POV - jak ušetřit

Jak na levné cestování? Tady je 7 tipů

Cestování už dávno není jen doménou zbohatlíků nebo šťastlivců, kteří vyhráli v loteriích nebo zdědili miliony po bohatých strýčcích. Cestovat napříč světem se dá i s minimem prostředků. Stačí znát pár osvědčených triků a tipů, vychytat levné letenky nebo třeba slevit ze svých nároků. Jak na levné cestování? Nechte se inspirovat následujícími tipy.

Tip č. 1: Slevte ze svých nároků

S omezeným rozpočtem většinou nebudete mít to štěstí přespávat v pětihvězdičkových hotelích, proto slevte ze svých nároků. Luxusní hotely vyměňte za ubytování u místních, na farmách nebo třeba v hamace na zahradě rodinného penzionu. Může se to zdát strašidelné, věřte, že ve finále bude takové ubytování mnohem dobrodružnější a autentičtější.

Tip č. 2: Vychytejte levné letenky

Pokud vás neláká cestování levně po naší vlasti, ale rádi byste se podívali za hranice, bez výhodných letenek nebo jízdenek se zkrátka neobejdete. Nečekejte na poslední chvíli a raději nakupujte letenky klidně i s půlročním předstihem. Je rozdíl dát za cestu do Norska pětistovku nebo pět tisíc. Ve svém datu odletu a příletu buďte flexibilní a dosáhnete na ještě výhodnější ceny.

Tip č. 3: Využijte spolujízdu nebo stop

Existují dobrodruzi, pro které je levné cestování po Evropě životní náplní a stopem projeli prakticky všechny státy. Pokud máte pro strach uděláno a cestujete třeba v páru, vyzkoušejte stopování. Zajímavou alternativou je i spolujízda, kterou si jednoduše domluvíte na sociálních sítích nebo celosvětově známých a oblíbených webech. Z bodu A do bodu B se tak dostanete doslova za hubičku.

Tip č. 4: Pracujte na cestách

Pokud to vaše situace dovoluje a vy se věnujete online podnikání, není nic jednoduššího, než si sbalit „pár švestek“ a oddat se profesionální dráze digitálního nomáda. Stačí si najít ubytování nebo kavárnu s připojením na internet a můžete pracovat z pláže nebo třeba pusté a zasněžené krajiny. Pokud se online podnikání nevěnujete, není problém začít doučovat angličtinu, cvičit jógu, hlídat dům nebo domácí mazlíčky, působit jako au-pair, pronajímat pokoje nebo obsluhovat v rodinné restauraci. Možností je opravdu nespočet.

  • Náš tip: Mezi nejoblíbenější destinace digitálních nomádů patří Thajsko, Bali, Vietnam, Mexiko nebo Střední Amerika.

Tip č. 5: Nebojte se nových výzev

Tenhle bod úzce souvisí s výše uvedenou „čtverkou“. Láká vás spíše dobrovolnická nebo humanitární pomoc? Pokud je vaše odpověď „ano,“ pak můžete cestovat po světě, pracovat a přitom žít prakticky s nulovými výdaji. Staňte se dobrovolníkem, pomáhejte ve školkách a školách nebo pracujte na farmě. Sice si domů neodvezete žádný výdělek, získáte ale cenné zkušenosti a bydlení i stravu zadarmo.

  • Nezapomeňte: Ať už cestujete k našim slovenským sousedům nebo na druhý konec světa, uzavřete si odpovídající pojištění s dostatečnými limity!

Tip č. 6: Blogujte a foťte

Pokud budete v blogování a focení opravdu dobří, můžete si přijít na zajímavé výdělky. Fotografie pořízené na cestách můžete prodat do fotobanek nebo je nabídnout na serverech jako je Fotolia, iStock photo, Smug Mug. Vyloučené nejsou ani sociální sítě (např. Instagram). Cesta ke statisícům followerů a placené spolupráci je bohužel náročná a zdlouhavá.

Tip č. 7: Vyberte si tu správnou destinaci

Mnoho cestovatelů se domnívá, že Asie je obecně levnou destinací. Tak to možná bylo před pěti nebo deseti lety. Při výběru vhodné destinace, kde za jídlo nebo ubytování nenecháte majlant, proto berte v potaz aktuální informace. Mezi nejlevnější země pro život patřilo v roce 2019 třeba Kosovo, Omán, Paraguay, Maďarsko nebo Zambie. A pozor – Česká republika se umístila na pomyslné šesté příčce!

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.