tankování

Jak ušetřit na pohonných hmotách? Stáhněte si chytrou aplikaci a jezděte chytře

19. 4. 2022
|
Délka čtení: 8 min.

Ceny pohonných hmot v posledních týdnech překonávaly historická maxima. Důvodem je nejen zdražování ropy na světových trzích, ale i citelné oslabení koruny vůči dolaru. Oboje nepochybně souvisí s propuknutím války na Ukrajině. Jak ušetřit na pohonných hmotách a zároveň auto zbytečně neničit?

Šetřete auto i peněženku

Jedním ze zásadních aspektů, které mohou ovlivnit spotřebu automobilu je nepochybně způsob a styl jízdy řidiče. Řidič vyznávající agresivní styl jízdy musí počítat s tím, že mu bude palivo z nádrže mizet mnohem rychleji, než v případě řidiče, který má raději plynulou jízdu, sleduje okolní provoz a je vždy připraven aktivně zasáhnout.

Dobré také je, pokud si cestu dopředu naplánujete, protože nebudete muset měnit trasu na poslední chvíli. Když k výše uvedenému připočtěte ještě nižší náklady na servis, určitě dospějete k názoru, že klidnější a pomalejší jízda je (nejen v této době) výhodnější.

Náš tip: Pokud váš automobil disponuje ECO režimem, aktivně ho během jízdy využívejte.

Zkontrolujte pneumatiky a vypněte klimatizaci

Věděli jste, že o 10 % nižší tlak v pneumatikách zvyšuje spotřebu o procento a zmenšuje jejich životnost o celou desetinu? Proto zvyšte tlak na předepsanou hodnotu, čímž zmenšíte styčnou plochu pneumatiky s vozovkou, snížíte třecí sílu při jízdě a zároveň také valivý odpor. Kombinace výše uvedeného jde pak ruku v ruce s nižší spotřebou

Spotřebu můžete snížit ale i takovou banalitou, jakou je například puštěná klimatizace. I ona totiž výrazným způsobem zatěžuje celý pohonný řetězec. Kompresor klimatizace má odběr až 2 kW a při pomalé jízdě tak může tento odběr činit až 10 % spotřeby paliva. Klimatizaci má proto smysl vypínat zejména ve městech nebo u malých motorů s nízkým výkonem a točivým momentem. 

Pořiďte si tankovací kartu

Tzv. tankovací karty jsou jedním z nejlepších a nejefektivnějších způsobů, jak za pohonné hmoty ušetřit. Často je s nimi spojena také řada dalších výhod a slev (například levnější občerstvení, slevy na provozní kapaliny apod.). Využívají je nejčastěji profesionální dopravci nebo OSVČ, požádat o ni může ale i běžná fyzická osoba.

Díky palivové tankovací kartě můžete pohonné látky čerpat nejen za totemové ceny, ale také za tzv. vyhlašované ceny. To jsou pevně dané ceny v síti či sítích čerpacích stanic, a to nejen v ČR, ale i v zahraničí. Ve finále je vám tak jedno, jestli benzín či naftu kupujete na dálnici nebo v zahraničí. 

Cena je pro vás pevně daná a platí po předem vyhlášenou dobu (např. týden). Často konkrétní síť nabízí majitelům tankovacích karet další dodatečnou slevu, která může činit několik desetihaléřů i korun z litru ceny benzinu nebo nafty.

  • Mohlo by vás zajímat: Tankovací karty můžete vlastnit zdarma, mnohem častější je ale situace, kdy za jejich držení platíte měsíční paušál. Ten se pohybuje v řádech desetikorun i stokorun.

Stáhněte si chytrou aplikaci a brouzdejte

O aktuálních cenách pohonných hmot vás mohou informovat také aplikace pro chytré telefony. Oblíbená je třeba aplikace pro zařízení s operačním systémem Android Pumpdroid, která informuje řidiče o čerpacích stanicích v okolí, včetně jejich aktuálních cen. Vybrané pumpy si můžete přidat „do oblíbených”, nebo kontrolovat, jak u nich dopadly případné kontroly ze strany ČOI. 

Velkou proměnou prošla poměrně nedávno i oblíbená aplikace Mapy.cz. Ta se „naučila” ve vlastním vyhledávání reagovat na pojmy typu „nejlevnější benzín”, „nejlevnější nafta” nebo „nejlevnější LPG / CNG”. Po zadání výše uvedeného klíčového slova vám aplikace (umí to i web) skutečně vyhledá stanice v nejbližším okolí a ve výsledcích je seřadí podle cen.

