Pár mezi nevybalenými boxy

Co se vyplatí: Splácet hypotéku, nebo zůstat v nájmu?

Hypotéka, nebo nájem? Klíčová otázka, kterou dříve či později řeší snad každý. Odpověď ale není jednoznačná. Ceny hypoték se vyvíjejí, to samé platí o nájmech. U těch navíc záleží i na lokalitě – někde může být levnější splátka hypotéky, jinde platba nájemného. A když pomineme pravidelné placení jako takové, pro někoho může být pohodlnější nájem, pro druhého je pak nepřípustné „platit cizímu“. Obojí má zkrátka svá pro a proti.

Věčné téma, navíc vítěze a poraženého si musí každý určit sám. A není to jednoduché. Většina Čechů však preferuje vlastní bydlení. Navíc patříme mezi země s nejmenším podílem nájemního bydlení v Evropě. Podle Eurostatu bydlí v nájmu 21 % českých domácností. Průměr zemí Evropské unie činí 30 %. Největší podíl nájemníků mají v Rakousku či Německu, kde v nájmu bydlí téměř polovina obyvatel. Nejmenší podíl nájemního bydlení poté najdeme na Slovensku, v Litvě a Chorvatsku, kde dosahuje pouze 10 %.

Češi chtějí do vlastního, ale…

Ona pětina Čechů by si sen o vlastním bydlení také ráda splnila. Finanční situace to ale dle průzkumu webu Bezrealitky umožňuje pouze necelé třetině českých domácností, které zatím ve vlastním nebydlí. Není se asi čemu divit, obecně a z dlouhodobého finančního hlediska je pořízení vlastní nemovitosti na hypoteční úvěr výhodnější. Jakmile úvěr splatíte, stanete se vlastníkem nemovitosti. Ovšem vždy záleží na lokalitě, kde chce dotyčný bydlet a na finanční situaci.

K dobru nájmu pak někdo může namítnout, že přináší větší svobodu – po výpovědi nájemní smlouvy se můžete velmi brzy přestěhovat jinam. Touto optikou se ale budou dívat spíše mladí, kteří teprve hledají ideální domov, jsou na začátku kariéry a potřebují zatím jen startovací bydlení „na zkoušku“. Každopádně zejména ve velkých městech poslední čtyři roky poptávka po nájemním bydlení stoupá. Za tuto dobu zamířilo do nájmů o polovinu více lidí.

Hypotéka nebo nájem aneb Jak se rozhodnout?

Při rozhodování je pro většinu budoucích majitelů či nájemníků klíčové porovnání výše nájemného a měsíční splátky hypotéky a samozřejmě jejich finanční situace.

Hypotékám momentálně hrají do karet velmi zajímavé úrokové sazby a rozvolnění některých limitů, které banky na doporučení ČNB začaly sledovat při schvalování hypoték koncem roku 2018. V době pandemie v tom lehce polevily. I tak ale musí mít lidé dost peněz, aby hypoteční úvěr vůbec získali. Ceny pronájmů v některých lokalitách rostly, jinde klesly – převážně tam, kde jsou nemovitosti zaměřeny na krátkodobý pronájem.

Podle statistiky portálu Realitymix.cz zaznamenaly největší propad nájmy bytů v Praze, a to v meziročním srovnání za období únor 2020 až únor 2021 v průměru o téměř 12 procent. V úzkém centru Prahy, kde je řada nemovitostí využívána ke krátkodobému pronájmu, klesaly ceny nájmů i o čtvrtinu.

Na druhou stranu z našich statistik vyplývá, že kvůli pandemii a poklesu turismu mohly růst ceny pronájmů v regionech, které nebyly tolik zaměřené na byty s krátkodobými pronájmy. Rychleji rostly pronájmy v regionech se silným zastoupením průmyslových zón,“ vysvětluje Kryštof Kubajko z realitního portálu Videobydleni.cz.

V Brně ve stejném období výše tržních nájmů bytů stagnovala a v Ostravě dokonce vzrostla o necelá tři procenta.

