Bruneta za volantem

Jak vybrat to pravé městské auto?

17. 5. 2021
|
Délka čtení: 6 min.

Jezdit po městě autem místo MHD? Proč ne! Vzdálenosti z jednoho konce na druhý jsou často dlouhé. Auto vám dodá komfort, soukromí i bezpečí. Zvolit si můžete typické městské auto, které má nízkou spotřebu, nevypouští tolik emisí, dobře se s ním parkuje a bez problémů zvládne každodenní popojíždění v zácpách. Podívejte se, podle jakých kritérií auto do města vybrat, a inspirujte se našimi tipy.

I do městského života patří auta. Zvlášť v pandemické době se ukázalo, že mít vlastní vozítko může být příjemné. Pokud jedete sami nebo s rodinnými příslušníky, nemusíte mít nasazený respirátor. Ve vlastním voze je nižší riziko nákazy. Nemusíte se tísnit s ostatními cestujícími v přeplněné MHD nebo mít obavu, že musíte sami jít potemnělou ulicí ze zastávky. Na druhou stranu, o auto je třeba se starat, k pořizovací ceně připočítejte běžnou údržbu, jako je výměna oleje a pochopitelně tankování. Pokud ke svému bytu nemáte garáž nebo parkovací stání, občas zažijete i nervy s hledáním volného místa. Každé řešení má své pro a proti. Pokud jste ale rozhodnuti do městského auta investovat, dobře ho vyberte, aby vám co nejlépe a co nejdéle sloužilo.

Auto do města podle vašeho stylu

Jestli jezdíte do zahraničí, asi jste si všimli, že například v Itálii nebo ve Francii jsou populární malá auta, s nimiž rychle prosvištíte ulicemi a snadno zaparkujete. Má to svůj důvod. Místní uličky jsou často úzké a krkolomné. Malá auta jsou praktická i do měst se širšími ulicemi a bulváry. Jednoduše proto, že se s nimi leckde vecpete a zaparkujete i tam, kam se rozměrné SUV nemá šanci vejít. Miniaturní vozítka rozhodně nejsou pro každého. Možná, že často převážíte rodinu (a k tomu ještě psa), občas si chcete vyjet i za město za sportem nebo na výlet. Proto byste měli auto do města vybírat podle svého životního stylu.


Pro začátek si proto položte několik otázek, které vám s výběrem automobilu do města pomohou:

  • Jak zkušený jste řidič? Zaparkujete s velkým vozem i na malém prostoru? Umíte parkovat podélně nebo na místo zacouvat?

  • Bude vás auto vozit hlavně po městě, nebo s ním budete jezdit do přírody, na chatu, na dovolenou?

  • Stačí vám dvousedadlové vozítko, nebo s vámi budou cestovat i další členové rodiny?

  • Co vše se musí vejít do kufru (stačí jen nákup, nebo povezete třeba i sportovní vybavení)?

  • Chcete, aby mělo auto malou spotřebu? A nevadí vám menší výkon vozu?

  • Zajímá vás ekologie? Chtěli byste spíše elektromobil či hybrid než auto na benzín?

  • Kolik chcete do vozidla investovat? A kolik peněz vám zbude na jeho údržbu?

Velikost a výbava městského vozu

Městská auta jsou často vnímána hlavně jako malá vozidla, která nás dopraví do práce, do kina nebo na nákup. Nemusí to být ale tak docela pravda. I menší vozy mohou být komfortní, mohou mít dostatečně velký zavazadlový prostor, mohou být mrštná a dostatečně silná. Stejně tak mohou mít nadstandardní výbavu nebo důmyslné bezpečnostní prvky, jako jsou třeba přidané airbagy, které vás ochrání při střetu s jiným řidičem.

Myslet byste měli i na to, že ve městě je často nepříjemné stáhnout si okénko, ať už kvůli hluku nebo emisím. Proto by váš městský vůz měl disponovat klimatizací, což oceníte hlavně v létě, kdy budete potřebovat interiér ochladit. V zimě bude situace přesně opačná. Hodit se bude elektrické rozmrazování oken, abyste je nemuseli každý den škrábat. Samozřejmostí by měly být zimní pneumatiky. Další výbavu vozidla pak volte podle svého životního stylu.

Pochopitelně byste neměli zapomenout ani na povinnou výbavu auta danou zákonem (lékárnička, hasicí přístroj, tažné lano, náhradní žárovky a pojistky, výstražný trojúhelník a tak dále). Povinnou výbavu nepodceňujte ani při krátkých jízdách po městě.

