Žena s notebookem a kalkulačkou

Půjčka online: Na co si dát pozor?

3. 4. 2023
|
Délka čtení: 5 min.

Sjednat si půjčku dnes trvá sotva pár minut – řada institucí totiž nabízí možnost vyřídit půjčku čistě online. Pohodlí a rychlost ovšem někdy bývají vykoupené nástrahami, které číhají na nezkušené klienty a mohou je polapit do dluhové pasti. Na co byste si měli dát pozor u online půjček?

Výhody a nevýhody online půjčky

Online půjčky najdete v nabídce bank i nebankovních společností. Konkrétní podmínky se liší, ale všechny produkty fungují na podobném principu.

Výhody online půjčky

  • Sjednání z domova: Nemusíte chodit na pobočku, vše vyřídíte online. Ušetříte si tak spoustu papírování i času. Žádost vyplníte online a přiložíte ofocené doklady. Budete potřebovat ještě mobilní telefon a bankovní účet vedený na vaše jméno.

  • Rychlé vyřízení: Pokud si chcete půjčit jen pár tisíc, schválí vám nebankovní společnosti půjčku během pár minut. Velmi rychlé bývá sjednání online půjčky rovněž u vaší banky – v internetovém bankovnictví často máte předschválený úvěr.

  • Srovnání nabídek: Většina poskytovatelů má na webových stránkách kalkulačky, s jejichž pomocí si nezávazně spočítáte, na kolik vás online půjčka vyjde. Snadno si tak porovnáte nabídky od více společností.


Srovnejte si aktuální nabídky na trhu

Ve srovnávači najdete pouze ověřené poskytovatele s licencí ČNB a jejich aktuální nabídku.

Nevýhody online půjčky

  • Nejasnosti: Zastavit se na pobočce může mít své výhody. Když vám bankéř vše osobně vysvětlí, často se v podmínkách půjčky zorientujete lépe, než když si je přečtete sami.

  • Vyšší úroky: Online půjčky od nebankovních společností někdy představují dražší variantu, než kdybyste si vzali řádnou půjčku od své banky, případně využili kontokorent nebo kreditní kartu.

  • Riziko nekalých praktik: Na internetu narazíte na seriózní společnosti, ale i celou řadu pochybných nabídek. Proto buďte obezřetní.

Nástrahy online půjček

Online půjčka může obsahovat řadu nástrah, o nichž byste měli vědět dříve, než smlouvu podepíšete, respektive elektronicky potvrdíte.

Důležité informace malým písmem

Poskytovatelé půjček vás rádi upozorní na lákavou nabídku, ale důležité informace schovají. Můžete se setkat například s tím, že je výrazně prezentována nízká úroková sazba, ale RPSN (roční procentní sazba nákladů) se krčí až někde na konci stránky. Přitom RPSN představuje jeden z klíčových parametrů půjčky, jelikož kromě úroku zahrnuje i poplatky za sjednání a správu úvěru.

Pohyblivá úroková sazba

Banky standardně uvádí úrokovou sazbu, která je neměnná po celou dobu splácení úvěru. Nebankovní společnosti ale občas lákají na výhodný úrok, jenž platí pouze první rok. Další roky se úroková sazba může vyšplhat až na trojnásobek.

První půjčka zdarma, ale další vychází draho

Jedna z nejoblíbenějších akcí od nebankovních společností – první půjčku obdržíte zdarma. Tedy pokud ji včas a v plné výši splatíte. Problém je, že opakovaná půjčka už bývá úročena, často dost vysokým úrokem. A co teprve, když se dostanete do potíží se splácením – v takovém případě se půjčka zdarma prodraží kvůli vysokým sankcím.

Marketingové akce, které se zas tolik nevyplatí

Zaujala vás bonusová nebo dokonce nulová úroková sazba? Akční nabídky mívají jedno společné – snaží se vás přimět jednat rychle a bez rozmyslu. Rychlá půjčka online se ale nemusí vyplatit. Pokud si podmínky akce přečtete důkladně, někdy v nich vězí háček – nulová sazba je platná třeba jen několik týdnů.

