Letiště Václava Havla Praha

Průvodce letištěm Praha: Zpříjemněte si čas před odletem

Užijte si odlet z letiště Václava Havla bez stresu. Poradíme, kde se nejlevněji najíst, jak zabavit děti i na co si dát pozor, abyste před nasednutím do letadla nepřišli o pití.

Odbavení na letišti Václava Havla probíhá na dvou terminálech:

Jak se dopravit na letiště

  • Autem: Následujte ukazatele na parking P1 EXPRESS a P2 EXPRESS. Parkování slouží pouze pro vysazení/vyzvednutí cestujících. Je na 15 minut zdarma (jednou za 24 hodin), poté zaplatíte 100 Kč/30 min.

  • MHD: Využijte autobusové linky 119 (z Nádraží Veleslavín) navazující na metro A nebo autobusovou linku 100 (ze Zličína) navazující na metro B. Vystupte na zastávce Terminál 1 nebo Terminál 2.

  • Dálkovým autobusem: Autobusová linka společnosti Regiojet Praha – Karlovy Vary – Sokolov – Cheb zastavuje před terminálem 1.

Parkování u letiště: Pokud se chystáte přijet k odletu vlastním autem, objednejte si předem parkování u letiště. Přečtěte si článek, kde zaparkujete nejlevněji.

Mezi terminály 1 a 2 vede spojovací chodba, a tak mezi nimi můžete přejít pěšky (cca 10 minut). Odletová hala terminálu 2 se nachází v 1. patře. Pokud cestující přestupují mezi terminály 1 a 2, měli by si nechat alespoň hodinu času – musí projít pasovou a bezpečnostní kontrolou a mezi terminály přejít pěšky 10 minut.

Náš tip

Na letiště Václava Havla se dostavte alespoň 2 hodiny před odletem, abyste si byli jistí, že bez problémů stihnete odbavení zavazadel, pasovou a bezpečnostní kontrolu.

Letištní salónky a další služby

Letištní salónky Mastercard Lounge (T1) a Erste Premier Lounge (T2) nabízí all-inclusive občerstvení a nápoje, TV, Wi-Fi, denní tisk, dětský koutek a sprchy. Vstup stojí 860 Kč/2 hod, držitelé vybraných platebních karet mají vstup se slevou. Vstup do salónků si nemusíte rezervovat předem.

Terminál 1 a 2 nabízí i bezplatné prostory pro příjemné strávení času před odletem. Využijte relaxační zóny – k dispozici jsou Wi-Fi, zásuvky, pohodlné sedačky a knihy. Oba terminály nabízí také pokoj pro rodiny s dětmi, kde můžete využít přebalovací pulty, hračky, ale i mikrovlnnou troubu pro ohřev dětské výživy. V tranzitní části letiště najdete několik dětských minikoutků pro děti ve věku od 3 do 8 let, které jsou vybaveny interaktivními hračkami a hracími kostkami. Vyhledejte si přesnou lokaci místností na mapě letiště.

Nestačí vám relaxační zóna a raději byste si pár hodin zdřímli? Přímo na letišti můžete i přespat v hotelových pokojích AeroRooms. V čase od 18:00 do 10:00 zaplatíte 2 400 Kč za dvoulůžkový pokoj. V čase 11:00 do 17:00 stojí pokoj 1 200 Kč.

Čekání na letišti? Pravý čas na sjednání cestovního pojištění

Využijte čas na letišti smysluplně a sjednejte si cestovní pojištění online. Stačí zaplatit platební kartou a pojištění budete mít platné, než nasednete do letadla.

Kde se najíst na letišti v Praze

  • Nejlevněji se najíte ve fast foodech KFC, Burger King nebo Pizza Hut. Ceny jsou stejné jako v jiných pobočkách řetězců. Případně si můžete nakoupit v obchodě Billa (T2).