Fiat

Městské auto roku 2021

Že jsou malá městská auta v kurzu, ukazují i tradiční soutěže, jako je například soutěž Světové auto roku (a její kategorie Městské auto roku) nebo soutěž Evropské auto roku. Pro rok 2021 si prestižní titul Evropské auto roku 2021Evropské auto roku 2021 odnesla Toyota Yaris, která spadá do kategorie malých vozů. Mezi sedmi finalisty byla i další malá auta, například elektrické mini auto do města Fiat 500e, které se umístilo na druhém místě, nebo kompaktní vůz Citroën C4, jenž nakonec skončil jako sedmý v pořadí.

Mezi nominovanými v soutěži Světové auto roku najdete pro letošní rok v kategorii Městské auto roku například vozy Toyota Yaris nebo elektromobil Honda e. Z dalších automobilů to je třeba Honda Jazz nebo Hyundai i10 a Hyundai i20. Mimo jiné se tak ukazuje, že specialisty na malé městské vozy, ať už na benzín, či na elektřinu, jsou zejména asijské automobilky.

5 vozů pro městské ježdění

Výše zmíněné soutěže mohou při výběru městského vozu inspirovat nebo se stát určitým vodítkem. Vybírat lze i z dalších modelů na trhu – třeba i od evropských (nebo dokonce českých) výrobců. Vždy je ale třeba mít na paměti, že městský provoz klade na osobní automobily specifické požadavky – zpravidla jezdí na kratší vzdálenosti, často musejí zvládnout zátěž popojíždění v zácpách. Na druhou stranu jsou menší vozy snadnější na ovládání i údržbu a také na ně získáte levnější pojištění, tedy povinné ručení.

Které vozy v městských podmínkách určitě obstojí? Vybrali jsme jich pro vás pět.

Škoda Citigo

Jak už název napovídá, toto vozidlo bylo stvořeno pro město. Patří do kategorie nejmenších automobilů, takzvaných mini. Vozidlo je čtyřmístné a vyrábělo se jako třídveřové i pětidveřové od roku 2011. Nyní ho seženete jen jako ojetinu, protože Škodovka ho už přestala vyrábět. Řada motoristů si ale vůz oblíbila díky jednoduchému designu i ovládání a praktičnosti. Pětidveřový vůz nabízí objem kufru 251 litrů a celkovou přepravní kapacitu 950 litrů, takže se téměř vyrovná vozům ve vyšší třídě. O pohon se stará tříválec s výkonem 44 až 55 kilowatt.

Citroën C4

Mezi výrobci menších vozů kraluje Citroën, v posledních letech zejména se svým modelem C4, který je nyní k dostání i v nové generaci a za překvapivě nízkou základní cenu. Kompaktní hatchback se svým novým vzhledem a stylem blíží k oblíbeným crossoverům, a tak by mohl zaujmout i náročnější řidiče. V základní výbavě (za 369 900 korun) má vůz šest airbagů, palubní počítač, elektricky ovládaná a vyhřívaná zpětná zrcátka, vyhřívaná přední i zadní skla, manuální klimatizaci nebo dotykový pětipalcový displej. Tříválec 1,2 Pure Tech pak má výkon 74 kilowatt.

Toyota Aygo

Vedle Yarisu má Toyota ještě další modely vhodné do města – například Aygo. Tento model byl poprvé představen v roce 2005 a od té doby se dočkal několika úprav a dostal nový facelift. Stejně jako Citigo je i Aygo dostupné jako třídveřák nebo pětidveřák. Vzezřením jde o sportovní hatchback. Motor má objem 1 litr a jde o tříválec s výkonem 51 kilowatt. Šetřivé řidiče uspokojí spotřeba, která se podle výrobce pohybuje v průměru kolem 4 litrů na sto kilometrů. Vůz s ohledem na svůj výkon dostačuje při dopravě do práce nebo na občasné vyjížďky za město. Řidiči si také chválí jeho dobré jízdní a manévrovací schopnosti.

Volant Fiatu

Fiat 500e

Pro ekologicky smýšlející řidiče může být dobrou volbou nová generace Fiatu 500e s elektrickým pohonem. Automobilka model představila loni na jaře. Protože jde o elektro verzi, je samozřejmě dražší – hatchback stojí necelých 900 tisíc korun. Podobně drahé jsou i další mini elektrické vozy, třeba Honda e nebo Mini SE. Elektromotor Fiatu 500e má výkon 87 kilowatt. Na jedno dobití ujede až 320 kilometrů. K dispozici je i o téměř sto tisíc dražší varianta la Prima, která má bohatší a luxusnější výbavu.

