Vedení vysokého napětí se západem slunce v pozadí

Jak na změnu dodavatele elektřiny?

14. 4. 2023
|
Délka čtení: 7 min.

Máte u současného dodavatele elektřiny nevýhodné podmínky? Můžete si vybrat jiného. Přitom změna dodavatele není tak složitá, jak se na první pohled může zdát. Je ale potřeba pamatovat na několik komplikací, které vás mohou potkat. Když původní smlouvu nevypovíte v souladu s podmínkami, hrozí vám vysoké pokuty.

Dodavatele můžete měnit, kolikrát chcete

Dodavatele elektřiny můžete za rok změnit, kolikrát chcete –⁠ samozřejmě v souladu se smluvními podmínkami, výpovědní lhůta obvykle činí několik měsíců. Jinak ale můžete vystřídat libovolný počet dodavatelů. Před samotným převodem je dobré udělat si malý průzkum a dobře se rozmyslet, s kým podepíšete novou smlouvu.

Můžete vůbec přejít jinam?

Vaším prvním krokem bude ověření, že vůbec můžete smlouvu o dodávkách elektřiny u stávajícího dodavatele ihned ukončit. Existují dva typy smluv.

  • Smlouva na dobu neurčitou: Výpověď můžete podat kdykoliv. Poté vám začne běžet výpovědní lhůta, zpravidla 3–⁠6 měsíců. Po jejím uplynutí jste volní a můžete přejít k jinému dodavateli elektřiny.

  • Smlouva na dobu určitou: Smlouva je sjednána na určité časové období, nejčastěji 1, 2 nebo 3 roky. Existují ale i starší smlouvy podepsané na 5 nebo 10 let. Smlouvy na dobu určitou většinou obsahují automatickou prolongaci. To znamená, že pokud ji nevypovíte, automaticky se prodlouží o stejně dlouhé období.

Změna dodavatele elektřiny –⁠ postup výpovědi

Vypovědět smlouvu na dobu neurčitou je jednoduché. U smlouvy na dobu určitou to může být oříšek. Ve smlouvě najdete podmínky, kdy a jak ji smíte vypovědět. Můžete se například dočíst, že smlouvu lze vypovědět nejdříve 3 měsíce a nejpozději 6 týdnů před jejím výročím. Na podání výpovědi tak máte jen přesně stanovené 6týdenní okno. Pokud pošlete výpověď dříve, nepřihlíží se k ní. Pokud později, nestihli jste lhůtu a smlouva se prodlouží.

Můžete ji ukončit i mimo výpovědní okno. V takovém případě ovšem většinou zaplatíte vysoké smluvní pokuty, a tak se vám přechod k jinému dodavateli ani nevyplatí.

Pokud nemůžete ve smlouvě na dobu určitou najít, kdy vám končí, obraťte se na svého dodavatele. Ten vám ze zákona musí poskytnout informaci o tom, do kdy je smlouva uzavřená. Od roku 2022 byste datum ukončení smlouvy měli najít také na každém ročním vyúčtování.

Jak vybrat správného dodavatele?

Jakmile si vyjasníte podmínky ukončení staré smlouvy, rozhlédněte se na trhu s elektřinou po vhodném dodavateli. S tím vám pomůže kalkulačka cen energií. Na jednom místě si srovnáte ceny od několika desítek dodavatelů na českém trhu a snadno najdete tu nejvýhodnější. Pokud se vám některá nabídka zalíbí, hned můžete požádat o změnu dodavatele elektřiny. Kalkulačka vás celým procesem provede.

Kalkulačka cen elektřiny

Porovnejte si dodavatele online

Zadejte do kalkulačky svoji roční spotřebu elektřiny a během pár sekund zjistíte, který dodavatel vám dá nejvýhodnější nabídku.

Jakmile si v kalkulačce vyberete nejzajímavější nabídky, dodavatele si ještě trochu proklepněte. Projděte si recenze na internetu a sledujte, jak jsou spokojení klienti a jak se společnost staví k řešení jejich potíží.

Určitým vodítkem může být i to, jestli vámi vybraný dodavatel podepsal tzv. Etický kodex obchodníka s elektřinou. Ten vydal Energetický regulační úřad (ERÚ) a obsahuje pravidla slušného chování, která má obchodník k zákazníkovi zaujímat. Přihlášení ke kodexu není povinné. Seznam dodavatelů elektřiny a plynu, kteří se dobrovolně přihlásili k dodržování kodexu, naleznete na webové stránce ERÚ.

Čtěte obchodní podmínky

Obchodní podmínky zpravidla nikoho nezajímají a nikdo je nečte. A je to chyba. V obchodních podmínkách totiž najdete vše podstatné –⁠ jaká je výpovědní lhůta, jaké si dodavatel účtuje poplatky, jak ho můžete kontaktovat atd.

Zajímejte se také o typ smlouvy. Smlouva na dobu neurčitou vám dává volnost, můžete ji kdykoliv vypovědět, ale také se vám kdykoliv může změnit cena elektřiny. Naopak smlouva na dobu určitou bývá spojena s fixací ceny elektřiny, a tak budete mít několik let jistotu, kolik za elektřinu zaplatíte.

Vybráno máte, teď podepsat smlouvu

Pokud jste rozhodnuti pro nového dodavatele, je potřeba s ním sepsat smlouvu o dodávkách elektřiny. Není vůbec potřeba v tomto ohledu spěchat.

