Kolotoč

Nejznámější zábavní parky v Evropě, které byste měli navštívit

Plánujete, kam vyrazit s celou rodinou, aby si pořádnou dávku zábavy užili děti i rodiče? Tak to by vám neměly ujít ty nejznámější zábavní parky v Evropě! Našli jsme pro vás výběr těch nejlepších, včetně těch, které se nacházejí hned u našich sousedů v Rakousku, Německu nebo v Polsku.

Prátr Rakousko

Prátr je nejznámějším zábavním parkem Rakouska. Užijete si v něm odpočinek, zábavu i pořádnou dávku adrenalinu. Zároveň je to jeden z nejstarších zábavních parků Evropy, takže má i mírný nádech nostalgie. Děti si tu mohou užít nejvyšší řetězový kolotoč Praterturm (má úctyhodných 117 metrů a točí se rychlostí až 60 km/h!), horské dráhy, autodromy, motokáry, skluzavky, trampolíny i strašidelný hrad z roku 1905. Nejvíce adrenalinu vás čeká na atrakcích Turbo Boost, Ejektion Seat, Skyfall, Space-Shot nebo Windobona (větrný tunel, který vám dopřeje zážitek spojený s pocitem volného pádu). Celkem tu najdete přes 250 atrakcí, takže nuda v Prátru určitě nehrozí.

Nepopiratelným symbolem nejen tohoto zábavního parku, ale i celé Vídně je určitě obří ruské kolo Riesenrad, které se zde točí už od roku 1897, kdy bylo postaveno k výročí korunovace císaře Františka Josefa I. V té době na něm bylo 30 kabinek, ale dnes jich zde najdete jen polovinu. Část z nich byla odstraněna z bezpečnostních důvodů, ale využívá se dodnes, a to coby muzeum vídeňské historie. Kolem Riesenradu se nachází také takzvaný Wurstelprater, který připomíná místní atmosféru z přelomu 19. a 20. století. Celý park si můžete projít zdarma, vstupné se platí pouze při vstupu na jednotlivé atrakce.

A víte, že Prátr byl v roce 2016 dokonce zařazen mezi Poklady evropské kinematografie? Natáčela se tu totiž celá řada snímků včetně těch hollywoodských – třeba James Bond. Slavné herce při svém výletu v Prátru možná nepotkáte, ale můžete se podívat na jejich voskové dvojníky v kabinetu Madame Tussaud.

Tivoli Dánsko

Zábavní park Tivoli je jednoduše synonymem pro pořádnou dávku zábavy, a to už dlouhou řadu let. Se svým založením v roce 1843 se totiž jedná o druhý nejstarší zábavní park na světě, u něhož se inspiroval i výše zmíněný Prátr. Spousta původních atrakcí byla inspirována Blízkým východem, na kterém zakladatel parku Georg Carstensen strávil velkou část svého dětství. Za celou dobu své existence prošel park Tivoli velkým vývojem a dnes zabírá dokonce plochu o velikosti 82 717 m2 a stále se rozrůstá.

Mezi nejznámější místní atrakce patří dřevěná horská dráha Rutschebanen z roku 1914. Je to docela „stařenka“, která jezdí maximálně rychlostí 50 km/h, takže moc velký adrenalin nečekejte, ale věřte nám, že i tak je jízda na ní opravdovým zážitkem! Víc vzrušení najdete na další horské dráze, která se jmenuje dost příznačně – Démon. Jezdí rychlostí 77 km/h a absolvujete na ní i několik loopingů nebo spirálu, při níž zažijete nulovou gravitaci. Největší dominantou parku je pak Star Flyer, jeden z největších řetízkových kolotočů na světě, který je zároveň i vyhlídkovou věží o výšce 80 metrů.

