Vypnutí pojistek

Neoprávněný odběr elektřiny: Jaké vám za něj hrozí pokuty?

26. 8. 2020
|
Délka čtení: 8 min.

Pokuta za neoprávněný odběr elektřiny možná hrozí i vám. Nejedná se totiž pouze o úmysl, ale černého odběru elektřiny se dopouštíte také v situacích, kdy je poškozené vaše měřicí zařízení nebo chybně provedete převod k novému dodavateli. I v případě neúmyslného pochybení vám může dodavatel naúčtovat několikanásobně vyšší částku, než by odpovídala skutečně odebrané elektrické energii.

Kdy se jedná o neoprávněný odběr elektřiny?

Definice neoprávněného odběru elektřiny najdete v energetickém zákoně v § 51 odst. 1 písm. a) a c) zákona č. 458/2000 Sb.

Neoprávněným odběrem elektřiny se rozumí především:

  • odběr bez uzavřené smlouvy o dodávce elektřiny nebo v rozporu s uzavřenou smlouvou o dodávce elektřiny,

  • odběr při opakovaném nedodržení smluveného způsobu platby za odebranou elektřinu,

  • odběr při nehrazení plateb za odebrané množství elektřiny,

  • odběr bez měřicího zařízení,

  • připojení nebo odběr z té části zařízení, kterou prochází neměřená elektřina.


Tyto případy poukazují zejména na úmyslný černý odběr elektřiny. Pokud za elektřinu neplatíte nebo ji odebíráte, přestože nemáte instalovaný elektroměr, jedná se jednoznačně o neoprávněný odběr elektřiny.

Černý odběr elektřiny způsobíte i nevědomky

I když hradíte faktury pravidelně a nemáte v úmyslu se obohatit na úkor svého dodavatele elektřiny, přesto se můžete stát černým odběratelem. Neoprávněným odběrem se totiž rozumí rovněž odběr měřicím zařízením, které zaznamenává odběr chybně nebo vůbec, přičemž chybné měření je ve váš prospěch. Nezáleží na tom, zda jste zařízení poškodili úmyslně nebo o závadě dokonce ani nevíte. Na hodinách nesmí být poškozená plomba, která zabraňuje manipulaci se zařízením, ale problematické je i elektronické poškození elektroměru způsobující nepřesné měření.

Ať už zjistíte jakoukoliv závadu, nemusí to hned znamenat, že jste se dopustili černého odběru elektřiny. Měla by být splněna také podmínka toho, že chybné měření bylo ve váš prospěch – to znamená, že měřicí zařízení ukazovalo nižší hodnoty než ty skutečné.

Pozor

Odpovědnost za měřicí zařízení máte jako odběratel vždy vy, a to i v případě, že se nachází na veřejném místě, kde ho může poškodit kdokoliv.

Pozor na přechod k novému dodavateli

Pochybení se můžete dopustit rovněž ve chvíli, kdy přecházíte k novému dodavateli elektřiny. Stává se to, když dáte plnou moc novému dodavateli a ten neprovede potřebné kroky včas.

Jestliže ukončíte odběr elektřiny k určitému datu, ale odběr u nového dodavatele na něj ihned nenavazuje, může vzniknout prodleva až několik dnů, kdy se stáváte černým odběratelem. V těchto případech se však dodavatel energií snaží vyřešit situaci domluvou a pokud fakturu dodatečně uhradíte, nehrozí vám zpravidla žádné pokuty ani poplatky navíc.

Změna dodavatele bez starostí

Srovnejte si ceny elektřiny u jednotlivých dodavatele v naší kalkulačce. S následnou administrativou spojenou se změnou dodavatele vám rádi zdarma pomůžeme. Vše vyřešíte bez starostí z pohodlí domova.

Úmyslný černý odběr je trestný čin

Přestože se černým odběratelem můžete stát poměrně snadno, je dobré vědět, že úmyslný čin je kvalifikován mnohem přísněji. Jestliže se prokáže úmyslné poškození elektroměru nebo jiný způsob neoprávněného odběru, jedná se o přestupek, za který hrozí pokuty v řádech desítek tisíc korun. Maximálně je možné uložit pokutu ve výši 100 tisíc korun.

Ve výjimečných případech může být neoprávněný odběr elektřiny vyhodnocen jako krádež – to je pak trestný čin se sazbou trestu odnětí svobody až na dva roky.

