Mladík tankující auto

Kde natankovat kvalitní palivo za nejlepší cenu? Pomůže mobilní aplikace

Výhodná cena nutně nemusí značit sníženou kvalitu nabízeného paliva. Při výběru čerpací stanice byste ale měli být obezřetní a zaměřit se především na kvalitu. I dnes totiž narazíte na místa s nižší jakostí pohonných hmot, které vašemu autu mohou ublížit. Pár ušetřených korun vás pak může přijít draho.

Jak najít nejlepší benzinku? Zkuste chytré aplikace

Pokud za pohonné hmoty nechcete platit zbytečně vysoké částky, ale zároveň nemáte čas ani chuť objíždět několik benzínek, můžete využít mobilní aplikace, přes které rychle najdete správnou čerpací stanici. Pro zařízení od Applu je dostupná aplikace iPumpuj, uživatelé Androidu si mohou stáhnout appku Pumpdroid. Ačkoliv se jinak jmenují, fungují úplně stejně.

V aplikacích najdete údaje z tisíců čerpacích stanic, které jsou pravidelně aktualizovány samotnými uživateli. Kromě cen všech dostupných paliv nechybí ani otevírací doba, možnosti platby nebo historické prohřešky, za které byla udělena pokuta od ČOI. Hned vám tak bude jasné, kterým benzínkám se raději vyhnout. Při hledání čerpací stanice si všechna místa můžete seřadit buď podle vzdálenosti, nebo cen. Dostupná je i filtrace podle provozovatele, což se bude hodit, pokud máte oblíbenou síť čerpacích stanic. Jednotlivé pobočky si také můžete přidávat do seznamu oblíbených pump.

Ceny základního benzinu a nafty umí zobrazit také české Mapy.cz. Stačí na mapě vyhledat čerpací stanici a zobrazit si její detail. Cenu prémiových paliv tu ale bohužel nenajdete a informace u některých pump úplně chybí. Lepší službu vám určitě udělají specializované aplikace.

Pozor na nekvalitní palivo

Ačkoliv kvalita paliv dlouhodobě roste a ČOI uděluje méně a méně pokut, stále se najdou hříšníci. Jejich pravidelně aktualizovaný seznam najdete například na serveru Kverulant a aktuality na svém webu zveřejňuje také přímo ČOI. Pokud chcete minimalizovat riziko, že s nekvalitním palivem přijdete do kontaktu, určitou jistotou mohou být větší sítě čerpacích stanic. Ty si dlouhodobě udržují kvalitu a nechtějí si pošramotit svou pověst. K naprosté většině prohřešků dochází u menších firem.

Kvalitu pohonných hmot při čerpání nemáte šanci poznat. Jestliže je kvalita paliva pouze mírně snížená a nečerpáte ho pravidelně, nemusíte po natankování pocítit žádnou změnu a vašemu autu se nic nestane. Pokud je ale palivo extrémně nízké kvality, můžete kvůli němu po pár kilometrech jízdy volat odtahovku. V lepším případě se citelně změní vlastnosti motoru, vy včas zastavíte a necháte auto odtáhnout do servisu, kde se postarají o vypumpování nekvalitního paliva. V horších případech ale může dojít i k fatálnímu poškození motoru.

Kladete si otázku, jak je vůbec možné, že se nekvalitní palivo může dostat do oběhu? Většinou nejde o úmysl. Ke snížení kvality paliva často dochází během přepravy, kdy se kontaminuje nafta benzínem a naopak. Úmyslné pančování (tj. například ředěním nafty různými oleji) je v dnešní době velmi vzácné. Občas je problém způsoben také pomalou výměnou sezónních paliv. Pohonné hmoty pro zimní a letní sezónu se totiž liší, a pokud při teplejším počasí natankujete zimní palivo (nebo naopak), může dojít k ucpání palivového filtru nebo potrubí.

