Nastavení kotle

Nový kotel: Jak dosáhnout maximální úspory?

17. 5. 2023
|
Délka čtení: 6 min.

Dosloužil vám starý kotel na tuhá paliva a pořídili jste si nový? To je krok nejen k⁠ ekologickému vytápění, ale většinou také k úspoře nákladů. Víte, na co byste si měli dát při výběru nového kotle pozor a jak ho nastavit, tak aby se vám provoz vyplatil?

O výměně kotle už lidé neuvažují pouze tehdy, když dosluhuje starý. V současné době, kdy jsou ceny energií vysoko, hraje koupě moderního úspornějšího kotle důležitou roli při snižování rostoucích výdajů za bydlení. Od roku 2024 budou navíc zakázány kotle na pevné paliva, které patří do nižší než 3. emisní třídy. Otázka výběru nového kotle se tak bude týkat spousty domácností.

Náš tip

Chcete se o povinné výměně kotlů dozvědět víc? Podrobnosti najdete v našem článku Kotlíkové dotace.

Výměna kotle aneb jak vybrat nový

Prvním krokem je výběr správného typu kotle. Se špatně zvoleným typem velké úspory nikdy nedosáhnete. Při výběru nového kotle je zásadní sledovat:

  • celkové náklady zahrnující pořizovací cenu, instalaci a průběžné provozní náklady,

  • polohu, orientaci a velikost vytápěného objektu,

  • nároky na skladovací prostory paliva,

  • úroveň zateplení objektu,

  • nároky na komfort vytápění - obsluha a údržba,

  • způsob využití - pouze k topení nebo i k ohřevu teplé vody,

  • počet členů domácnosti, včetně věku (rodiny s malými dětmi, bezdětné páry či starší osoby).


Největší efektivity a úspory dosáhnete vhodným typem kotle s optimálně zvoleným výkonem. Kotle s nižším výkonem sice vyjdou na méně peněz, ale spotřebují více energie, vytápí-li větší prostor, než na který jsou konstruované.

Kotle dle druhu paliva:

  • Kotel na tuhá paliva - Vyžadují prostor na skladování paliva, jsou náročnější na obsluhu i údržbu, nejlepší volbou jsou automatické kotle, které jsou dražší, ale dlouhodobě úspornější.

  • Kotel na elektřinu - Bezstarostný způsob vytápění bez skladovacích prostor, nízké nároky na obsluhu i údržbu, provozní náklady jsou ale mnohem vyšší a ovlivňuje je cena energií.

  • Kotel na plyn - Na pořízení nejdražší, ale dlouhodobě nejúspornější vychází kondenzační plynové kotle, stejně jako u elektřiny platí minimální nároky na obsluhu a údržbu.

Než se pro některý z kotlů rozhodnete, seznamte se s jejich rozdíly. Všechny mají své výhody a nevýhody. Zatímco pro jeden dům bude nejlepší kondenzační kotel, jiná domácnosti ušetří více peněz díky dobře vybranému kotli na elektřinu.

Náš tip

Využijte dotace na kotel. Předtím, než nový kotel koupíte, zjistěte, zda vám stát část nákladů spojených s výměnou za ekologický a úsporný kotel neproplatí a za jakých podmínek.

Tipy, jak správně nastavit nový kotel

Pokud nový plynový kotel či tepelné čerpadlo nenastavíte správně, peníze vám budou dál utíkat z okna. Zatímco u kotlů na tuhá paliva jsou výkyvy teplot normální, u plynových kotlů a tepelných čerpadel jsou vyloženě nežádoucí, protože způsobují růst spotřeby energií.

Jak správně topit

Při využívání plynového kotle nebo kotle na elektřinu je doporučeno nechat dům přes zimu neustále temperovat, a to i tehdy, když jste delší dobu pryč. Pokud kotel úplně vypnete, spotřeba na opětovné vytopení bude vyšší, než když teplotu jen o⁠ pár stupňů snížíte. Větší úspory také dosáhnete s termostatem, který umožňuje nastavení optimální teploty v jednotlivých místnostech.

Nezapomínejte na údržbu

Budete-li se o kotel od jeho koupě řádně starat, prodloužíte jeho životnost a předejte drahým opravám, protože každou závadu odhalíte a odstraníte včas. Dobře udržovaný kotel funguje bezpečně a vytápí maximálně úsporně co nejdelší dobu. Některé revize jsou navíc povinné ze zákona.

Jak si vybrat levnějšího dodavatele energií

Výdaje za vytápění ovlivňují aktuální ceny energií, které můžete zčásti ovlivnit volbou a případnou změnou vašeho dodavatele plynu či elektřiny. V České republice je energetický trh liberalizovaný a čeští spotřebitele mají možnost si dodavatele energií vybrat sami.

Rozhodujete-li se mezi plynem a elektřinou, doporučujeme vám jako první provést srovnání nákladů na vytápění. Spočítejte si, kolik byste zaplatili za topení elektřinou nebo plynem.

Ušetřete změnou dodavatele energií

S porovnáním cen dodavatelů energií v ČR vám pomůže online kalkulačka cen elektřiny nebo plynu. Během chvilky si z předloženého srovnání nabídek snadno zvolíte nejvýhodnější z nich. Navíc kvůli nově smlouvě nemusíte nikam chodit. Vše zařídíte z pohodlí⁠ domova.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?