Kdy se vyplatí předhypoteční úvěr?

Kdy se vyplatí předhypoteční úvěr?

Konečně jste objevili byt, který splňuje všechny vaše požadavky. V cestě za ideálním bydlením však stojí zdánlivě nepřekonatelná překážka. Vybranou nemovitost nelze použít k zajištění hypotéky, jinou nemovitost nemáte a bez hypotéky si vysněný byt nemůžete dovolit. Naštěstí existuje předhypoteční úvěr.

Co je předhypoteční úvěr

Z názvu tohoto specifického úvěrového produktu vyplývá, že jej lze použít před tím, než banka schválí řádný hypoteční úvěr. Respektive předtím, než je možné u nemovitosti změnit vlastnické právo a použít ji tak k zajištění hypotéky. Žadatele o předhypoteční úvěru musí splnit několik podmínek.

Předhypoteční úvěr je tedy cosi jako krátkodobý úvěr na bydlení, který lze použít pouze na takovou nemovitost, již není možné použít jako zástavu v daném momentě, ale stane se tak později do určitého ve smlouvě stanoveného termínu. Zpravidla se jedná o období dlouhé maximálně 24 měsíců.

K čemu slouží předhypoteční úvěr

Ve většině případech se problém s použitím nemovitosti k zajištění hypotečního úvěru týká bytů v družstevním, obecním či státním vlastnictví. Předhypoteční úvěr se dále využívá také k financování privatizovaných či dražených nemovitostí, nemovitostí v souvislosti s insolvencí či exekucí, staveb “na klíč”, k refinancování překlenovacích úvěrů jiných bank, u rekonstrukcí a staveb svépomocí apod.

Někdy lze předhypoteční úvěr využít také na financování jiných, prokazatelných s hypotékou, souvisejících nákladů, jako jsou například ceny a provize za bankovní služby, různé realitní služby, služby odhadce, související daňové poplatky apod.

Jaké jsou výhody a nevýhody předhypotečního úvěru

Zásadní výhodou předhypotečního úvěru je možnost koupě nemovitosti až dva roky předtím, než ji lze použít k zajištění klasického hypotečního úvěru. Za tuto možnost ale poskytovateli hypotéky zaplatíte. U předhypotečního úvěru tak počítejte s vyšší úrokovou sazbou. Předhypoteční úvěr lze sjednat pouze společně s následným hypotečním úvěrem, nikdy ne jako samostatný produkt.

Po dobu předhypotečního úvěru navíc splácíte pouze úrok a jistinu začnete splácet až v momentě, kdy dojde k překlenutí předhypotečního úvěru na běžnou hypotéku. Pokud by ve stanovené lhůtě nedošlo k nabytí vlastnického práva a převodu na hypotéku, je nutné k zajištění hypotéky použít jinou nemovitost. Pokud se tak nestane, může banka požadovat okamžité splacení celého úvěru kvůli porušení smluvních podmínek.

O předhypoteční úvěr proto žádejte pouze tehdy, pokud jste si stoprocentně jistí, že u vybraného bytu k převodu do osobního vlastnictví dojde nejpozději do slíbeného termínu. Čím dříve se tak stane, tím lépe. Nezbytné je k žádosti o předhypoteční úvěr doložit písemné potvrzení (družstva, obce apod.) o tom, že nemovitost bude možné do dvou let zapsat do katastru nemovitosti a uvalit na ni zástavní právo.

S výběrem předhypotečního úvěru si nechte poradit

Pokud se sami v hypotékách nevyznáte, nebojte se požádat o pomoc. S výběrem hypotéky ale i předhypotečního úvěru vám pomohou finanční specialisté. Ti mají na trhu s hypotékami profesionální přehled a odpovídající zkušenosti, aby vám dokázali najít nejvhodnější produkt napasovaný přímo na vaše potřeby.

Například s předhypotečním úvěrem od České spořitelny můžete získat až 90 % z hodnoty nemovitosti, na níž lze uvrhnout zástavní právo nejpozději do dvou let od poskytnutí úvěru. Jako bonus je možnost využít variability splátek, což znamená buď odložení splátek neboli přerušení splácení až o 3 měsíce a to opakovaně, nebo právo bezplatně upravovat výši pravidelných hypotečních splátek na základě změny smlouvy o úvěru.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Bankéř vysvětluje mladému páru
    Banky zpřísnily podmínky úvěrů. Kdo hůř dosáhne na půjčku?

    Před rokem byste půjčku získali bez problémů. Dnes ale banka vaši žádost zamítla. Co banky motivuje ke zpřísnění scoringu? A podle jakých pravidel vlastně posuzují vaši žádost o půjčku?

  • Dveře s rukou na klice a klíčem v klíčové dírce
    01. května 2023|Jana Březinová
    Jak prodat byt s hypotékou?

    Splácíte hypotéku na byt a potřebujete nemovitost prodat? Ať už je to z důvodu stěhování nebo kvůli rozvodu, není prodej bytu s hypotékou nic složitého. Podívejte se, jak na prodej bytu s hypotékou.