Proč využívat kreditní kartu - Kreditní karty koukající z peněženky

Proč využívat kreditní kartu? Získáte peníze zpět a navíc výhody a slevy u partnerů

4. 9. 2022
|
Délka čtení: 13 min.

Zhruba 90 % Čechů vlastní jednu nebo více platebních karet. Často jde nejen o karty debetní, ale taky kreditky. Těch ale v našich peněženkách rok od roku ubývá. Poslední zveřejněná statistika České národní banky hovoří o 1 500 000 kusech kreditních karet, které Češi vlastní. Důvodem jejich meziročního poklesu je stále mylné přesvědčení, že kreditní karta je nevýhodným a drahým produktem, s nímž je spojena řada „háčků“. Jak je to ve skutečnosti?

Jak funguje kreditní karta?

O kreditní kartu je potřeba banku požádat, protože představuje klasický bankovní úvěr. Pokud o kartu zažádáte a banka zjistí, že jste pro ni příliš rizikovým klientem, bude postupovat jako v případě kterékoliv jiné půjčky a kreditku vám jednoduše neschválí.

V případě, že kreditní kartu získáte, mějte na paměti, že peníze, které při placení kreditkou používáte, nejsou vaše, ale od banky si je vlastně půjčujete. Úvěrový limit (objem finančních prostředků, které můžete k placení použít) vám bude na kreditní kartě schválen na základě posouzení bonity.

Kreditku můžete ve finále použít i ve chvíli, kdy na vlastním účtu žádné peníze nemáte. Pokud vypůjčené prostředky vrátíte v bezúročném období (často jde o 30 dní), neplatíte žádné poplatky ani úrok. Navíc si tímto způsobem jednoduše zvyšujete kredibilitu, což vám může do budoucna pomoci při žádosti o hypotéku nebo klasickou spotřebitelskou půjčku.

Navíc můžete u řady obchodníků a partnerů čerpat zajímavé slevy a výhody v podobě cashbacku (vrácení určité částky zpět na účet), nebo jiných odměn v rámci věrnostních programů. Kreditní karta je důležitá i pro cesty do některých zahraničních destinací (např. Kanada, USA, Austrálie apod.), kde slouží jako depozit v autopůjčovně nebo hotelu. Pokud kreditní kartu budete používat správně, může vám přinést celou řadu výhod a zcela zásadním způsobem usnadnit život.

Výhody kreditní karty:

  • Máte neustále po ruce finanční rezervu a kreditku tak můžete využít jako bleskovou půjčku nebo půjčku před výplatou.

  • Vaše vlastní prostředky jsou v bezpečí (při placení kreditkou využíváte prostředky banky).

  • Čerpat můžete zajímavé slevy, cashback a další výhody u obchodníků a partnerů.

  • Poctivé splácení kreditní karty v termínu zvyšuje vaši kredibilitu.

Nevýhody kreditní karty:

  • Vysoké úroky v případě, kdy nestihnete vrátit vypůjčené prostředky v bezúročném období (často i nad 20 % p.a.).

  • Úvěrový limit (objem finančních prostředků na kreditní kartě) stanovuje banka na základě bonity žadatele.

  • Výběry z bankomatů jsou extrémně nevýhodné.

  • Jde o další úvěrový produkt, který může přispět k vašemu předlužení .

  • Kreditní kartu nezískáte automaticky, ale musíte o ni požádat, což může být složitější, pokud máte negativní záznam v registrech.

Jaký je rozdíl mezi kreditní a debetní kartou?

Debetní kartu má většina z nás v peněžence. Oproti kreditní kartě ji totiž získáte k běžnému účtu automaticky. Peníze na „debetce“ jsou ovšem naše, nikoliv banky. U debetní karty také neexistuje žádné bezúročné období.

Debetní karta se hodí k placení v obchodech i na e-shopech. Navíc s ní můžete vybírat z bankomatů zcela zdarma nebo za menší poplatek po celém Česku. Problémem může být skutečnost, že v některých zemích s debetní kartou nezaplatíte a klasická debetní karta nefunguje jako finanční rezerva, případně bezúročná půjčka do další výplaty.

Jděte na půjčku chytře

Spočítejte si, kolik zvládnete splácet. Nezapomeňte ale také na finanční rezervu ve výši alespoň 3 vašich měsíčních platů.

Jak si založit kreditní kartu?

O pořízení, případně založení kreditní karty by měli uvažovat pouze ti spotřebitelé, kteří oplývají sebedisciplinou, dobrou finanční gramotností a kreditní kartu se naučí správně používat. Pokud se pro její založení rozhodnete, můžete zajít na nejbližší pobočku své banky, případně kartu vyřídit online.

K založení kreditní karty online budete potřebovat:

  • občanský průkaz

  • druhý doklad totožnosti

  • chytrý telefon s kamerou s českým telefonním číslem

  • běžný účet, který jste si sjednali osobně v české bance


Pokud jste klientem vybrané banky, o kreditní kartu můžete zpravidla požádat přímo v online bankovnictví, osobně nebo po telefonu. Karta vyřízená online vám dorazí zpravidla do pěti dnů na vaši adresu. Pokud si ji ale přidáte do Google Pay nebo Apple Wallet, můžete s ní platit již druhý den po jejím vydání.

