Muž na motorce

Pojištění na motorku: Jak se liší od pojištění auta?

Povinné ručení na motorku je levnější oproti autu, naopak za pojištění havárie si výrazně připlatíte. Neměli byste podcenit pojištění odcizení, protože motorky se více kradou. Co dalšího byste měli vědět o pojištění motorky?

Pojištění motorky vs. pojištění auta – v čem se liší

Povinné ručení na motorku je levnější než na auto

Menší hmotnost a velikost motorky znamená, že při nehodě způsobí škody menšího rozsahu. To je hlavním důvodem, proč je povinné ručení na motorku levnější než na auto. Výši pojistného pro motorky snižuje také skutečnost, že se neprovozují v zimních měsících, kdy roste riziko dopravních nehod.

Motorkáři se častěji zraní, a proto si připlatí za úrazové pojištění

Při pohledu do statistik dopravních nehod se zdá, že motorkáři méně bourají. Podle statistik Portálu nehod z let 2010 až 2022 se stalo 42 505 nehod motorkářů, tj. 3,47 % z celkového počtu dopravních nehod. Motorkáři ale stráví za řídítky mnohem méně času. Z toho důvodu je obtížné porovnat, jestli skutečně jezdí bezpečněji než řidiči aut.

Naprosto jednoznačné však je, že se řidiči motorky vystavují většímu riziku zranění – jen 21,4 % nehod motorkářů se obejde bez zranění, zatímco u nehod aut je to 78 %. Proto motorkáři mívají dražší úrazové pojištění než automobilisté.

Pojištění havárie je u motorek dražší než u aut

Za pojištění havárie v rámci havarijního pojištění si u motorek připlatíte. Ve srovnání s autem o stejném výkonu a stejné hodnotě vychází havarijní pojištění dráž. Proč tomu tak je, vysvětluje Nela Maťašeje, tisková mluvčí pojišťovny Direct: „Vzhledem ke stavbě motorek znamená i drobná nehoda výrazné poškození, tzn. vyšší náklady na opravu, než je tomu u aut.“

Další příčinu drahého havarijního pojištění udává Martin Podávka, spoluzakladatel pojišťovny Pillow: „Důvod je vyšší pravděpodobnost totální škody u motorky než u auta. Vyšší průměrné plnění (vůči celkové hodnotě vozidla) logicky znamená vyšší cenu pojištění.“

Motorky se více kradou, což zvyšuje cenu pojištění odcizení

Podle statistiky Ministerstva vnitra za rok 2020 bylo ukradeno 472 jednostopých vozidel. Motorky se tak na krádežích vozidel podílí asi z 15,7 %. To je přibližně stejné číslo, jako je podíl motorek na počtu registrovaných vozidel. Jenže motorky se objevují na silnicích jen 6 měsíců v roce, jinak bývají střežené v garáži. Proto se dá říct, že relativně dochází k častějším krádežím motorek, což zvyšuje cenu pojištění odcizení.

Bonusy se sbírají zvlášť na motorku a na auto

Stejně jako u pojištění auta se u motocyklů používá systém bonusů, který vám povinné ručení na motorku může zlevnit až o 60 %. Bohužel vám nepomůže, že jezdíte 10 let s autem bez nehody. Jakmile si pořídíte motorku, sbíráte bonusy od začátku.

Srovnání cen pojištění motorky a auta (řidič 30 let z Prahy, bez bonusů)

ModelNejlevnější povinné ručeníPrémiové povinné ručení (vč. úrazového pojištění a rozšířené asistence)Havarijní pojištění mini (odcizení, vandalismus, živel, střet se zvěří)Havarijní pojištění all-risk

Škoda Fabia, 1000 cm3, 70 kW, 2022, zůstatková cena 350 000 Kč

od 1 866 Kč (50/50 mil. Kč)

od 3 084 Kč (150/150 mil. Kč)

od 3 012 Kč

od 3 798 Kč

Honda CRF1100L Africa Twin, 1100 cm3, 75 kW, 2022, zůstatková cena 350 000 Kč

od 912 Kč (70/70 mil. Kč)

od 1 620 Kč (150/150 mil. Kč)

od 3 744 Kč

od 17 112 Kč

Zdroj: kalkulačka Srovnejto.cz

Povinné ručení na motorku

Povinné ručení musí mít v ČR sjednané každé registrované silniční vozidlo. Potřebujete ho tedy i pro motocykl, skútr, moped nebo čtyřkolku. Okruh vozidel se ještě rozšíří podle nového zákona o povinném ručení (od 23. prosince 2023) na elektrokoloběžky a další elektrovozítka.

