Úvěr stavební spoření

Jaké jsou podmínky úvěru ze stavebního spoření? - 1. díl

1. 6. 2020
|
Délka čtení: 3 min.

Stavební spoření nenabízí jen možnost spořit řadu let, než dosáhnete na vytoužené peníze. Díky naspořeným penězům můžete požádat o tzv. úvěr ze stavebního spoření. Ten má řadu výhod a někdy se vyplatí i více, než klasická hypotéka.

Stavební spoření na budoucí bydlení

Základem k žádosti o řádný úvěr ze stavebního spoření je mít ono stavební spoření. To je specifický druh spoření, kdy spoříte předem danou cílovou částku. Tato výsledná částka slouží na výstavbu bytu či domu, případně na jeho rekonstrukci, a dále pak na jiné stavební úpravy související s vaší nemovitostí.

V České republice je možné si stavební spoření sjednat u jedné z těchto stavebních spořitelen: Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka), Českomoravská stavební spořitelna (Liška), Raiffeisen stavební spořitelna, Modrá pyramida - stavební spořitelna, Wüstenrot stavební spořitelna.

Toto spoření se skládá z peněz, které pravidelně odesíláte na daný účet, dále z úroku z naspořené částky, a pokud splníte státem stanovené podmínky, tak také ze státní podpory.

Kdy můžete zažádat o úvěr?

O řádný úvěr ze stavebního spoření můžete požádat ve chvíli, kdy splňujete podmínky pro jeho získání.

Těmi je v první řadě nutná doba spoření na účet vašeho stavebního spoření. Touto dobou jsou 2 roky. Kromě toho ale musíte také naspořit určitou minimální danou částku, abyste o úvěr ze stavebního spoření mohli zažádat. Do této naspořené částky se vždy počítají i úroky a státní podpora.

Tuto částku už má každá stavební spořitelna jinou. Například Raiffeisen stavební spořitelna požaduje naspoření 35 - 40 % cílové částky, a to podle zvoleného tarifu. U Wüstenrot stavební spořitelny je to 40 - 50 % z cílové částky podle zvoleného tarifu.

V případě, že byste měli cílovou částku nastavenou na 300 000 Kč, museli byste naspořit 105 000 - 150 000 Kč podle zvoleného tarifu a stavební spořitelny.

Úrokovou sazbu znáte dopředu

U řádného úvěru ze stavebního spoření platí, že úroková sazba pro něj je pro všechny stejná. Už v době uzavření stavebního spoření tedy víte, za jakou úrokovou sazbu si budete v budoucnu moci vzít úvěr ze stavebního spoření.

Tato úroková sazba je pak pevná po celou dobu splácení tohoto úvěru.

Co budete potřebovat?

Často to bývá tak, že ve chvíli, kdy splníte potřebnou dobu spoření a naspoříte minimální nutnou částku, stavební spořitelna vás sama osloví a nabídne vám možnost vzít si úvěr ze stavebního spoření. Pokud se pro něj opravdu rozhodnete, budete kromě žádosti potřebovat:

  • vaše identifikační údaje,

  • doklad totožnosti,

  • potvrzení o vašich příjmech,

  • informace o vašich závazcích - tedy o jiných úvěrech, půjčkách atd.,

  • informace o nákladech vaší domácnosti,

  • doklady pro zajištění úvěru zástavou nemovitosti (výpis z katastru nemovitostí, znalecký posudek a další),

  • doklady, kterými doložíte účel úvěru (smlouvy, faktury, účtenky za materiál atd.).

Následně stavební spořitelna posoudí vaši bonitu, schopnost splácet a usoudí, jestli vám může úvěr poskytnout. Peníze pak začínáte splácet následující měsíc po měsíci, kdy došlo k čerpání, a to zpravidla buď formou inkasa, které si v bance zřídíte a dáte k němu stavební spořitelně povolení, nebo formou trvalých plateb.

Se zajištěním či bez?