Pokud vlastníte mobilní telefon s operačním systémem iOS, stáhněte si aplikaci iPumpuj. Ta funguje na podobném principu jako výše zmíněná „appka“ Pumpdroid, s níž sdílí data. iPumpuj vám najde nejlevnější pohonné látky v okolí a navíc zvládne poskytnout údaje o preferovaném palivu. Sami uživatelé mohou ceny paliva aktivně upravovat a aktualizovat.

Benzínová pumpa

O aktuální situaci na trhu cen pohonných hmot ale informuje také řada webů. Ceny PHM můžete před jízdou ověřit třeba na stránkách mBenzin.cz, kde najdete řazení nejbližších a nejlevnějších čerpacích stanic, ale také informace o případných problémových čerpacích stanicích, na které si posvítila ČOI. Podobně funguje i web CeskyBenzin.cz, který je sice závislý na datech uživatelů, ale poskytuje například i grafické vyjádření růstu či poklesu cen u jednotlivých stanic a lépe pracuje s hledáním v mapách.

Praktické desatero závěrem

  1. Tankujte do plna: Protože je cena PHM na svém historickém maximu, nemá smysl při návštěvě pumpy šetřit. Proto vždy tankujte plnou nádrž. Ušetříte si tak další následné návštěvy čerpací stanice, tedy zbytečné zastavování a rozjíždění.

  2. Nejezděte zbytečně: Pamatujte, že krátké popojíždění má na celkovou spotřebu negativní vliv. Než se motor zahřeje a pracuje v ideálních podmínkách, už zase auto stojí a chladne.

  3. Chytněte se kamionu: Jízda v zákrytu za kamionem, autobusem apod. má na spotřebu vozidla značný vliv. Díky vzduchové kapse, která se za nimi vytváří, podstatně snížíte aerodynamický odpor.

  4. Nevozte zbytečnosti: Každý kilogram zvyšuje spotřebu vozidla. Proto zbytečně nevozte „zahrádku“ nebo kufr naložený nářadím z práce. Uvádí se totiž, že každých 100 kilogramů nákladu zvýší spotřebu automobilu o 1 litr paliva na 100 kilometrů.

  5. Vypínejte tempomat: Tempomat je skvělou pomůckou pro komfortní jízdu. Z pohledu spotřeby paliva ale nelze mluvit o efektivní záležitosti. Pokud to vaše aktuální trasa dovoluje, tempomat vypínejte. 

  6. Zkontrolujte brzdy: Věděli jste, že přirezlé destičky, které se nevracejí, trvale brzdí kolo a zvyšují tak spotřebu paliva? Proto si nechte brzdy pravidelně kontrolovat zkušeným automechanikem. 

  7. Vyhněte se bionaftě: Ta totiž zanáší vstřikovací trysky, čímž trpí nejen motor, ale ve finále i spotřeba vozu. 

  8. Sledujte rádce řazení: Každý moderní automobil má na displeji indikátor řazení, který má zajistit, aby byla spotřeba paliva co nejnižší. Vždy je ale potřeba jeho pomoci využívat individuálně. Podtáčení motoru totiž jeho životnosti rozhodně nesvědčí.

  9. Brzděte motorem: Při zařazené rychlosti a brzdění motorem je spotřeba paliva nulová. Využívejte téhle výhody například, když jedete z kopce ke křižovatce nebo se blížíte k vesnici, kde je maximální povolená rychlost 50 km/h.

  10.  Řaďte správně: Při rozjezdech nebo během předjíždění se nebojte akcelerace. To proto, abyste se co nejrychleji dostali na potřebnou rychlost. Když to ale situace nevyžaduje, motor nevytáčejte a otáčky udržujte v rozumném rozmezí.

Kdy se vrátí ceny pohonných hmot k normálu?

Predikovat budoucí ceny pohonných hmot nebo energií je pro lajky doslova jako věštit z křišťálové koule. Ekonomové a další renomovaní odborníci tvrdí, že vyšponované ceny pohonných hmot nelze udržet dlouhodobě. Znamenalo by to totiž krach některých firem i dopravců.

Do situace se proto aktivně vložila vláda, která nařídila čerpacím stanicím informovat o svých cenách úřady a zároveň přišla s návrhem novely zákona o dočasném snížení spotřební daně na naftu a benzin o 1,5 koruny na litr. Jak se bude vyvíjet situace dál bude záležet samozřejmě na dalším vývoji konfliktu na Ukrajině.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.