Cestovní pojištění - Vietnam

Očkování při cestě do jihovýchodní Asie - 2. díl

V předchozím článku jsme si uvedli, jaká očkování jsou doporučována při cestě do jihovýhodní Asie. Někdy se ale může stát, že dané očkování před cestou prostě nemáte. Co potom dělat?

Mezinárodní očkovací průkaz není k zahození

Pokud se do určité oblasti necháváte očkovat jen kvůli sobě, mezinárodní očkovací průkaz nepotřebujete. Jestliže ale nějaká země vyžaduje určitá očkování, bude chtít vidět, že je skutečně máte. A to prokážete právě razítkem v mezinárodním očkovacím průkaze. Ten vám na požádání vystaví lékař.

Tento případ se týká například žluté zimnice, kterou jsme uvedli v předchozím článku. Pokud cestujete z endemické oblasti, budete potřebovat doklad o tom, že jste očkování podstoupili.

Tento průkaz je tvořen dvěma dokumenty – certifikátem o platném očkování a vlastním mezinárodním očkovacím průkazem. Vystaví vám ho například v očkovacím centru, kam se před cestou půjdete nechat očkovat. Jeho vystavení může být zpoplatněno, většinou v řádech 100 – 200 Kč. Pokud budete chtít ušetřit, dá se očkovací průkaz zakoupit i zvlášť a pouze jej lékaři předložit k vyplnění.

Výhodou tohoto průkazu je, že je psaný v anglickém či francouzském jazyce, přičemž je vždy lepší, když vám jej vystaví v angličtině. Na letišti či hraničním přechodu by tak celník neměl mít problém ověřit, co se v dokumentu píše.

Když očkování nemáte

Někdy dojde i k případům, že vás proti nemoci naočkovat nemohou. Na očkování totiž musíte být zdraví a někdy je i obyčejná rýma a kašel na překážku. Pokud se neuzdravíte tak, abyste byli po nemoci alespoň 10 dnů a zároveň vám ještě minimálně 10 až 14 dnů zbývalo do odletu, většina očkovacích látek vám bohužel nebude moci být podána. Nebo jednoduše potřebujete několik očkování, ale nemáte dost času na patřičný rozestup mezi nimi, a tak dostanete pouze některá.

Neznamená to ale, že byste svou dovolenou museli zrušit. Jen se s lékařem poraďte, jaké opatření máte v dovolenkové destinaci učinit, abyste minimalizovali riziko nákazy. Mezi tato opatření může patřit například pití pouze balené vody, nenakupovat jídlo u stánků na ulici, často si desinfikovat ruce, nenavštěvovat prales a místa s hojným výskytem komárů atd. Vždy záleží na zemi, do které cestujete.

Očkování - Afrika

A když očkování není?

Druhou variantou je pak situace, že na nějakou nemoc očkování zkrátka není. To se týká například horečky dengue a chikungunys, která ve výše probíraných zemích řádí například v Bruneji, Barmě, Malajsii či Vietnamu.

V takovém případě můžete pouze zavést preventivní opatření, abyste se nákaze vyhnuli, a to chránit se proti poštípání komárem pomocí repelentu, oděvu s dlouhými rukávy a nohavicemi, a také moskytiérou.

Panika je zbytečná

Ať už očkování nedostanete z důvodu nemoci nebo proto, že na danou nemoc žádné očkování není, nepanikařte a nenechte si zkazit dovolenou. Vždy existuje pouze určitá pravděpodobnost nákazy, nikoli stoprocentní jistota. To, že do dané země cestujete bez očkování, neznamená, že určitě onemocníte.

Riziko nákazy často v dané zemi panuje pouze v určitých oblastech, kterým se můžete vyhnout a zdržovat se naopak v částech země, kde je riziko minimální.

Co ještě nepodcenit

Kromě očkování a kvalitního cestovního pojištění sledujte při cestách do dané země i politickou a bezpečnostní situaci. Ministerstvo zahraničních věcí vydává na svých stránkách doporučení na svých stránkách doporučení pro jednotlivé země. V záložce „Cestujeme“ naleznete aktuální doporučení a varování před cestou do zahraničí. Při prověření před cestou se tak dozvíte, do kterých oblastí není doporučeno cestovat, například z důvodu demonstrací či nestabilní situace.

Jak vybrat cestovní pojištění

Součástí by pak mělo být i kvalitní cestovní pojištění. Jeho složení závisí na charakteru vaší dovolené. Zohlednit musíte limit pojištění léčebných výloh, případné pojištění zavazadel, pojištění odpovědnosti, zvláště pokud cestujete s dětmi, ale i pojištění rizikových sportů, pokud se plánujete věnovat rizikovým aktivitám.

Současně platí, že čím dále cestujete, tím vyšší by měly být limity pojistného plnění. V případě jihovýhodní Asie by se měly pohybovat okolo 10 000 000 Kč.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?