vaši útratu a eventuální úsporu.

Dodavatele kontrolujte každý měsíc

Zdá se, že jsme překonali nejhorší fázi energetické krize. Ale buďte obezřetní. Slabší dodavatelé se v minulém roce finančně vyčerpali a kdyby burzy opět razantně zdražily, zkrachovali by. Nejlacinější současné ceníky mají pouze jednoměsíční účinnost, potom budou nahrazeny novými. Cenové stropy platí jenom v roce 2023 a některé tarify potom zdraží, zatímco jiné automaticky zlevní. Proto svého dodavatele kontrolujte pravidelně.

Náš tip

Minimálně jednou ročně využijte internetovou kalkulačku. Aktuální srovnání cen elektřiny dostanete na míru, zdarma, rychle a nezávazně. Nebo nám pošlete svoje poslední vyúčtování a napište nám, kdy vám můžeme zatelefonovat. Porovnáme všechny alternativy a pokud budete chtít, převedeme vás k levnějšímu dodavateli.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?