Obzvlášť obezřetní byste měli být u čerpacích stanic, které jsou součástí firemních areálů. Pokud v nich jako zaměstnanci můžete pohonné hmoty čerpat, mějte na paměti, že tato místa nepodléhají stejným kontrolám jako veřejně dostupná pumpy a kvalita dostupných paliv tak může pokulhávat. To nemusí být způsobeno ani palivem jako takovým, ale i špatně prováděnou údržbou nádrží a souvisejících technologií.

Retro čerpací stanice

Bionaftě se pokud možno vyhněte

Cílem bionafty bylo snížit ekologickou zátěž, kterou má doprava na svědomí. Ukazuje se však, že bionafta je pro životní prostředí horší než ta obyčejná a nezbožňují ji ani motory. Vůbec totiž neprospívá vstřikovacím tryskám, které postupně zanáší. Výroba bionafty navíc není ani cenově výhodná, přesto zatím na trhu zůstává. Naštěstí se jí ale můžete zcela vyhnout. Nemusí se totiž přimíchávat do všech druhů nafty a prémiová paliva ji zpravidla neobsahují.

Palivo do nádrže doplňujte včas

Jezdíte rádi nadoraz, abyste k čerpací stanici mohli zajíždět co nejméně často? Od tohoto návyku byste měli upustit. Autu totiž vůbec nesvědčí. Kontrolka signalizující nedostatek paliva by se ve vašem autě ideálně neměla nikdy rozsvítit. Pokud výjimečně pojede nadoraz, autu se nic vážného nestane. Co ale hrozí, pokud budete nádrž pravidelně vyjíždět až na dno?

Při vyjíždění paliva nadoraz trpí především palivové čerpadlo. Poctivý dříč, který nevyžaduje extra péči a dokud se s ním něco nestane, nikdo mu nevěnuje pozornost. Čerpadlo je poháněno elektromotorem, který se stejně jako každá jiná elektronika potřebuje chladit. Nejlepším chladivem je pro něj protékající palivo, pokud je ho ale v nádrži málo, nahradí ho vzduch. Pokud elektromotor tímto způsobem běží dlouhou dobu, může v extrému dojít i k jeho zadření. Rizikem pro palivové čerpadlo jsou vedle přehřátí také nečistoty ze dna nádrže. V nových autech s plastovou vanou je sice nečistot méně, ale vždy se zde nějaké nachází. A pokud čerpadlo nasává zbytky paliva ze dna nádrže, může tyto nečistoty nasát a poškodit se.

Raději tedy palivo doplňujte včas, čímž palivové čerpadlo spolehlivě ochráníte a neriskujete, že někde zůstanete stát. Ať už bez paliva, nebo se zadřeným čerpadlem. V obou případech vás sice může zachránit kvalitní asistenční služba, která bývá součástí povinného ručení nebo havarijního pojištění, ale i tak jde o nepříjemnou situaci.

Nejlepší nabídky autopojištění na jednom místě

Srovnáme vám nejlepší nabídky povinného ručení na trhu. Vámi vybrané pojištění vám naši specialisté pomůžou sjednat do několika minut.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • technická kontrola vozu
    26. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Vše, co potřebujete vědět o STK

    Pravidelné návštěvě STK se nevyhne žádný majitel vozidla. Kdy musíte na STK vyrazit, jaká je cena technické kontroly, na co se technici zaměřují a co dělat, když vaše auto na STK neprojde? Shrnuli jsme pro vás všechny důležité informace o STK včetně změn platných od roku 2024.

  • motorka vedle auta
    26. dubna 2024|Jana Březinová
    Když se potká auto a motorka: Nejčastější příčiny problémů a jak je řešit

    Většinu problémů mezi motorkáři a řidiči aut by vyřešilo, kdyby se jedna skupina dokázala vžít do té druhé. Jenomže velká část řidičů za řídítky motorky nikdy neseděla, a tak nedokáže posoudit, jak se její jízdní vlastnosti liší. Motorkáři zase zapomínají, že oni sice většinou vyjíždí pro radost, ale na silnicích potkávají řidiče, kteří třeba vystresovaní spěchají do práce.

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.