Muž nastavuje elektrokotel

Kdy se vyplatí investovat do elektrokotle?

7. 8. 2020
|
Délka čtení: 8 min.

Elektrokotel je jedním z nejpohodlnějších způsobů vytápění, který poskytuje plynulou regulaci a takřka nulovou údržbu. Pro novostavby s perfektním zateplením se topení elektřinou většinou vyplatí, přesto není rozhodnutí o pořízení elektrokotle tak jednoduché. V úvahu musíte vzít také předpisy vyžadující využití obnovitelných zdrojů a právě v tomto ukazateli elektrokotel pokulhává.

Elektrokotel: Nízké pořizovací náklady jsou největší výhodou

Největší výhoda elektrokotle je nízká pořizovací cena a vysoká účinnost. Elektrokotel pořídíte za cenu již od 15 tisíc korun, přičemž jeho instalace není vůbec náročná ani nákladná. Ani do budoucna nemusíte počítat s dodatečnými náklady, protože vytápění elektřinou je prakticky bezúdržbové. Nesmíme zapomenout ani na velmi čistý provoz bez nutnosti shánět nebo skladovat palivo.

Elektrický kotel nic nespaluje, a tak se nemusí čistit. Navíc nepotřebuje odvod spalin, a tak ušetříte náklady na instalaci i revizích spalinových cest. Právě proto se hodí i do bytů, kde by vybudování odkouření bylo složité nebo zabíralo zbytečně moc místa. Pro použití v bytech hovoří i nízká hlučnost.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny momentálně nabízí jednotliví dodavatelé.

Čerpejte levnou elektřinu po celý den

Další přidanou hodnotou elektrokotle je, že díky jeho využití máte nárok na výhodnější tarif elektřiny pro celou domácnost. Při vytápění elektrokotlem můžete čerpat elektřinu ve dvoutarifní sazbě D57d, což znamená využití levnějšího nízkého tarifu po 20 hodin denně.

Levnější elektřinu čerpáte nejen pro provoz elektrického kotle, ale také pro ostatní spotřebiče a na svícení. Při využití nízkého tarifu elektřiny pro pračku nebo myčku nádobí můžete snížit účty za elektřiny až o několik stovek ročně.

Nevýhody elektrokotle – pozor na vysoké provozní náklady

Ačkoliv jsou pořizovací náklady na elektrokotel velmi nízké, musíte naopak počítat s vyššími provozními náklady. Jednotková cena za elektřinu je přibližně dvakrát vyšší než za stejné množství energie získané z plynu – momentálně pořídíte 1 kWh elektřiny přibližně za 4,80 Kč, v nízkém tarifu pak zaplatíte 2,5–3 Kč/kWh.

Právě z toho důvodu je dobré vždy nechat posoudit odborníka, zda se elektrokotel vyplatí do vašeho domu. Záleží na tepelných ztrátách objektu, ale také na vašem životním stylu – například preferované teplotě v domácnosti.

Do jakých domů se elektrokotel hodí?

Z důvodu vyšších provozních nákladů se elektrokotel hodí obvykle pouze do velmi dobře zateplených novostaveb, nejlépe pasivních domů, jejichž spotřeba energie na vytápění je nízká.

Elektrokotel slouží rovněž velmi dobře jako doplňkový zdroj tepla – například v kombinaci s krbovými kamny nebo tepelným čerpadlem. Vytápění dřevem je náročnější na čas a námahu, proto si elektrokotlem zatopíte v situacích, kdy nemáte náladu na roztápění kamen. V kombinaci s tepelným čerpadlem zase představuje pomocný zdroj tepla pro období s velkými mrazy, kdy účinnost tepelného čerpadla klesá.

Elektrokotel na chatu nebo chalupu

Zajímavou možností je využití elektrokotle v rekreačních objektech. Můžete si totiž pořídit zařízení s možností ovládání na dálku, například přes mobilní telefon, a tak můžete spustit topení na chatě nebo chalupě ještě před svým příjezdem. Objekt elektrickým vytápěním příjemně vyhřejete a po příjezdu již můžete zatopit do kamen.

Elektrokotel na chalupě

Do trvale neobydlených objektů se hodí elektrokotel i z důvodu temperování v zimních měsících. Vše můžete řídit na dálku a už se vám nemůže stát, že by vám v tuhých mrazech zamrzla na chalupě voda.

Kolik stojí vytápění elektrokotlem?

Spotřeba elektrokotle za den vytápění se liší v závislosti na jeho výkonu a požadované teplotě. Elektrokotel by neměl být zbytečně naddimenzovaný obzvlášť v situacích, kdy se vytápění elektřinou kombinuje ještě s jiným zdrojem, kterým si můžete v případě potřeby přitopit.

Vytápění elektrokotlem by mělo být kontinuální, to znamená, že v zimních měsících dům neustále temperujete. To pomáhá snížit náklady a vychází to výhodněji, než kdybyste museli neustále znovu ohřívat zdi a podlahy objektu.

V podzimních a jarních měsících, kdy je potřeba přitopit jen některé večery, se hodí kombinovat elektrokotel například s krbovými kamny, do kterých si můžete zatopit jednorázově.

Kalkulačka cen elektřiny

Trápí vás vysoké účty za elektřinu?

Srovnejte si nabídky jednotlivých dodavatelů v naší kalkulačce a zjistěte, zda na trhu najdete výhodnější.


S výpočtem nákladů na vytápění elektrokotlem si přizvěte na pomoc odborníky. Jedině kvalifikovaná firma je schopna zhodnotit tepelné ztráty objektu a další faktory, abyste získali představu o nákladech na vytápění pro váš dům.

Zelenou elektřinu pro elektrokotel získáte z fotovoltaiky

Dávejte si však pozor na to, že pro novostavby platí stále přísnější pravidla pro získání energetického štítku. Na vytápění pouze elektrokotlem většinou nezískáte povolení, protože nesplňuje pravidla pro využití obnovitelných zdrojů. Pokud přesto trváte na elektrokotli jako jediném zdroji vytápění, přichází v úvahu ještě kombinace se solárními panely, ze kterých získáte zelenou elektřinu.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Dráty vysokého napětí
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Jaké jsou ceny elektřiny v EU? Česká republika není nejdražší

    Evropská unie věří volnému trhu, takže cena elektrické energie vzniká na velkoobchodních burzách. Jednotlivé členské státy však spotřebitelům připočítávají různé distribuční poplatky a daně, nebo rozdávají dotace. Proto průměrná nizozemská domácnost zaplatí za kilowatthodinu (kWh) čtyřikrát více než typická bulharská rodina. Ale bouřlivým vývojem prošla také Česká republika.