Půjčky bez registru vás mohou přivést do problémů

Jedna ze zásad bezpečného půjčování říká, že byste si měli prověřit poskytovatele, u kterého se plánujete zadlužit. Mezi nebankovními společnostmi se totiž stále najdou neseriózní instituce, které lákají na půjčku bez nahlížení do registrů. To by pro vás mělo být varování, jelikož nahlížení do registru slouží i vám jako ochrana před nadměrným zadlužením.

Jak zjistit, jestli jste uvedeni v registru dlužníků? To vám prozradíme v našem článku:

Opakovaná půjčka, o níž jste nežádali

Sjednání online půjčky vyžaduje jen pár kliknutí, se čtením smlouvy se tak řada lidí vůbec nezabývá. To je ale velká chyba. Může se stát, že se někde ukrývá zmínka o tzv. revolvingovém úvěru. To znamená, že si sjednáváte opakovanou půjčku. Jakmile půjčku splatíte, okamžitě máte k dispozici další úvěr, přestože jste o něj znovu nežádali.

Slovník pojmů

Přečtěte si více informací o revolvingovém úvěru v našem slovníku pojmů.

Co musí být vždy uvedeno na webu poskytovatele půjčky

Podle zákona č. 257/2016 Sb. o spotřebitelském úvěru musí každý poskytovatel půjčky uvádět na svých webových stránkách určité údaje. Jedná se například o:

  • podmínky předčasného splacení úvěru,

  • informace o povinnosti sjednat si k úvěru doplňkovou službu (např. běžný účet,

  • reprezentativní příklad, který uvádí celkovou výši spotřebitelského úvěru, celkové náklady, splatnou částku a RPSN.

Mějte ale na paměti, že se jedná pouze o příklad, a tak bývá často atraktivnější než realita. Navíc reprezentativní příklad nikdy neuvádí, kolik zaplatíte, když se dostanete do potíží se splácením. Berte ho proto s rezervou.

Srovnejte si půjčky online

Přestože potřebujete půjčku rychle, nechte si čas na rozmyšlenou a porovnejte si nabídky. Řada institucí hlásá, že má nejvýhodnější půjčku, nejnižší splátky, nejlepší úrok apod. Při menším průzkumu trhu ale zjistíte, že nejvýhodnější nemůže být každý.

Srovnejte si půjčky rychle a jednoduše

Porovnejte si poskytovatele půjček na jednom místě. S naším online srovnávačem najdete rychle a jednoduše výhodnou online půjčku. Navíc si můžete být jistí, že ve srovnávači jsou jen prověření poskytovatelé úvěrů s platnou licencí od ČNB.

Samotná úroková sazba vám o celkových nákladech na půjčku tolik neřekne, proto se při porovnání zaměřte zejména na RPSN. Čím nižší RPSN, tím lépe. Zajímejte se také o poplatky za předčasné splacení úvěru nebo za odklad splátek.

Nenaleťte a vyberte si výhodnou půjčku:

Jak probíhá žádost o online půjčku

Sjednání půjčky online je velmi snadné. Vyplníte osobní údaje do webového formuláře a nafotíte svůj občanský průkaz. Někde mohou vyžadovat i druhý doklad totožnosti, sken obličeje nebo výpis z účtu.

Místo podpisu papírové smlouvy se při online žádosti o půjčku zpravidla používá SMS podpis. Na telefon obdržíte kód, který vložíte do online formuláře, a tím potvrdíte svůj zájem o půjčku.

Než vám bude půjčka vyplacena, bude poskytovatel většinou požadovat ověřovací poplatek ve výši 1 Kč. Ten zašlete z bankovního účtu vedeného na vaše jméno. Tím definitivně potvrdíte svoji identitu a poskytovatel půjčky se zároveň ujistí, že peníze vyplatí na správný účet.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.