Výpočet půjčky

Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

25. 5. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

Reklamy umí dokonale sehranými scénkami nalákat na výhodnost toho, co nabízejí. Většinou vám ale neřeknou, v čem je háček. Neprozradí vám, že za nízkými měsíčními splátkami stojí vysoká úroková sazba. A že o bonusy můžete velmi snadno přijít.  

Podle čeho posuzovat výhodnost půjčky?

Většina Čechů se při posuzování výhodnosti půjček zajímá jen o pár aspektů. Ty však nebývají pro posuzování výhodnosti dané půjčky dostačující. To, že bude vaše měsíční splátka nižší, váš rozpočet sice tolik nezatíží, ale když k tomu přidáte vysoký úrok či další poplatky, zjistíte, že vaše půjčka příliš výhodná není. 

Náš tip

Před tím, než se rozhodnete požádat o úvěr, si promyslete, zda nemáte jinou možnost. Je pro vás půjčka opravdu nutná? Nebo můžete počkat a na to, kvůli čemu byste si půjčovali, si můžete našetřit? Poradíme vám v našem článku.

Češi se zajímají zejména o tyto aspekty:

  • výši poplatků,

  • výši přeplatků,

  • RPSN,

  • výši měsíční splátky,

  • bonusy za řádné splácení.


Pokud žádáte o půjčku, nezapomeňte na porovnání více nabídek. Možná zjistíte, že si můžete půjčit mnohem výhodněji, než jste mysleli. Ke srovnávání půjček můžete použít online srovnávače, s nimiž budete vědět, jaké jsou vaše možnosti, během pár minut.

Srovnejte si aktuální nabídky na trhu

Ve srovnávači najdete pouze ověřené poskytovatele s licencí ČNB a jejich aktuální nabídku.

Parametry, podle kterých byste měli vybírat

Ptáte se, co by pro vás mělo být při posuzování výhodnosti půjčky důležité? Podívejte se na hlavní parametry, které byste neměli opomenout.

Délka splácení

Ve smlouvě naleznete datum, do kdy musíte mít půjčku splacenou. Pokud tomu tak není, mohlo by se stát, že pošlete několik splátek navíc, než vám poskytovatel řekne, že už máte dávno zaplaceno. Pokud si tohoto pochybení všimnete, co nejdříve svoji banku kontaktujte. Určitě najdete společné řešení, jako je vrácení přeplatku.

Vlastnosti půjčky

Jaké vlastnosti má vaše půjčka? Je součástí ceny (RPSN) i pojištění schopnosti splácet? Můžete odložit splátky nebo půjčku předčasně splatit? Je možné upravit smlouvu? Při výběru úvěru (zejména většího) byste měli promyslet vše důležité.

Blízkost pobočky

Říkáte si, že je vzdálenost pobočky nepodstatná? Obzvlášť, když půjčku sjednáváte přes internet? Omyl. Ačkoliv si můžete půjčku sjednat online, ne vše lze řešit na dálku. Někdy nastanou situace, kdy musíte vyrazit do banky osobně. A jistě se vám nebude chtít strávit celý den na cestě.

Bankovní nebo nebankovní půjčka?

Každý, kdo měl někdy zájem o úvěr, se nejspíše rozhodoval mezi bankovní nebo nebankovní půjčkou. A jaký je mezi nimi rozdíl? Zde máte menší porovnání obou typů půjček.

Bankovní půjčka

Bankovní půjčky se jeví jako jistější řešení. Musíte však počítat s tím, že si vás banka prověří. Zejména pak vaši bonitu a schopnost splácet. Lidé s finančními problémy (například exekucí) nemusejí úvěr získat.

Nebankovní půjčka

Nebankovní půjčky často cílí na ty, kterým by banka nepůjčila. Tyto půjčky nemusí být výhodné. Často zahrnují různé skryté poplatky, vysoké úroky a další „kličky“ schované ve smlouvách. Ale i mezi nebankovními poskytovateli půjček můžete narazit na výhodné nabídky. Vždy si však zkontrolujte, zda je nabídka opravdu férová. 