Europa Park Německo

Když se řekne zábavní park a Německo, skoro každému se hned vybaví Europa Park. Jedná se totiž o největší německý zábavní park a na své si zde přijdou všichni od nejmenších dětí až po milovníky adrenalinových zážitků. O jeho úspěšnosti svědčí i fakt, že je hned po francouzském Disneylandu druhým nejnavštěvovanějším evropským zábavním parkem. Europa Park je rozdělený na tematické celky, v nichž můžete shlédnout zajímavosti z celé Evropy. Každý z nich představuje osobitou architekturu a gastronomii dané země. Například Německa, Itálie, Portugalska, Francie, Řecka a tak dále. Krom výletů do cizích krajin tu můžete absolvovat i atrakce Pleasure Tour, která zahrnuje projížďku nadzemním vlakem po celém parku, nebo Action Tour se spoustou horských drah. Jednou z nich je i jedna z nejvyšších horských drah Evropy Silver Star (73 metrů) jedoucí rychlostí až 130 km/h a s přetížením až 4G. Dále jmenujme o něco klidnější Wodan, dřevěnou horskou dráhu dosahující rychlosti „pouze“ 100 km/h, nebo Blue Fire Megacoaster s akcelerací z 0 na 100 za 2,5 sekundy. A jestli se sem plánujete vydat v letních měsících, rozhodně nevynechejte Poseidonovu vodní dráhu. Krom atrakcí a skvělého jídla se tu samozřejmě můžete těšit i na bohatý kulturní program plný uměleckých show a vystoupení.

Zábavní park

Disneyland Francie

V Paříži najdete pod názvem Eurodisneyland (jednoduše evropský Disneyland) nejoblíbenější evropský zábavní park. Zároveň je také nejnavštěvovanější a největší kopií Disneylandu amerického. Obrovský zájem o jeho návštěvu trvá už od založení parku v roce 1992, kdy vzhledem k náporu tisíců návštěvníků dokonce zkolabovala veškerá doprava v okolí. Eurodisneyland se dělí na dvě hlavní části – Disneyland a Walt Disney Studios (ta jsou inspirována filmovými studii a ateliéry). Dále zde najdete zábavní centrum Disney Village, rozsáhlé nákupní zóny i několik hotelů. Takže sem nemusíte jet jen na výlet, ale klidně strávit rovnou několik dnů.

Hlavním symbolem parku je zámek, který známe z úvodních titulků všech „disneyovek“. Kolem něj se pak nachází 5 tematických částí:

  • Adventureland s imitací džungle;

  • Discoveryland s futuristickými stavbami a lety do vesmíru;

  • Fantasyland plný pohádek;

  • Frontierland, který vás přenese na Divoký západ;

  • Main Street USA s americkými stavbami z 19. a 20. století.

Celým světem Disneylandu vás budou provázet známé postavy, jako například Mickey Mouse, Goofy nebo Kačer Donald, a uvidíte zde také filmové dekorace a kaskadérská a divadelní vystoupení. Ale co by to byl za zábavní park bez horské dráhy! Nebojte, i tu tady najdete. Stejně jako desítky dalších atrakcí.

Zábavní parky Polsko

Za zmínku určitě stojí i zábavní parky u našich severních sousedů, proto jsme jich pro vás našli hned několik:

JuraPark Krasiejów

Sem by měli vyrazit všichni milovníci Jurského světa. Jedná se totiž o největší evropský dinopark a najdete ho asi 30 kilometrů na východ od Opole. Čekat tu na vás bude na 250 modelů dinosaurů, 5D kino, velké dětské hřiště, vodní atrakce na pláži, prehistorické oceanárium, „tunel času“ i naučná stezka. Výjimečností celého místa je i to, že se jedná o jediné muzeum na světě, které se nachází nad aktivním paleontologickým místem. Díky tomu můžete přes skleněnou podlahu obdivovat objevy vědců na původním místě nálezu.

Energylandia

Energylandia je největším a nejoblíbenějším zábavním parkem v Polsku. Nachází se v městě Zator a jeho návštěvu můžete spojit i s výletem do krásného Krakova. Park se dělí do několika tematických zón, například na Bajkolandia (země pohádek pro děti), Familijna zóna (zábava pro celou rodinu se spoustou vodních atrakcí) a extrémní zóna pro milovníky adrenalinu. Právě tady se nachází místní nejslavnější atrakce MegaCoaster – nejvyšší a nejrychlejší horská dráha Evropy (má 80 metrů a dosahuje rychlosti až 140 km/h). Dále tu na vás čeká vodní park, spousta kolotočů, restaurací, kaváren a barů, a dokonce se můžete zúčastnit i několika hudebních festivalů.

Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko

Legendia byla založena v roce 1959 a díky tomu je nejstarším zábavním parkem v Polsku. Nemusíte se ale bát, že by se jednalo o nějaký „skanzen“. Celý park jde s dobou a v průběhu let byl modernizován. Legendia se nachází v Chorzówě, který najdete u Katovic. V parku se můžete těšit na víc než 40 atrakcí, které si užijí malí i velcí. Najdete tu například horské dráhy nebo velmi oblíbené horské kolo Gwiazda Duża.

Před každou cestou doporučujeme sjednat cestovní pojištění.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.