Jak používat kreditní kartu?

Kreditní kartu můžete využívat pro každodenní nákupy na internetu i v kamenných prodejnách. Na rozdíl od debetních karet a hotovosti, vás za placení kreditkou banka odměňuje. Jít může o odměny v podobě cashbacku (vrácení určité zaplacené částky zpět na kartu) nebo nejrůznější odměny a bonusy, které se vám načítají třeba do bonusových programů.

Kreditkou plaťte také elektroniku nebo nářadí. Získáte totiž o rok prodlouženou záruku, za kterou se běžně v e-shopech platí klidně i několik stokorun. Na stejný sortiment zboží se zpravidla vztahuje i automatické pojištění proti poškození a krádeži, které platí prvního půl roku po nákupu.

Kreditku můžete vyžívat také k placení na internetu. A to nejen kvůli důvodům výše uvedeným, ale také kvůli bezpečnosti. Peníze, které máte načerpané na kreditní kartě, jsou banky a tudíž oddělené od vašeho běžného účtu. Máte tak jistotu, že když budete řešit problém s podvodným e-shopem nebo reklamací, neohrozí to váš každodenní život.

Kreditní kartu můžete využít také jako bezúročnou půjčku do další výplaty. Pokud vám chybí nějaká ta tisícikoruna, nemusíte do banky nebo k nebankovní instituci pro půjčku, ale jednoduše využijete kreditní kartu. Za prostředky, které vrátíte v dohodnutém období, neplatíte žádné poplatky ani úroky.

Půjčte si chytře

Poradíme, jak bezpečně získat půjčku na nečekané výdaje i velké sny.


Pokud vyrážíte do zahraničí, nenechávejte kreditku doma. V některých zemích totiž berou pouze kreditní karty. Vyžadovat je po vás mohou například v hotelech, autopůjčovnách nebo na bezobslužných čerpacích stanicích. S kreditní kartou máte navíc vždycky jistotu finanční rezervy bokem.

„Kreditní kartu mám už skoro 20 let. Používal jsem ji dříve jen v zahraničí na půjčení auta a podobně. Posledních několik let ale platím jenom kreditkou. V obchodech i na internetu. Kdyby kvůli ničemu jinému, tak mám díky kreditce prodloužení záruční doby o další rok a prvních 6 měsíců navíc pojištění proti poškození. Zároveň si platím 20 Kč měsíčně za automatickou splátku, abych na ni nezapomněl. Občas v některém obchodě dostanu slevu, i když je aktivně nevyhledávám. Je to takové příjemné překvapení, bonus. Třeba sleva při čerpání na benzince EuroOil mě fakt potěšila. P.S.: Mám kreditku ČSOB Premium.“

Aleš Fojtíkředitel divize osobních financí

Jak platit kreditní kartou?

S kreditní kartou zaplatíte úplně stejně, jako s kartou debetní. U menších nákupů (zpravidla do 500 Kč) stačí kartu vložit nebo přiložit k terminálu a „odpípnout“. U dražších nákupů bude potřeba zadat PIN. S kreditní kartou si vyberete hotovost i z bankomatu. Tuto možnost ale nedoporučujeme, protože výběry jsou zatíženy vysokými poplatky (od 100 Kč výše)!

Co s kreditní kartou DĚLATCo s kreditní kartou NEDĚLAT

Platit za nákupy v kamenných prodejnách i e-shopech.

Vybírat hotovost z bankomatů (vysoké poplatky od 100 Kč výše).

Nakupovat nářadí a elektroniku kvůli prodloužené záruce a pojištění.

Zapomenout vrátit vypůjčené prostředky v bezúročném období.

Vyrážet s kreditní kartou do zahraničí.

Škrábat kartou zamrzlá okna.

Pravidelně vracet vypůjčené prostředky v bezúročném období (lepší kredibilita).

Půjčovat kreditní kartu třetí osobě a sdělovat jí PIN/CVV kód.

Platit v e-shopech kvůli větší bezpečnosti.

Vyhodit prošlou kreditní kartu do koše, bez toho abyste ji přestřihli a znečitelnili podpis.

Aktivně využívat cestovní (a další) pojištění ke kreditní kartě.

Otevírat kreditní kartou zabouchnuté dveře.

Využívat cashbacku, slev a bonusů u vybraných partnerů.

Vyrážet do zahraničí bez kreditní karty.


Nepodceňto

Jak si půjčit chytře

Poslechněte si podcast, ve kterém vám poradíme:

  • Kde si půjčit

  • Za jakých podmínek

  • Co dělat, když se dostanete do potíží se splácením

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Mladý vyděšený pár prochází účty
    09. srpna 2023|Magdaléna Kubečková
    Podvodné firmy lákají na zázračné investice: 7 tipů, jak nenaletět

    Zaručený výnos s nulovým rizikem? Příliš dobré, aby to byla pravda. Investičních podvodů v ČR přibývá a pachatelé jsou čím dál rafinovanější. Od Ponziho schémat přešli ke kryptoměnám, falešným investičním fondům, podvodným e-mailům a reklamám s Elonem Muskem. Využívají přitom vaši nepozornost, důvěřivost nebo finanční tíseň. Jak poznáte podvodníky?