Z povinného ručení vám pojišťovna uhradí škody v případě, že svým motocyklem způsobíte škodu třetí osobě. Například když nedobrzdíte a nabouráte do auta před vámi. Nebo když vám v zatáčce podklouzne kolo a při pádu poškodíte plot nebo patník u silnice. Minimální výše limitů pojistného plnění bude nově činit 50 mil. Kč na škody na zdraví a 50 mil. Kč na škody na majetku.

Sjednejte si povinné ručení na motorku během pár minut

Už se nemůžete dočkat, až sednete na svoji novou mašinu a vyrazíte na silnici? Neztrácejte čas a sjednejte si povinné ručení během pár minut. S naší kalkulačkou si porovnáte různé nabídky a tu nejlepší si můžete obratem sjednat.

Havarijní pojištění na motorku

Povinné ručení se vztahuje pouze na škody způsobené ostatním, nikoliv na vaši vlastní motorku. Na to je potřeba havarijní pojištění. To sice bývá na motorku drahé, ale pokud vlastníte nový stroj za stovky tisíc, vyplatí se o něm uvažovat.

Havarijní pojištění může pokrýt rizika havárie, odcizení, vandalismu, poškození živly nebo střetem se zvěří. Všechna uvedená rizika kryje varianta all-risk. Kvůli častým krádežím si majitelé motorek často volí alespoň pojištění odcizení. Velmi důležité jsou také kvalitní asistenční služby, které vás podrží, když máte nehodu nebo poruchu.

Pokud jezdíte s motorkou jen příležitostně, máte šanci si havarijní pojištění zlevnit pomocí slevy za nižší roční nájezd. Jako jediná na trhu nabízí tuto výhodu i pro motorkáře pojišťovna Pillow. „Poskytujeme pro motorkáře nejnižší cenu při nájezdu do 1 000 km a slevu až do ročního nájezdu 10 000 km ročně,“ objasňuje Martin Podávka.

Najděte nejlevnější havarijní pojištění na motorku

Havarijní pojištění na motorku vyjde u některých pojišťoven až na desítky tisíc korun. Udělejte si srovnání a zjistěte, která pojišťovna vám dá nejlevnější nabídku.

Životní a úrazové pojištění pro motorkáře

Podle statistik Portálu nehod dojde při nehodě motorkáře v 60 % k lehkému zranění, v 15,7 % k těžkému zranění. V 2,9 % případů nehoda motorkáře končí smrtí, za 13 let v ČR zahynulo přes 1 000 jezdců. Motorkáři jsou zkrátka zranitelnější, a tak mají mnohem větší riziko zranění i úmrtí oproti ostatním řidičům.

Úrazové připojištění si můžete sjednat v rámci povinného ručení i havarijního pojištění. Většinou ho pořídíte od pár stovek ročně v závislosti na výši pojistných limitů. Úrazové pojištění si můžete sjednat i v rámci životního pojištění, ale dejte si pozor, zda se na jízdu na motorce, případně motorsport, vztahuje.

Sjednat si sezónní nebo celoroční pojištění motorky?

Nechcete pojištění motorky platit celý rok, když vám motocykl stojí půl roku v garáži? Pojišťovny Kooperativa a ČPP poskytují sezónní pojištění motorky. Kooperativa nabízí sezónní havarijní pojištění v období od 1. dubna do 31. října. Mimo tento termín platíte jen rizika odcizení, vandalismu a poškození živly.

U ČPP, Generali České pojišťovny, Pillow a Uniqa si můžete sezónní pojištění nastavit na havarijní pojištění i povinné ručení. Sami si zvolíte měsíce, kdy chcete pojištění platit. Jedná se však o nestandardní nabídku, a tak ji nelze sjednat přes běžný online formulář. Kontaktujte nás a my vám sezónní pojištění na motorku zprostředkujeme.

Výhodou sezónního pojištění je, že platí na dobu neurčitou, tudíž se automaticky obnovuje. Nemusíte se značkami do depositu, jen je nutné motorku odstavit mimo pozemní komunikaci. Ve srovnání s celoročním pojištěním ale nebývá o tolik levnější.

Krátkodobé pojištění motorky si jednoduše sjednáte také u Direct pojišťovny. Jako jediná pojišťovna totiž nabízí možnost výpovědi dohodou, a to klidně ze dne na den. Motorku si tak můžete pojistit běžným povinným ručením, ale například po 3 měsících smlouvu ukončit bez udání důvodu a bez odevzdání značek do depositu. Myslete ale na to, že bez povinného ručení nesmíte v žádném případě vyjet na silnici.

Podcast Nepodceňto

Zajímá vás, jak zkontrolovat motocykl před jízdou nebo jaké jsou nejčastější prohřešky motorkářů? Vše zjistíte v jedné z epizod našeho podcastu Nepodceňto.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?