Žena jde bosa po vyhřívané podlaze

Podlahové topení: Jaké má výhody a nevýhody?

11. 3. 2020
|
Délka čtení: 8 min.

Ráno vyskočíte z postele a došlápnete na příjemně vyhřátou podlahu. V koupelně se můžete procházet po dlažbě naboso, aniž by vás studily nohy. Zní vám to jako splněný sen? Pak by se vám mohlo líbit podlahové topení. Podívejte se, jaké má podlahové vytápění výhody a nevýhody, a na kolik vás jeho instalace vyjde.

Jak podlahové topení funguje?

Podlahové topení je tvořeno potrubím, rohožemi nebo fóliemi, které jsou instalovány pod podlahovou krytinou. Existují dvě varianty – teplovodní nebo elektrické. V obou případech vzniká tzv. sálavé teplo, které ohřívá plochu podlahy, poté okolní předměty a teprve nakonec vzduch v místnosti. To zajišťuje rovnoměrnější prohřátí místnosti než s klasickými radiátory – díky tomu nevznikají velké rozdíly mezi teplotou u podlahy a pod stropem.

Podlahové vytápění se používá v kombinaci s nízkoteplotním zdrojem, nejčastěji s tepelným čerpadlem nebo kondenzačním plynovým kotlem. Pro optimální tepelný komfort se podlaha vyhřívá obvykle na 22–25 °C. Nejvyšší povolená teplota nášlapné vrstvy je stanovena hygienickou normou na 29 °C, v místnostech s krátkodobým pobytem osob (např. koupelna) je povolené maximum 33 °C.

Jaké jsou výhody podlahového topení?

Ušetříte náklady na vytápění

Jak se říká, cena je až na prvním místě, a tak vás jistě zajímá, jak je na tom s náklady podlahové topení. Rovnoměrné rozložení teploty a teplo „od nohou“ přispívají k vyššímu tepelnému komfortu při nižší teplotě. Proto je možné vytápět místnosti na teplotu o 1–2 stupně nižší, než jste zvyklí, ale dosáhnout stejného pocitu pohodlí.

Pokud se rozhodnete pro teplovodní podlahové vytápění, ušetříte rovněž náklady na ohřev vody. Zatímco voda v otopné soustavě radiátorů se musí ohřívat na 60–80 °C, u podlahového topení stačí teplota vody okolo 38 °C. Právě z toho důvodu se podlahové topení kombinuje s nízkoteplotními zdroji a hodí se do novostaveb, zateplených objektů a domů s nízkými tepelnými ztrátami.

Kalkulačky cen energií

Trápí vás vysoké účty za energie?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v našich kalkulačkách a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější. Případný přechod k jinému dodavateli vyřešíme zdarma za vás.

Interiér už nemusí hyzdit radiátory

Pokud chcete vyladit design svého domu do posledního detailu, bude pro vás podlahové topení pravou volbou. Klasické radiátory působí ve stylovém interiéru často rušivě, navíc kolem nich musíte nechávat prostor pro proudění teplého vzduchu. Naproti tomu podlahové topení je zapuštěno přímo pod podlahovou krytinou, a tak nenarušuje design interiéru, ani nezabírá žádné místo.

Ideální volba pro alergiky

U vytápění klasickými radiátory vznikají velké rozdíly mezi teplotou u podlahy a pod stropem, protože horký vzduch stoupá rychle vzhůru. Z toho důvodu dochází k proudění, které přispívá k víření prachu v místnosti. Naopak podlahové vytápění prohřívá vzduch rovnoměrně, a tak snižuje jeho proudění, a s tím spojenou prašnost. Proto se jedná o ideální volbu pro alergiky.

Náš tip

Alergici ocení také to, že podlahové topení tolik nevysušuje vzduch a pomáhá udržovat vlhkost na optimální úrovni, a tak v domě nehrozí plísně.

Nevýhody podlahového topení

Potřebuje čas pro nahřátí

Největší nevýhodou podlahového vytápění je pomalá odezva. To znamená, že po jeho zapnutí trvá delší čas, než se interiér prohřeje. Proto se nehodí do chat, chalup a dalších objektů, kde je požadavek na rychlé vytopení po krátký čas. U běžného bydlení je tato nevýhoda vyvážena vysokou setrvačností a akumulačními schopnostmi podlahy, což udržuje v místnosti příjemné teplo i po vypnutí topení.

Opravy podlahového topení se prodraží

Pokud jste se rozhodli pro instalaci podlahového topení, dodavatelskou firmu vybírejte opravdu pečlivě. Je důležité použití kvalitních materiálů a profesionálně odvedená práce, jinak hrozí riziko oprav. A ty se hodně prodraží. Pokud dojde k nějaké závadě, je nutné podlahu vysekat a položit znovu. V případě kvalitního provedení se životnost podlahového topení uvádí až 50 let.

Nábytek a podlahovou krytinu vybírejte předem

Při přípravě projektu pro podlahové vytápění je důležité předem rozvrhnout rozmístění velkého nábytku. Ten totiž zakrývá podlahovou plochu, a tím brání prohřívání interiéru. Vhodným řešením je pořízení nábytku na nožičkách.

Také výběr podlahové krytiny není zcela bez omezení. Pro použití s podlahovým topením se nehodí dřevo, protože má vysoký tepelný odpor. Zcela nevhodné jsou koberce s vysokým vlasem. Lepší volbu představuje keramická dlažba, vinyl nebo PVC.

Ušetřit na energiích můžete i změnou dodavatele

Mezi možnosti, jak snížit účty za energie, patří i změna dodavatele. Pošlete nám svou fakturu a my vám zdarma vytvoříme nabídku přímo na míru.

Nemusíte se bát složité administrativy, případný přechod mezi dodavateli vyřešíme za vás.

Jaká je cena podlahového topení?

Cena podlahového topení se liší podle toho, zda se jedná o teplovodní nebo elektrický systém. Elektrické rohože a fólie jsou levnější na pořízení, ale na druhou stranu je dražší jejich provoz, proto se hodí především do pasivních domů s velmi nízkými tepelnými ztrátami.

Cena podlahového vytápění se odvíjí také od instalovaného výkonu. Obecně lze říci, že se vyplatí instalovat v novostavbách, zejména pak v nízkoenergetických domech, případně ve starších domech po rekonstrukci. U nezateplených domů se podlahové topení většinou nevyplácí, protože je nutné instalovat vysoký výkon a navíc ho doplnit přídavným tepelným zdrojem.


Cena elektrických rohoží začíná na 400 Kč/m2, kabely s nízkým výkonem jsou ještě levnější. Cena teplovodního podlahového topení se pohybuje od 600 Kč/m2. Jedná se však o cenu pouze za topný systém. K té se připočítává cena lité anhydritové podlahy (cca 300 Kč/m2), která se používá častěji než beton, protože má lepší vodivé vlastnosti.

Samozřejmě nesmíme zapomenout zohlednit ještě cenu vrchní krytiny. Někteří dodavatelé podlahového topení nabízí slevu, pokud si od nich necháte provést kompletní montáž na klíč.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?