pronájem

Pronájem bytu: Kde hledat ty nejlepší nabídky a na co se ptát při osobní prohlídce?

Vzhledem k aktuálním úrokovým sazbám a současné situaci jste se rozhodli pro pronájem bytu. Kde takový pronájem hledat a jak se na celý proces vlastně připravit? Máme pro vás praktické rady i tipy, které využijete při samotné prohlídce.

Ujasněte si vlastní představy

Ještě před tím, než se vrhnete na jednotlivé nabídky pronájmů, ujasněte si, co od svého nového bydlení vlastně očekáváte. Hledáte menší byt, který se nachází co nejblíže centru? Potřebujete být co nejblíže zastávce MHD? Nebo vám naopak nevadí odlehlejší lokalita obklopená přírodou?

Mezi základní kritéria výběru bytu k pronájmu by měla patřit nepochybně lokalita, velikost a dispozice bytu, jeho stav a vybavení a dopravní i občanská vybavenost v místě.

Pokud máte stanovenou přibližnou lokalitu i představu o bytě jako takovém, můžete se pustit do samotného hledání vhodného prostoru, který se stane vaším novým domovem na několik následujících měsíců nebo let.

Kde hledat ty nejlepší nabídky?

Připravte se na to, že vám hledání vhodného pronájmu může zabrat několik dlouhých týdnů i měsíců. Na místě je proto obrnit se trpělivostí a vyčlenit si na samotný proces výběru vhodného pronájmu dostatek času.

Možností kde a jak hledat nový pronájem je mnoho. Oslovit můžete známé nebo přátele, zadat poptávku přímo u realitních kanceláří, brouzdat po internetu nebo hledat vhodné nemovitosti osobně ve vyhlédnuté lokalitě.

Pokud zvolíte první zmíněnou možnost, zapojte nejen rodinu, ale taky přátele. Poptejte se na zajímavé nabídky v jejich okolí nebo zveřejněte výzvu na sociálních sítích. Může se snadno stát, že přátelé vám dohodí skvělou nabídku, předají zkušenosti a nápady nebo i reference na realitky, se kterými mají osobní zkušenosti. A ty – jak moc dobře víme – jsou jednoduše k nezaplacení.

Další možností je internet. Internet je totiž skvělým zdrojem informací a zajímavých nabídek. A to ať už hledáte nákup či pronájem nemovitosti. Pamatujte ale, že ty nejlepší nabídky jsou poměrně brzy pryč. Proto si u vybraných serverů (např. sreality.cz, bezrealitky.cz, bazos.cz, annonce.cz, byty.cz, hyperinzerce.cz apod.) nastavte tzv. hlídacího psa. Stačí si stanovit kritéria, která by měl byt splňovat. Hlídací pes vám pak pošle e-mail pokaždé, když se taková nabídka objeví.

Jednou z možností je i aktivní oslovení realitní kanceláře. Sepište poptávku, ve které uvedete náležitosti nového bytu k pronájmu a zároveň kancelář upozorněte, ať vám zasílá pouze relevantní nabídky odpovídající vašim požadavkům. Pamatujte, že kromě samotné inzerce realitky obvykle nabízí i širokou paletu dalších služeb. Z nich oceníte třeba právní servis, který vám pomůže ušetřit nemálo času a starostí.

Na zajímavou nabídku ale můžete narazit klidně i během cesty do práce nebo při venčení psa. Mějte proto oči otevřené. V okolí se pravděpodobně bude nacházet rovnou několik nemovitostí k pronájmu, které se mohou stát vaším novým domovem. Obrovskou výhodou je i skutečnost, že pokud na vhodnou nemovitost narazíte, hned na první pohled prozkoumáte její okolí, a tak zbývá jen prohlídka samotného interiéru.

