Cestovní pojištění - Vietnam

Očkování při cestě do jihovýchodní Asie - 1. díl

Cestovní pojištění by při cestách do zahraničí mělo být naprostou samozřejmostí. Neslouží ale a často ani nemůže sloužit k tomu, aby vám pomohlo od všech obtíží, ke kterým na dovolené může dojít. Před cestou do vybraných destinací byste neměli zapomínat na doporučené očkování či doporučovanou prevenci, abyste se případné nákaze vyhnuli.

V dnešním článku si rozebereme očkování, která budete potřebovat při cestě do jihovýchodní Asie.

O kterých státech je řeč?

Do států jihovýchodní Asie jsou tradičně zařazovány Brunej, Filipíny, Indonésie, Kambodža, Laos, Malajsie, Myanmar (Barma), Singapur, Thajsko, Vietnam a Východní Timor.

V širším smyslu ale může toto označení zahrnovat také pobřeží Číny, Bangladéš, Jižní Indii, Srí Lanku a Maledivy.

Před cestou očkování konzultujte

Pokud chcete patřit mezi ty, kteří berou takovou cestu zodpovědně a nic nezanedbají, před každou cestou navštivte svého praktického lékaře či nějaké očkovací centrum a zkonzultujte tam své plány. Zmínit byste určitě měli charakter dovolené, zda jde o typickou válecí dovolenou u moře, o turistický pochod napříč pralesem či o přechod hor ve vysoké nadmořské výšce. Určitě sdělte lékaři všechny země, které v rámci dovolené navštívíte.
Lékař vám následně doporučí, která očkování se vám v dané oblasti mohou hodit.

Základ na všechny cesty

Před vycestováním kamkoli byste měli mít na paměti, že existuje i něco co se nazývá základní soubor očkování pro cestovatele. Mezi ně patří očkování proti žloutence typu A a B, a dále pak proti tetanu.

Stejně tak se doporučuje zkontrolovat platnost pravidelných očkování, jako jsou spalničky, záškrt, zarděnky a příušnice.

Postačí vám základ a doplnění podle oblasti

Ve výše zmíněných státech vám pravděpodobně bude stačit jen cestovatelský základ, tedy očkování proti žloutence typu A a B, proti břišnímu tyfu a kontrola pravidelných očkování, doplněných o očkování proti břišnímu tyfu.

Například při cestě do Bruneje se očkování proti břišnímu tyfu doporučuje jen v případě, že cestujete do specifických oblastí.

Další očkování pak závisí například na oblastech, ve kterých se budete pohybovat. Pokud přijíždíte z oblasti, kde se vyskytuje žlutá zimnice, je potřeba se proti ní naočkovat. A pokud budete pobývat v odlehlých oblastech, doporučuje se očkování proti vzteklině a japonské encefalitidě.

V závislosti na délce pobytu, ročním období, klimatické situaci a vašem itineráři vám pak může lékař doporučit braní antimalarik.

Očkování - Afrika

Očkování proti cestovatelským průjmům?

Některá očkování můžete využít i díky vedlejšímu efektu. Například cestovatelskými průjmy trpí řada turistů. Určitou prevencí může být v tomto případě očkování proti choleře.

Ta se sice ve výše zmiňovaných zemích nevyskytuje, ale očkování proti ní poskytuje cestovatelům přibližně šestiměsíční ochranu proti většině cestovatelských průjmů.

Při cestách letadlem a jinými hromadnými prostředky se velice rychle šíří také kapénkové infekce. Pokud víte, že se na dovolené budete přepravovat touto formou, stojí za zvážení očkování proti meningokokovým a pneumokokovým nákazám, proti chřipce, spalničkám a planým neštovicím.

Pozor na to, odkud přilétáte.

V povinnosti očkování může hrát roli i to, ze které země přilétáte. Například v Bruneji, na Filipínách, v Indonésii, Kambodži platí pravidlo, že pokud přilétáte nebo přijíždíte do země ze subsaharské Afriky či Latinské Ameriky, mohou po vás vyžadovat záznam o platném očkování.

Mějte na paměti, že záznam o platném očkování po vás mohou vyžadovat i v případě, že máte ze zmíněných zemích pouze transfer.

Má to jednoduchý důvod. V subsaharské Africe a v Latinské Americe se totiž žlutá zimnice endemicky vyskytuje.

Naopak pokud přilétáte z Evropy, nebo jste endemickou oblast opustili před více než 6 dny, očkování potřeba není.

Pokud se tedy nechcete nechat očkovat, nechte si mezi opuštěním endemické oblasti a návštěvou Bruneji alespoň 6 dní.

Podobně to v Bruneji platí v případě očkování proti dětské obrně, pokud přijíždíte z Pákistánu, Afghánistánu či Nigérie, a strávili jste v těchto zemích přes 4 týdny.

V následujícím článku si vysvětlíme, jak postupovat v situacích, kdy vás z nějakého důvodu nemohli proti dané nemoci naočkovat.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.