Žena s rukama vzhůru pozoruje moře

Jak nakupovat last minute letenky

Patříte k cestovatelům, kteří nepotřebují znát přesný termín odletu na svou dovolenou a raději ušetří na ceně letenky? Pak čtěte dále. Našli jsme pro vás všechny důležité informace o tom, jak koupit letenky na poslední chvíli a za skvělou cenu. Uvidíte, že možnosti jsou docela obsáhlé jak v oblasti úspor, tak ve volbě cílové destinace.

Ty pravé last minute letenky nabízejí hlavně cestovní kanceláře, které ke svým zájezdům objednávají celá letadla (jedná se o takzvané charterové lety), v nichž potřebují obsadit co nejvíce sedadel. Proto ve výpisu cílových destinací najdeme hlavně přímořská letoviska, jako jsou:

  • Egypt,

  • Řecko,

  • Itálie,

  • Bulharsko,

  • Turecko,

  • Dominikánská republika a podobně.

U charterových letů tedy platí jasná úměra – čím víc se blíží termín letu, tím jsou letenky levnější. Takže pokud vám nechybí spontánnost a jste opravdu hodně časově flexibilní, můžete využít i extra levné super last minute letenky s odletem do jednoho dne či pouze pár hodin. V nabídce cestovních kanceláří pak najdete i super last minute zájezdy se slevou až 50 %. Sehnat tak můžete například:

V dřívějších letech bylo rovněž možné využít akcí super last minute na letišti. Stačilo vyrazit s batohem a čekat, klidně i několik hodin či dnů, na skvělou nabídku. Vzhledem k aktuálním bezpečnostním opatřením spojeným s koronavirem je ovšem tato možnost takřka minulostí.

Kde koupit last minute letenky

Levné letenky, které nabízejí aerolinky, najdete v klasických vyhledávačích. Last minute letenky ale musíte hledat v nabídce cestovních kanceláří, například eTravel z Fisher Group nebo Čedok.

Rozhodně se ale nemusíte limitovat jen na Českou republiku. Vyplatí se podívat i na zahraniční nabídku, v níž najdete i last minute letenky kamkoliv na světě i mimo hlavní turistickou sezónu.

  • Německo a Rakousko (Expedia.de, Ltur.com, Lturfly.com)

  • Polsko (Tui.pl, R.pl)

Případně jsou tu i webové stránky, které informace o dostupných letenkách z charterových letů dostávají od cestovních kanceláří z první ruky a sdružují je na jednom místě. Příkladem budiž weby Cestujlevne.com nebo Levnocestovani.cz.

Ohledně místa odletu se také neomezujte jen na Prahu. Podívejte se rovněž na nabídku spojenou s letišti ve Vídni, v Bratislavě, Katowicích, Drážďanech nebo Mnichově.

Přehled o zajímavých akčních nabídkách najdete také na různých facebookových stránkách a skupinách – třeba Holidaypirates, Rushflights nebo

  Nejlepší last minute.

Last minute letenky – na co myslet

Není všechno zlato, co se třpytí, a proto musíte i u last minute letenek myslet na několik důležitých věcí:

  • Flexibilita. Nabídka last minute letenek nemusí odpovídat termínu vaší dovolené. Proto není možné mít přesně daný termín odletu a příletu.

  • Nehodí se pro velké skupiny. Nabídka sedadel v jednotlivých letech je často kapacitně omezená – jedná se jen o pár kusů letenek. Takže pro partu přátel tenhle způsob cestování není vhodný.

  • Doprava na letiště. Zajistěte si včas dopravu na letiště. Zvlášť, pokud neodlétáte z České republiky. Jestli plánujete jet autem, které na letišti potřebujete odstavit po dobu dovolené, informujte se předem o možnostech parkování a nejlépe si zde místo zarezervujte.

  • Pozor na ubytování. Sehnat levnou letenku na poslední chvíli je jedna věc, ale druhá je mít ubytování. Zvlášť pokud cestujete v turistické sezóně, mohou být ceny hotelů poměrně vysoké. Raději se tedy podívejte i na možnosti, které nabízí Airbnb.

  • Spočítejte si i další náklady. I když jsou letenky za skvělou cenu, nezapomeňte si spočítat náklady za ubytování, stravu i případné půjčení auta v cílové destinaci. Chybět vám samozřejmě nesmí ani správné cestovní pojištění.

  • Rychlejší vyhrává. Pokud jste našli nabídku, která vás oslovila, nevyplatí se moc dlouho přemýšlet. Jak říkáme výše – letenek nebo míst v zájezdu bývá jen pár, a proto se po nich většinou rychle zapráší.

Nevýhody last minute letenek

Last minute letenky si můžete koupit i pro cesty do exotických zemí. Problém ovšem nastává u těch destinací, u nichž pro vstup potřebujete vízum nebo očkování. A to s potřebou rychlého odletu nejde úplně dohromady. A to nemluvíme o bezpečnostních opatřeních, kdy je pro vycestování potřeba předložit negativní test na covid-19, který nesmí být starší než 48 nebo 72 hodin. Vzhledem k vytíženosti testovacích míst je téměř nemožné tuto podmínku v kombinaci s last minute letenkami splnit.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.

  • Vánoce v Egyptě - velbloud v santovské čepici
    17. října 2023|Richard Zona
    Vánoční kouzlo ve slunečném Egyptě: Užijte si vánoční pohodu pod palmami

    Vánoční oslavy v Egyptě mají své vlastní tradice, které je poněkud odlišují od těch českých. V první řadě, pro místní obyvatele mají Vánoce hluboký náboženský význam, neboť Egypt je historicky spojen s biblickými událostmi.

  • Muž s letenkami, pasem a mobilním telefonem na letišti
    11. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Flexibilní letenky: Co to je a na co si při koupi dát pozor?

    Nezrušitelné letenky jsou minulostí. Změna termínu letu i zrušení letenky jsou možné. Dejte si pozor na to, že ne každá změna je zdarma. Například u Emirates začíná cena za změnu letenky na 3 700 Kč. Cena se pak mění v závislosti na tarifu, v němž byla letenka zakoupena. A jak to mají ostatní letecké společnosti?