Náš tip:

Abyste se v průběhu vybírání a obvolávání „neztratili“, pište si u jednotlivých nemovitostí poznámky. Nevynechejte výhody a nevýhody konkrétní nabídky, cenu a samozřejmě si ukládejte čísla na pronajímatele. Celý proces výběru si tímto způsobem ulehčíte.

Na co se ptát při osobní prohlídce?

Před samotnou prohlídkou si o nemovitosti zjistěte maximum všech dostupných informací. A to buď z inzerátu, nebo přímo od makléře. Prohlídku absolvujte za denního světla. Snáz tak odhalíte případné vady a nedokonalosti. Na návštěvu vyhlédnuté nemovitost se vypravte ideálně ve dvou. Snáze se totiž vyhnete nešťastnému rozhodnutí na základě emocí.

Při samotné prohlídce chtějte vědět:

  • Jací jsou vaši sousedé? Jedná se vesměs o mladé rodiny s dětmi, seniory nebo páry ve středním věku?

  • V jakém stavu je elektřina? Kdy se zde naposledy rekonstruovaly rozvody a z čeho jsou?

  • Co zdi? Nejsou navlhlé nebo rovnou plesnivé? Neprotéká zde potrubí a nejsou v nich myši?

  • Musí se zrekonstruovat podlahy? A jestli jsou nové, jsou udělané pořádně?

  • Jak se v bytě topí? Funguje topení v pořádku? Neprotopíte kvůli profukujícímu oknu celou výplatu?

  • Kdo řeší případné opravy ve společných prostorách? Má společenství někoho, kdo se o dům stará?

  • Jaký je aktuální stav střechy? Kdy byla naposledy opravena?

  • Jaká je dopravní dostupnost a občanská vybavenost v místě?

  • Proč původní majitele byt opustili? Proč se z bytového domu stěhují sousedé pryč?

  • Je jádro zděné nebo umakartové? Nezapomeňte poklepat na kachličky. Pokud duní, pravděpodobně brzo odpadnou.

  • Je v ceně pronájmu vybavení? Starší či chybějící spotřebiče znamenají dodatečné náklady.

  • Jak vysoká je kauce? A co výše měsíčních záloh za energie/internet/měsíční platby do společenství vlastníků bytů a fondu oprav apod.?

  • Není na nemovitost uvalena exekuce? Neexistuje zde věcné břemeno, zástavní nebo předkupní právo?

  • Kdo vlastní pozemky pod nemovitostí?

    Náš tip:

    Během prohlídky se nenechte natlačit do kouta. A to ani ve chvíli, kdy vám makléř oznámí, že má jiného vážného zájemce. Často jde totiž jen o psychologický nátlak. Na rozhodnutí si nechte dost času, ale makléři nebo pronajímateli oznamte, (do) kdy mu oznámíte verdikt. Termín dodržte a to, ať už bude vaše rozhodnutí jakékoliv.

Co by měla obsahovat nájemní smlouva?

Našli jste vysněný byt k pronájmu? Výborně! Teď už stačí jen vyřešit potřebné dokumenty. Jedním a zpravidla také tím nejdůležitějším je nájemní smlouva. Ta upravuje podmínky používání prostor, které bude nájemník využívat za účelem bydlení, podnikání nebo uskladnění svých věcí. Zmíněné podmínky určuje pronajímatel a je jen na nájemníkovi, zda smlouvu podepíše a bude pronajímatelovy podmínky akceptovat, nebo zda půjde „o dům dál“.

V nájemní smlouvě nesmí chybět:

  • Údaje o pronajímateli a nájemci: Zde by měla být uvedena jména, příjmení, trvalé bydliště obou smluvních stran, ideálně i rodné číslo a číslo občanského průkazu.

  • Objekt pronájmu: Informace z katastru nemovitostí (typicky adresa, číslo pozemku, podlaží, dispozice a výměra nemovitosti). Dobré také je, pokud si vyžádáte doklad o vlastnictví a do smlouvy necháte zanést co nejvíce informací.