Ceny nemovitostí rostou

I přes pandemii ceny nemovitostí neustále rostou. Především ve velkých městech je šponuje omezená nabídka volných nemovitostí.

Zvyšující se ceny nemovitostí pak zhoršují dostupnost vlastního bydlení. Některé rodiny tak nemají jinou možnost než bydlet v nájmu.

Na druhou stranu dokonce i ve velkých městech, jako je Praha, Brno či Ostrava, je nyní s ohledem na výši měsíčních plateb únosnější splácet hypotéku než platit nájem.

I v Praze je výhodnější hypotéka

Při pronájmu bytu do šedesáti metrů čtverečních v širším centru Prahy dáte za nájem měsíčně 20 tisíc korun. Při koupi do vlastnictví byste museli vydat zhruba šest milionů korun. Měsíční splátka by pak vycházela na 17 064 korun (při 75% LTV, splatnosti 30 let a úrokové sazbě 2,19 %).

V Brně se rozdíly pohybují v řádu stokorun. V Ostravě je tento rozdíl naopak výraznější. Za šedesátimetrový byt v novostavbě dáte přibližně 2,5 milionu korun. Měsíční splátka hypotéky vyjde na 7 110 korun (při 75% LTV, splatnosti 30 let a úrokové sazbě 2,19 %). Za pronájem obdobného bytu byste v Ostravě dali přibližně 11 tisíc korun měsíčně.

Vyplatí se vědět: Kdo stanoví výši nájmu?

Pokud nemáte ve smlouvě pevně stanovenou výši nájemného, v případě sporu ji určí soud podle takzvaného obvyklého nájemného za obdobný nájem ve srovnatelném bytě v dané lokalitě.

Zvyšování nájmu v průběhu trvání nájemní smlouvy může být určeno dopředu již ve smlouvě. Na zvýšení nájemného se také mohou obě strany kdykoliv dohodnout. Upraveno může být také třeba takzvanou inflační doložkou.

Monika ŠaríkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Účty za vánoční dárky - žena počítá na kalkulačce
    10. listopadu 2023|Jana Březinová
    Vánoční půjčka – kdy pomůže a kdy se jí vyhnout

    Půjčku na vánoční dárky si loni sjednalo 3 % Čechů, nejčastěji na částku do 10 000 Kč. Bohužel 20 % lidí, kteří si v minulosti na Vánoce půjčili, splácí s problémy a musí žádat o odklad splátek. Existuje tak poměrně vysoké riziko, že vás vánoční půjčka dostane do finančních potíží. Proto si ji dobře promyslete.

  • Trápení placení na internetu
    06. listopadu 2023|Magdaléna Kubečková
    SOS! Poslal jsem peníze na špatný účet. Jak nyní postupovat?

    Stačí špatně kliknout a peníze mizí na úplně jiný účet. Taky se vám to už stalo? Zachovejte klid. Čísla účtů se tvoří podle daného algoritmu, a je docela náhoda se do něj strefit. Kdybyste zadali omylem existující číslo, stále máte šanci peníze získat zpět. Pokud totiž příjemce peníze nevrátí, může se dopustit trestného činu.

  • Porovnání kreditní karty a kontokorentu - Žena držící před obličejem kreditní kartu
    02. listopadu 2023|Jana Březinová
    Porovnání kreditní karty a kontokorentu

    Potřebujete zaplatit nečekaný výdaj nebo chcete mít finanční zálohu pro všechny případy? Pak vám poslouží kontokorent i kreditní karta. Jedná se o krátkodobé úvěrové produkty, díky nimž si můžete opakovaně vypůjčit až desítky tisíc korun. To mají společné, ale jinak mezi nimi najdete řadu rozdílů.

  • Exekuce - žena s prázdnou peněženkou
    10. října 2023|Jana Březinová
    Co může exekutor zabavit? Peníze i auto ano, ale postel ani psa ne

    Exekutor vám může zabavit peníze i majetek, ale na určité věci sáhnout nesmí. Třeba postel, snubní prsten nebo váš pes jsou před exekutorem v bezpečí.

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.