karmelitska-praha

Kolik dnes potřebujete financí na bydlení v Praze?

Láká vás bydlení na vesnici nebo dáváte přednost spíše městům? Pokud chcete prožít pohodový život rovnou v tom hlavním, bude vás to stát spoustu peněz a ostatně také nervů a času. Bydlení v Praze není zadarmo a zpravidla na něj dosáhnou jen někteří. Na kolik vás vyjde pronájem bytu a za kolik tady postavíte nebo koupíte rodinný dům? Podívali jsme se problematice lidově řečeno „na zoubek“.

Za metr čtverečný dáte v Praze klidně i 87 tisíc

Praha se může „pochlubit“ jednou nezáviděníhodnou raritou, která ji odlišuje od zbytku republiky. Je to totiž jediný region, kde jsou ceny starších bytů nad celorepublikovým průměrem. Za metr čtvereční tady dáte klidně i 87 000 korun. A to rozhodně není málo. Pokud bychom porovnali ceny nemovitostí za metr čtvereční v jiných krajích, pak dospějeme k závěru, že nejlevnější jsou starší byty v Moravskoslezském (29 219 Kč) a Ústeckém kraji (29 909 Kč). Průměr metru čtverečního za celou republiku pak činí 65 628 Kč.

Vysočina vs. Praha

Pokud toužíte po bydlení ve vlastním rodinném domku a jste limitováni objemem finančních prostředků, zvažte nákup parcely na Vysočině. Výstavba rodinného domku se vám tady totiž opravdu vyplatí. Za metr čtvereční u staršího domu zaplatíte na Vysočině pouze 17 111 Kč. V Praze se pak bavíme opět o naprosto jiných číslech. Tady si připravte za metr čtvereční 73 348 Kč. Pokud byste chtěli opustit hlavní město a koupit nebo postavit dům ve Středočeském kraji, i tady je potřeba počítat s částkami, které se nedostanou pod 40 000 korun za metr čtvereční.

Kde se bydlí v Praze nejlevněji a kde nejdráž?

Jestliže se i přes výše uvedené částky nenecháte od bydlení v Praze odradit, doplníme také části a lokality, kde můžete za pronájem zaplatit podobný objem finančních prostředků jako ve zmíněném Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji. Tradičně nejlevnější pražskou lokalitou je Praha-Zbraslav. Tam za nájem 1 metr čtverečního zaplatíte asi 215 Kč. Nájem v bytě 1+kk vás tak vyjde na 7 525 Kč. U větších bytů to může být skoro 13 nebo 17 tisíc. Naopak nejdražší jsou byty k pronájmu na Praze 1. Za jeden metr čtvereční tady zaplatíte 359 Kč. U bytu 1+kk to dělá 12 565 Kč, u bytu do 60 metrů čtverečních pak 21 540 Kč a u větších bytů (3+kk) pak počítejte s částkou, která se jen stěží vejde do 30 000 Kč.

Pořízení starého rodinného domu v Praze vyjde i na desítky milionů

Nechcete se vzdát snu o vlastním rodinném domku a toužíte ho koupit nebo postavit v Praze? Pak bude opět třeba sáhnout hluboko do kapsy. Zatímco před třemi lety jste mohli koupit rodinný dům zhruba o dva miliony levněji, letos si už budete muset připlatit. Ještě v roce 2018 se rodinné domy na území Prahy prodávaly v průměru za 11,4 milionu korun. Dnes už za starší domek zaplatíte třeba i 13 nebo 16 milionů. Cenově výhodnější je developerská výstavba, obvykle situovaná do okrajových a hůř dostupných částí s nižší cenovou hladinou. Tady počítejte s částkou okolo 10 milionů za menší byt.

Nejdražší rodinné domy tradičně na Praze 6

Ty nejdražší rodinné domy najdete již tradičně na Praze 6, kde za ně kupující dají v průměru 18,6 milionů korun. Necelých 19 milionů je ale „nic“ proti luxusním vilám, které tady také najdete. Někteří kupující se nezdráhají zaplatit za ně klidně i sto milionů. Jde samozřejmě o výjimky, které se běžných smrtelníků zpravidla netýkají. Za průměrné ceny přes 12 milionů korun jsou rodinné domy prodávaný ve Velké Chuchli, Klánovicích a také v Praze 10. „Skokany“ roku jsou zejména kvůli množství zeleně a dobré dopravní dostupnosti Kunratice, Podolí a Braník na Praze 4.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Žena sedí s nohama v ponožkách u topení
    09. září 2023|Petr Pohůdka
    Topná sezona začíná: 5 tipů, na co nezapomenout

    Údržba kotle a komínu, odvzdušnění radiátorů nebo správné nastavení termostatu. Na topnou sezonu se raději připravte s dostatečným předstihem – zejména pokud potřebujete využít služeb profesionálů. Dobrá příprava vám navíc může přinést významné úspory. Na co před startem topné sezony nezapomenout?

  • Zastřešený zahradní bazén
    27. července 2023|Petr Woff
    Provoz domácího bazénu stojí až 100 000 Kč za sezónu. Takhle na něm ušetříte

    Malé soukromé koupaliště prospívá tělu i duši, ale voda a energie zdražily. Naštěstí existují takové vynálezy jako fototermické kolektory, tepelná čerpadla nebo solární plachty. Poradíme vám, jak ušetříte na provozu svého domácího bazénu, aby vás finančně nezruinoval.