Dle zákona musíte uhradit škodu za černý odběr

V energetickém zákoně je dále stanoveno, že při neoprávněném odběru je odběratel povinen uhradit skutečně vzniklou škodu. Do skutečné škody se započítává nejen množství odebrané energie načerno, ale ještě náklady spojené se zjišťováním neoprávněného odběru. Do těchto nákladů se počítají například náklady na vyslání technika ke kontrole měřicího zařízení a podobně.

Velmi nepříjemně může ale překvapit právě situace, kdy není možné množství neoprávněně odebrané energie stanovit. V těchto případech se určuje výše škody dle zvláštních vyhlášek, což může vést k tomu, že dodavatel požaduje uhrazení maximálně technicky možného odběru. Ten představuje až jedenáctinásobek běžného odběru.

V některých případech se snaží dodavatelé této možnosti využít místo toho, aby usilovali o zjištění reálné výše vzniklé škody. V tom případě se můžete obrátit na soud. Reálné rozsudky ukazují, že důležité je spravedlivé vyčíslení vzniklé škody, především s ohledem na okolnosti, kdy k odběru elektřiny načerno došlo bez předchozího úmyslu.

Chci výhodnější elektřinu

Kolik aktuálně zaplatíte za elektřinu?

Zjistěte, jaké ceny elektřiny v momentální situaci nabízí jednotliví dodavatelé.

Vše pravidelně kontrolujte

V každém případě je nejlepší se neoprávněnému odběru elektřiny snažit vyhnout. Pravidelně kontrolujte, zda z vašeho účtu odchází včas zálohy, stejně jako nedoplatky z ročního vyúčtování. Ověřit byste měli čas od času také měřicí zařízení a pokud možno ho zabezpečit proti poškození.

Jakmile zjistíte jakékoliv poškození nebo manipulaci s elektroměrem, okamžitě informujte svého dodavatele. Za odběr elektřiny načerno je v první řadě odpovědná osoba, která figuruje ve smlouvě o odběru. Právě z toho důvodu se vyplatí převést smlouvu na nájemníka, když byt nebo dům pronajímáte.

Autor - Jana Březinová
Jana BřezinováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Zapalování plynového sporáku
    02. prosince 2023|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba plynu v malém bytě? Výpočet

    V České republice převažují jednočlenné a dvojčlenné domácnosti, které snižují svoji spotřebu zemního plynu. V praxi záleží na tom, čím vytápějí, ohřívají vodu a rozpalují svoje kuchyňské sporáky nebo trouby. Při vytápění rozhoduje také tepelná izolace, a proto stará nezateplená garsonka může mít vyšší provozní náklady než velký moderní rodinný dům. Ukážeme vám, jak se počítá spotřeba plynu v malém bytě. 

  • Zálohy za energie - Dávání z peněženky peníze na topení
    29. listopadu 2023|Petr Woff
    Zálohy na energie: Jak řešit konkrétní situace?

    Za elektřinu či plyn platíte průběžné zálohy, které jsou regulované zákonem. Poradíme vám, jak snížíte své pravidelné výdaje, kdo vám okamžitě vrátí přeplatky, kdy je výhodný nedoplatek a přidáme další užitečné tipy. 

  • pojistky elektřiny
    23. listopadu 2023|Petr Woff
    Cenové stropy pro energie končí. Víte, kolik zaplatíte v roce 2024?

    Vláda brzy ukončí dotace, kterými doposud zmírňovala inflaci, a proto pravděpodobně opět zdraží elektřina. Zemní plyn může zlevnit, ale cena fosilních paliv záleží na nejistém geopolitickém vývoji. Zamysleme se společně, co znamená konec cenových stropů pro české domácnosti. Na tuzemském trhu a v legislativě najdeme zajímavé příležitosti, jak ušetřit nebo se vyhnout prudkému zdražení.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Zásuvky s eury
    15. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání cen energií v EU: Maďaři mají nejlevnější plyn, ale nejvyšší inflaci

    Evropská unie spoléhala na ruský zemní plyn, avšak narazila na nespolehlivého obchodního partnera. Proto drasticky zdražily plynové elektrárny a energetické burzy. Členské státy zavedly nové dotace, aby zbrzdily inflaci. Maďarsko vsadilo na nízké cenové stropy, ale potom trpělo nedostatkem pohonných hmot. České domácnosti platí za elektřinu nadprůměrnou cenu, ovšem benzínu máme dostatek.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?