  • Dobrý poměr cena/výkon nabízí Restaurace Runway (T1). Jedná se spíše o jídelnu, kam se chodí najíst hlavně zaměstnanci letiště. Polévka stojí 60 Kč, hlavní jídlo 140–200 Kč. Z podniků přímo na letišti má tato restaurace také nejlepší hodnocení 4,1 hvězdičky na Google.

  • Krásně načepovanou plzeň si dáte v Pilsner Urquell Original Restaurant (T1 i T2), za půllitr si ale připlatíte, a to 99 Kč.

  • Nejlepší hodnocení na Google 4,5 hvězdičky má Porta Bistro, které najdete naproti terminálu 1 za hotelem Courtyard by Marriott Prague Airport. Za velký kebab nebo pizzu zaplatíte kolem 130–150 Kč a kvalitu si zákazníci pochvalují.

Náš tip

Nekupujte si předraženou vodu na letišti

Odlétáte z terminálu 2? Pak si nemusíte na letišti kupovat předraženou vodu. Přes bezpečnostní kontrolu proneste prázdnou lahev a naplňte ji v jedné z několika fontánek v tranzitní zóně.

Obchody Duty Free

Před odletem z letiště Václava Havla si můžete nakoupit v několika Duty Free obchodech. Počítejte ovšem s tím, že při letech v rámci Evropské unie zaplatíte standardní daně. Přesto někdy narazíte na zajímavé nabídky například na parfémy nebo sladkosti.

Jak zjistit, jestli se nákup vyplatí? Jednoduše se připojte k letištní Wi-Fi a ověřte si, za kolik byste zboží objednali v e-shopech. S aplikací INFLYTER získáte 10 % slevu na nákup v obchodech Aelia Duty Free.

Cestovní pojištění nekoupíte v Duty Free, ale online

Zvlášť při cestách mimo Evropskou unii by vám cestovní pojištění nemělo chybět. Jinak hrozí, že vás i banální úraz nebo nemoc v zahraničí bude stát stovky tisíc korun. Porovnejte si ceny cestovního pojištění a to nejvýhodnější si sjednejte jednoduše online.

Na co si dát pozor před odletem z letiště Praha

  • Po průchodu pasovou kontrolou už nebudete mít tolik možností, kde se levně najíst. Všechny fastfoody najdete ve veřejné části letiště (ve spojovací chodbě mezi terminálem 1 a 2).

  • Na terminálu 1 se provádí bezpečnostní kontrola až před každým gatem. Proto si na příchod k letadlu nechte dostatek času.

  • Pokud si na terminálu 1 chcete zakoupit nápoje do letadla, musíte v letištních obchodech požádat o zapečetěnou tašku (tzv. STEB) a nesmíte ji otevřít před průchodem kontrolou. Případně si vodu můžete koupit v automatu až po kontrole příručních zavazadel.

Letiště Václava Havla v číslech

  • Bylo otevřeno 5. dubna 1937, výstavba stála 110 milionů korun.

  • Podle odhadů odbaví přes 13 mil. cestujících v roce 2023. Nejvíce cestujících odbavilo v roce 2019, a to 17,8 mil. – tolik pasažérů se očekává opět v roce 2026.

  • Z Prahy se letos létá do 152 destinací s 65 dopravci. Nejvíce letů míří do Londýna, Paříže a Milána.

  • Na Google má letiště Praha hodnocení 4,3 hvězdičky. Pozitivní recenze oceňují přehlednost letiště, hodně místa na sezení a čisté toalety. Negativní recenze si stěžují na pomalou pasovou kontrolu, nepříjemné a rasistické zaměstnance, kteří nemluví anglicky nebo chybějící kuřárnu.

Tip na závěr

Zrovna nikam neletíte?

Vydejte se na letiště Václava Havla na exkurzi. Můžete si objednat zážitek v certifikovaném simulátoru a zkusit si pilotovat Airbus A320, Boeing 737 nebo ATR. 

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.