  • Platba a způsob úhrady za nájemné: Konkrétní částka, kterou bude nájemce pronajímateli každý měsíc platit. Je čistě na pronajímateli, zda bude tato částka zahrnovat i výši stočného, zálohy na energie, úklid společných prostor, či nikoliv. Chybět by neměla ani domluva ohledně kauce a její výše.

  • Délka pronájmu: Ve smlouvě by mělo být uvedeno období, na které je daná nájemní smlouva sjednaná. Pokud časový údaj chybí, smlouva se automaticky považuje za smlouvu na dobu neurčitou.

  • Povinnosti nájemce a pronajímatele: I zde hraje hlavní roli to, na čem se obě smluvní strany dohodnou.

  • Ukončení nájemní smlouvy: Typicky datum, kdy bude nájemní smlouva ukončena. Tento údaj ale nemusí být uveden u smluv na dobu neurčitou.

  • Závěrečná ustanovení

  • Datum, místo a podpisy obou smluvních stran

    predani-bytu

Jak byt pojistit?

Podmínku sjednání odpovídajícího pojištění (typicky domácnosti a odpovědnosti) může zanést pronajímatel přímo do nájemní smlouvy. Na toto jednání má plné právo. Chrání tím totiž vlastní majetek před případným poškozením. Pokud by došlo k poškození vybavení bytu a majitel zjistí, že nájemce pojištění sjednáno nemá, má právo škodu na svém majetku vymáhat na nájemci.

Pokud se tedy do pronajatého bytu stěhujete, sjednejte si pojištění domácnosti a pojištění odpovědnosti. Pojištění nemovitosti většinou sjednává sám majitel, protože pojistka se v tomto případě vztahuje na škody na stavbě, která je spojená se zemí pevným základem.

Pojištění domácnosti se následně vztahuje na samotné vybavení a věci, které jsou její součástí. V rámci různých připojištění se pak nemusíte omezovat pouze na samostatnou domácnost. Pojistit lze také věci uložené ve sklepě, na půdě nebo třeba v garáži.

Pojištění odpovědnosti pak zahrnuje škody, které způsobíte neúmyslně provozem vašeho majetku, či aktivitou domácího mazlíčka. Pokud si sjednáte pojištění domácnosti a odpovědnosti u jedné pojišťovny, často můžete čerpat zajímavé slevy nebo další výhody.

Při výběru vhodné pojistky se ale nezaměřujte pouze na výši měsíčního pojistného, ale zejména na rozsah pojistné ochrany, výluky z pojistného plnění a limity. Nezapomeňte také pojistnou smlouvu aktualizovat pravidelně v souladu s tím, jak vybavení domácnosti vylepšujete, případně jak se na trhu hýbou ceny vybavení bytů a služeb pro bydlení.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • deratizér v obleku
    17. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    Hubení hmyzu a škůdců vám proplatí pojišťovna

    Za hubení hmyzu nebo hlodavců možná utrácíte zbytečně. Deratizaci, dezinsekci nebo likvidaci vosích hnízd poskytují pojišťovny v rámci asistenčních služeb. Vašeho deratizátora vám ale neproplatí: využívají vlastní smluvní partnery. Připravili jsme pro vás přehled asistenčních služeb našich smluvních pojišťoven v oblasti hubení škůdců. K tomu 7 snadných kroků, jak postupovat, pokud chcete, aby vám deratizaci nebo dezinsekci proplatila pojišťovna. 

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Náhrobní kámen s věncem
    13. října 2023|Jana Březinová
    Pojištění hrobu chrání před řáděním přírodních živlů i vandalů

    Hřbitovní stavby nejsou levná záležitost – poškození vichřicí nebo vandaly znamená náklady na opravu v řádech desítek tisíc korun. Proto se vyplatí zvážit pojištění hrobu, které vyjde jen na několik set korun ročně. Některé pojišťovny ho dokonce automaticky zahrnují do pojištění jiné stavby.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?