Hyundai i10

Jako typicky městské vozidlo se dlouhodobě profiluje Hyundai i10, který se dočkal už několikáté úpravy. Nový model slibuje sportovnější vzhled i více bezpečí a ještě výraznější uzpůsobení pro ježdění ve městě. Design se inspiroval lidskými svaly, jež se promítly do sportovně vyladěné karoserie. Interiér slibuje podle výrobce více prostoru pro cestující i zavazadla. Na výběr jsou dvě varianty benzínových motorů s vícebodovým vstřikováním: jednolitrový tříválec o výkonu 67 koní nebo 1,2litrový čtyřválec o výkonu 84 koní. Oba typy pak ve standardní výbavě nabízejí takzvaný systém Stop and Go. Když se vůz zastaví, automaticky se vypne motor, což přispívá ke snížení spotřeby paliva a emisí.

Další městská auta

Představené varianty městských vozů nejsou samozřejmě jediné. K dalším, které stojí za pozornost, patří třeba Renault Clio, Volkswagen Up!, Seat Mii, Smart Fortwo, Renault Twingo, BMW i3, Suzuki Jimmy nebo Fort Fiesta ST. Vybírat rozhodně je z čeho. Pak už jen záleží na konkrétních parametrech a požadavcích každého řidiče.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • pohonne-hmoty
    24. ledna 2024|Petr Pohůdka
    Kolik stojí benzín a nafta? Srovnáváme ceny pohonných hmot v tuzemsku a zahraničí

    Ceny pohonných hmot v posledních třech měsících výrazně klesly. Benzín i nafta stojí v průměru okolo 36 Kč/litr. Zlevňuje se především kvůli propadu cen ropy na světových trzích. Nejvyšší ceny jsou tradičně v Praze, naopak nejvýhodněji natankujete v Královéhradeckém kraji. V rámci Evropské unie je nejlevnější benzín v Bulharsku a Rumunsku. Podívejte se na grafy porovnávající současné ceny pohonných hmot v ČR a EU.

  • 10. ledna 2024|Jana Březinová
    Jaké změny platí pro řidiče od 1. ledna 2024?

    Se začátkem roku se řidiči v ČR musí připravit na mnoho novinek zejména v souvislosti s novým zákonem o silničním provozu. Mění se bodový systém i výše pokut. Už s sebou není třeba vozit doklady od auta, velký technický průkaz se dokonce ruší. Dálniční známka zdraží o 800 Kč a na silnice vyjedou už 17letí řidiči. Jaké novinky pro řidiče od letoška platí?

  • Auto po autonehodě
    28. prosince 2023|Jana Březinová
    Víte, jak získat odpovídající odškodnění po dopravní nehodě?

    Poškození při dopravní nehodě mají často nárok na násobně vyšší částky, než jim přiznala pojišťovna. Na vině bývají nesprávně vyplněné formuláře nebo chybějící lékařské zprávy. Navíc někdy o kompenzaci ani nežádají, protože nechtějí viníka popotahovat u soudu. Odškodnění se však řeší přímo s pojišťovnou a vyplácí se z povinného ručení.

  • mladý muž za volantem - jak vybrat první auto
    30. listopadu 2023|Jana Březinová
    Jak vybrat první auto

    Spolehlivé, bezpečné, kompaktní, s nízkou spotřebou. Snadno se s ním manévruje a parkuje. Pár ťukanců se na něm ztratí. Náhradní díly jsou dostupné a levné, stejně jako povinné ručení. Podobně bychom mohli shrnout, jak vypadá nejlepší první auto. Splňuje to třeba Škoda Fabia nebo VW Golf.

  • muž sedící v autě - co najdeme v technickém průkazu
    24. listopadu 2023|Petr Woff
    Co najdete v technickém průkazu?

    Česká republika se digitalizuje, což brzy pocítí řidiči. Úřady vám od roku 2024 nevydají velký technický průkaz v papírové podobě. Informace o svém voze najdete v elektronickém registru, kam se přihlásíte přes internet. Malý technický průkaz zůstane ve fyzické formě. Prozkoumejme, co znamenají kódy v obou dokumentech, a jaké následky má ztráta velkého či malého technického průkazu.