Někdy stavební spořitelny vyžadují, aby při úvěru vyšším než několik set tisíc korun, zpravidla od 300 000 Kč výše, jste ručili zástavním právem k vaší nemovitosti. Není to ale pravidlem, některé stavební spořitelny nabízejí i 1 000 000 Kč bez nutnosti zajištění. Takovou variantu můžete využít ve chvíli, kdy nemáte čím ručit.

Mějte ale na paměti, že nezajištěné úvěry jsou zpravidla dražší, než ty zajištěné. Daná instituce tím totiž podstupuje vyšší riziko, a tak si jej náležitě ocení a úroky tomu přizpůsobí.

V následujícím článku si přiblížíme, jak dochází k čerpání úvěru a jaké máte možnosti, když podmínky pro jeho poskytnutí nesplňujete.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Bankéř vysvětluje mladému páru
    Banky zpřísnily podmínky úvěrů. Kdo hůř dosáhne na půjčku?

    Před rokem byste půjčku získali bez problémů. Dnes ale banka vaši žádost zamítla. Co banky motivuje ke zpřísnění scoringu? A podle jakých pravidel vlastně posuzují vaši žádost o půjčku?

  • Plány stavby domů
    22. dubna 2023|Nikola Zatloukalová
    Kdy financovat investici do nemovitosti úvěrem

    Investice do nemovitostí patří k nejoblíbenějším formám investic vůbec. Je to jeden z nejlepších způsobů, jak můžete investovat a zhodnotit své peníze. Platí to zejména ve velkých městech, kde je zájem o pronájem nemovitostí k bydlení nebo podnikání největší. Víte však, kdy se investice do nemovitostí finančním úvěrem vyplatí? A který způsob je pro vás nejvhodnější?

  • Skládání mincí na sebe
    15. dubna 2023|Petr Pohůdka
    5 tipů, jak nenaletět a vybrat výhodnou půjčku

    Trh s bankovními a nebankovními půjčkami je díky zákonným úpravám z posledních let pro občany mnohem přehlednější i bezpečnější. To však ještě neznamená, že si každý sjedná výhodnou půjčku. Na co byste se při výběru půjčky měli zaměřit? Připravili jsme pro vás 5 základních tipů.

  • Žena s bankovkami v ruce přemýšlí
    11. dubna 2023|Magdaléna Kubečková
    Na co si dát pozor u spotřebitelských úvěrů

    Při výběru půjčky zkontrolujete úroky, spočítáte, kolik přeplatíte, a podpis smlouvy už je jenom formalita. Jenže pak se při prvním problému začnete divit, kolik pokut, poplatků a dalších smluvních podmínek jste vlastně  podepsali. Co teď? Poradíme vám, na co si dát pozor, jak se bránit, když podepíšete nevýhodnou smlouvu o půjčce, kdy je možné odstoupit od smlouvy a kdy je smlouva neplatná.

  • Jste v insolvenci a chcete si půjčit - zamyšlený muž v modré košili u počítače
    08. dubna 2023|Jana Březinová
    Jste v insolvenci a chcete si půjčit? Jednoduché to mít nebudete

    Vyhlásili jste osobní bankrot, ale v průběhu insolvence potřebujete zaplatit nečekaný výdaj? Pak se nejspíš poohlížíte po půjčce v insolvenci. Tu vám však nabídnou jen nepoctivé společnosti, a navíc se vystavujete riziku, že vám soud oddlužení zruší. Měli byste vědět, jaké možnosti financování v této chvíli máte a čemu se naopak vyhnout.

  • 17. března 2023|Jana Březinová
    ČNB: Úvěrové podmínky hypoték se uvolňují, přesto poptávka po úvěrech klesá

    Česká národní banka pravidelně sleduje, jak se vyvíjí nabídka a poptávka po úvěrech a zjišťuje, jaké úvěrové podmínky stanovují komerční banky. Z analýzy centrální banky vyplývá, že domácnosti jsou opatrnější, a i přes uvolnění podmínek úvěrů na bydlení si o nové hypotéky nežádají. Na vině jsou především rostoucí životní náklady.