Online srovnání Aktuální nabídky

Podívejte se na nabídky poskytovatelů půjček

Ve srovnávači najdete aktuální podmínky a úrokové sazby ověřených poskytovatelů.

Zajímejte se o detaily

I když je smlouva dlouhá a nudná, vždy ji čtěte důkladně a pozorně. Nenechte se přitlačit k rychlému podpisu, na nic nespěchejte. Podcenění tohoto bodu vás může stát hodně peněz. Pokud něčemu nerozumíte, nechte si to vysvětlit. Férový pracovník banky s tím nebude mít problém.

Jen solidní poskytovatel

Výběr doporučujeme omezit pouze na solidní poskytovatele. Ti netají svoji adresu, mají jasné podmínky, odpoví vám na dotazy a nechají vám čas na prostudování podkladů.

Vhodný poskytovatel má přehledný web, kde najdete všechny informace, včetně telefonní linky pro zákazníky. Navíc neskrývá podstatné informace (RPSN, poplatky za vyřízení a poskytnutí půjčky, za předčasné splacení).

Rozdíl mezi RPSN a úrokem

RPSN znamená roční procentní sazba nákladů. Uvedená hodnota sděluje na procenta převedené celkové náklady spojené s vybraným úvěrem za jeden rok splácení. Zahrnuje poplatky, které jsou vázané k uzavření smlouvy (například administrativní poplatky), posouzení žádosti o úvěr nebo poplatky za převod peněžních prostředků a poplatky za vedení úvěrového účtu.  

RPSN je obvykle vyšší než úroková sazba. Úrok totiž představuje jen jeden z nákladů. Čím je RPSN nižší, tím je úvěr levnější. Pokud je půjčka bez poplatků, RPSN je ve stejné výši jako úrok.

Každá splátka půjčky se skládá ze dvou částí, úroku a úmoru. Úmor znamená jistinu, kterou splácíte (to, co jste si půjčili) a úrok je odměna věřiteli za poskytnutí půjčky.

RPSN může zahrnovat:

  • poplatky za posouzení žádosti o úvěr,

  • poplatky vážící se k uzavření smlouvy,

  • poplatky za převod peněžních prostředků,

  • poplatky za vedení úvěrového účtu,

  • platby za pojištění či záruku pro případ neschopnosti splácet úvěr z důvodu pracovní neschopnosti, invalidity, smrti nebo nezaměstnanosti, je-li podmínkou poskytnutí spotřebitelského úvěru,

  • platby provizí.

Jak si můžete uvedené RPSN zkontrolovat?

Protože by byl výpočet na papíru složitý, můžete využít online kalkulačky, které jsou na výpočet RPSN zaměřené. Pokud by poskytovatel půjčky uváděl špatné RPSN, má klient právo požadovat zpět většinu zaplacených úroků.

Nejlevnější půjčka není vždy ta nejvýhodnější

Výhodnost půjčky neurčíte jen podle toho, kolik za ni zaplatíte. Kromě ceny je důležitá také:

  • možnost přerušit na čas splácení (například v době nemoci),

  • flexibilita půjčky,

  • možnost mimořádných splátek bez dalších poplatků.


Získejte půjčku za nejvýhodnějších podmínek. Co vše k tomu potřebujete, se dočtete v následujícím článku:

Nikola Zatloukalová - autor, copywriter
Nikola ZatloukalováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Mladý pár a společné finance
    31. prosince 2023|Magdaléna Kubečková
    Dokud nás dluhy nerozdělí: Jak řešit finance ve vztahu?

    Mluvíte doma o penězích? Pokud ne, měli byste začít. Téměř polovina partnerů před svými protějšky tají příjmy a výdaje. Tzv. finanční nevěra umí rozbít vztah stejně spolehlivě jako opravdová milenka. Pokud jí chcete předejít, vyložte karty (a nejen platební) na stůl nejpozději před společným stěhováním. Sladit byste měli společné finanční cíle i způsob, jak budete hradit běžné výdaje domácnosti.

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.