Slušný dodavatel vám předloží smlouvu, aktuálně platný ceník a obchodní podmínky. Nechá vám čas, abyste si doma dokumenty prostudovali, případně je připomínkovali nebo se doptali, čemu jste nerozuměli. Výhodou je, že většina společností umožňuje změnu dodavatele elektřiny online, proto ani nemusíte chodit na pobočku.

Někteří dodavatelé vám nabídnou možnost, že jim udělíte plnou moc a oni provedou úkony spojené s převodem elektřiny za vás. To může celý proces urychlit a ulehčit.

Změna dodavatele bez starostí

Nechte změnu dodavatele na nás

Ne každý má čas a chuť procházet podmínky smlouvy a hledat správné dokumenty pro změnu dodavatele. S celým procesem vám rádi pomůžeme.

Pošlete nám svou fakturu, společně najdeme nabídku, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám, a postaráme se o vše ostatní. Hlavně pohlídáme termíny tak, aby vám dodávky elektřiny navazovaly.

Jak proběhne samotný převod

Jestliže plnou moc podepíšete, v tomto bodě se o nic starat nemusíte. Pokud ale máte rádi věci pod kontrolou, musíte podat výpověď smlouvy původnímu poskytovateli a sledovat průběh převodu. Jak dlouho trvá změna dodavatele elektřiny? Samotný převod bývá vyřízený během několika dní, ale k němu si musíte připočíst několik měsíců výpovědní lhůty. Celá změna dodavatele elektřiny se tak může protáhnout i na půl roku.

Jakákoli chyba v této fázi proces prodlouží –⁠ například podáte výpověď smlouvy špatně sepsanou, uvedete chybu ve jméně apod.

Věděli jste, že...

Přechod od jednoho dodavatele k druhému je potřeba dobře naplánovat. Pokud u jednoho dodavatele ukončíte odběr, ale nezahájíte odběr u druhého dodavatele elektřiny, nastává problém. Stáváte se totiž černým odběratelem elektřiny, jelikož nemáte s nikým smlouvu. V takové chvíli se vystavujete pokutě.

Pozor, na koho je smlouva napsaná

O změnu dodavatele elektřiny musí žádat vždy ta osoba, na níž je smlouva napsaná. Bohužel tím může dojít k průtahům, když je smlouva vedená například na zemřelého manžela. V takovém případě musíte nejdříve stávající společnost požádat o přepis odběrného místa na vaše jméno. K tomu budete potřebovat doklady jako úmrtní list. Teprve poté, co bude odběrné místo přepsáno na vás, můžete postoupit ke změně dodavatele elektřiny.

Zařídíme přepis energií za vás

Přepis energií se změnou dodavatele může být složitější. Čeká vás nejen v případě úmrtí, ale také při stěhování nebo koupi nové nemovitosti. Nechte administrativu na nás. Zařídíme papírování a ještě pro vás vyhledáme nejlevnější nabídku.

Počátek nové dodávky

Po uplynutí výpovědní doby dojde k ukončení smlouvy o dodávkách elektřiny u starého dodavatele a začínáte odebírat elektřinu od toho nového. O této změně vám přijde vyrozumění. V něm musí být obsažena informace o tom, že začínáte čerpat elektřinu od nového dodavatele a od jakého data. Doporučuje se také k datu změny poskytovatele nahlásit stav elektroměru.

Kromě toho ještě dostanete závěrečné vyúčtování spotřeby od původního dodavatele, s nímž vypořádáte případný nedoplatek či přeplatek. Pak už jen zbývá přenastavit příkazy trvalé platby nebo inkaso na účet nového dodavatele elektřiny.

Možná nakonec u stávajícího dodavatele zůstanete

Řadu lidí ke změně dodavatele elektřiny motivuje cena. Zkrátka jim jiná společnost nabídne tytéž služby levněji. Často se ale stává, že když se ke změně rozhodnete, vytasí se váš stávající dodavatel s tzv. retenční nabídkou. To znamená, že si vás chce udržet a nabídne vám lepší podmínky, než u něj máte nyní.

Opět ovšem platí, že byste neměli koukat jen na cenu. Všímejte si i výše smluvních pokut, poplatků a typu smlouvy. V nejisté době, jaká nyní na trhu energií panuje, doporučují odborníci volit spíše smlouvu na dobu neurčitou, případně jen krátkou fixaci na jeden rok.

Změna dodavatele –⁠ odstoupení od smlouvy

V určitých případech se můžete ještě po podpisu smlouvy rozhodnout pro odstoupení.

  • Uzavřete-li smlouvu s dodavatelem přes zprostředkovatele, můžete ji vypovědět od okamžiku podpisu smlouvy s dodavatelem až do 15. dne po zahájení dodávek. Výpovědní doba činí 15 dnů a počítá se od prvního dne následujícího měsíce.

  • Uzavřete-li smlouvu mimo obchodní prostory, odstoupení můžete podat ve lhůtě 14 dnů od data podpisu smlouvy. Odstoupení je účinné od okamžiku doručení dodavateli elektřiny.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Fotovoltaika
    22. března 2024|Petr Woff
    Jaké jsou výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky v roce 2024?

    Mnozí Češi investují do fotovoltaických panelů, aby měli vlastní levnou energii. Přebytky, které sami nespotřebují, nebo neuloží do baterie, posílají do centrální distribuční soustavy. Za tyto přetoky však dostávají zaplaceno pouze pokud mají uzavřenou výhodnou smlouvu o výkupu. Zjistěte, jaké jsou aktuální výkupní ceny elektřiny z fotovoltaiky.

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?