Zvýšení repo sazby - Detail bankovky 500

Co bude znamenat pro úvěry zvýšení repo sazby ČNB?

23. 2. 2022
|
Délka čtení: 6 min.

Bankovní rada ČNB na svém únorovém jednání (4. 2. 2022) zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 0,75 procentního bodu na 4,50 %. To znamená, že zvýšení sazeb jistě povede ke zdražení úvěrů a zvýšení sazeb hypoték, a tedy zhoršení přístupu k financování pro podniky i fyzické osoby. Pro fyzické osoby především v oblasti financování, a tím i dostupnosti vlastního bydlení. Během roku 2022 by se základní repo sazba mohla vyšplhat až k pěti procentům.

Co je to repo sazba?

Repo sazba je jedna ze tří základních úrokových sazeb, které vyhlašuje Česká národní banka. Je to jeden ze základních měnově politických nástrojů, které centrální banka má. Využívá se při repo operacích, kterými ČNB stahuje z trhu nadbytečné peníze. Jejich přebytek v ekonomice může vést k růstu inflace (je většinou definována jako nárůst všeobecné cenové hladiny zboží a služeb časovém období nebo jako snížení kupní síly peněz). Protože repo operace standardně trvají dva týdny, je i základní repo sazba ČNB stanovena jako dvou týdenní (2T repo sazba).

Proč ČNB tak rychle zvyšuje sazby?

Česká národní banka začala s rychlým navýšením sazeb, protože růst inflace se během relativně krátké doby zrychlil nad očekávání a prognózy ČNB. Ještě v létě 2021 kalkulovala s tím, že na konci roku bude meziroční inflace dosahovat zhruba 3 %. Realita však předčila všechna očekávání a meziroční inflace se v prosinci 2021 vyšplhala až na 6,6 %.

Nutno podotknout, že v zahraničí zatím nejznámější centrální banky k takto razantním krokům nesahají a nechávají úrokové sazby na nule nebo téměř na nule. První změnu měnové politiky zatím avizoval Fed (americký Federální rezervní systém) – v březnu lze očekávat mírné zvýšení sazeb, pravděpodobně o 0,25 %.

Celková inflace v 1. čtvrtletí 2022 a na horizontu měnové politiky (%)

leden 2022únor 2022březen 20221. čtvrtletí 20232. čtvrtletí 2023

9,49,4

9,7

9,8

3,0

2,3

Zdroj: ČNB

Jaký bude dopad zvýšení repo sazby na hypotéky?

Další zvýšení úrokových sazeb centrální banky znamená, že bude nutně pokračovat trend zdražování hypoték, nastartovaný již v polovině loňského roku. Hypotéky budou nadále zdražovat ruku v ruce s růstem základní úrokové sazby ČNB, která se během prvního letošního čtvrtletí může dostat až na úroveň pěti procent, což by byla její nejvyšší hodnota od začátku roku 2002, tedy za posledních dvacet let. To povede k ochlazení zájmu o hypotéky oproti loňskému rekordnímu roku, protože mnoho domácností si po zdražení úvěru nebude moci dovolit tak vysoké závazky.

Také je jasné, že lidé si při refinancování hypotéky letos za splátku úvěru připlatí. Ovšem po uplynutí další fixace, například za pět let, může být všechno jinak a splátka hypotéky se pak zase sníží.

Průměrná sazba hypoték v ČR stoupla už v prosinci 2021 na 2,99 procenta, a to z listopadové úrovně 2,7 procenta. Nárůst o 0,29procentního bodu představuje nejvýraznější meziměsíční vzestup v celé historii sledování od roku 2003, vyplývá z dat Fincentrum Hypoindex.

Refinancování

Přemýšlíte o refinancování hypotéky?

Pomůžeme vám vyjednat nižší sazbu.

O kolik se může zvýšit zdražením úvěru měsíční splátka?

U hypotečních úvěrů jsou dlouhodobě nejpoužívanější pětileté a tříleté fixace. I když v době nízkých sazeb lidé využívali i sedmileté, osmileté a víceleté fixace. Sazby byly totiž tak výhodné, že se delší fixace vyplatily.

A jak se projeví zvýšení sazeb hypoték u člověka, který čerpal úvěr v roce 2018, s výší úvěru 3,5 milionu korun, se splatností 30 let, při úrokové sazbě tři procenta a pětiletém fixu? Doposud měl splátku ve výši 14 800 korun měsíčně. Pokud by tento člověk refinancoval svou hypotéku v roce 2022, dostane nabídku od banky pravděpodobně kolem 5 procent. To znamená výrazné zdražení úvěru a zvýšení splátky této hypotéky na 18 500 korun.

Zvýšení sazby hypotéky tedy v tomto případě stojí dlužníka 3 700 Kč za měsíc. To je 44 400 Kč za rok, víc než průměrná měsíční mzda.

I noví žadatelé jsou ve stejné situaci, jen do vysokých splátek spadnou rovnýma nohama. Ale nemusí vzpomínat na staré časy levných úvěrů.

Renata BadalíkováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Předání vánočních dárků
    25. září 2023|Nikola Zatloukalová
    S těmito tipy vás vánoční nákupy nezruinují

    Vánoce znamenají nemalé výdaje nejen za vánoční dárky, ale i potraviny nebo výzdobu. Kromě nákupního seznamu, online nakupování a pořizování dárků v průběhu celého roku vás zachrání následující tipy.

  • Platba kreditní kartou
    19. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Využijte kreditní kartu na maximum

    Umí vydělat několik procent z nákupu, nabízí zajímavé bonusy, pomůže vám překlenout čekání na výplatu. Můžete s ní bezpečně platit na internetu a v cizině vám usnadní půjčení auta. Když s ní ale neumíte pořádně zacházet, zaplatíte desítky procent navíc na úrocích. Víte, jaké jsou výhody a nevýhody kreditní karty?

  • Kalkulačka a papíry s grafy
    13. září 2023|Petr Woff
    Sankce za předčasné splacení hypotéky mají stoupnout až na desetitisíce Kč. Jak se jim vyhnete?

    Vláda chce dovolit bankám, aby pokutovaly svoje klienty za předčasné splacení hypotečních úvěrů. Někteří občané by potom museli uhradit navíc až 2 % z předčasně splacené části celkové jistiny. V navrženém zákoně jsou však popsány situace, kdy můžete hypotéku bezproblémově umořit ještě předtím, než skončí její fixace. Pokuta se vám vyhne, třeba když prodáte svou nemovitost nebo se rozvedete. 

  • Žena s účty počítá na kalkulačce
    08. září 2023|Jana Březinová
    Víte, co je kontokorent a kdy se vyplatí?

    Kontokorentní úvěr – zkráceně „kontokorent“ vám dovolí jít do minusu na vašem běžném účtu. Poskytne vám finanční rezervu a umožní zaplacení nečekaného výdaje, když si nechcete brát klasickou půjčku. Komu se kontokorent vyplatí a kdo by se mu měl raději vyhnout?

  • struktura-vydaju
    07. září 2023|Petr Woff
    Struktura výdajů domácnosti: Kolik a za co utrácejí chudí, průměrní a bohatí Češi?

    Tuzemské domácnosti platí především za bydlení a potraviny, následuje doprava a rekreace. Česká společnost je poměrně rovnostářská, ale přesto najdeme významné rozdíly mezi chudšími a bohatšími občany. Například nedávné zdražení elektrické a tepelné energie pociťují silněji senioři než průměrní a vysokopříjmoví zaměstnanci. Porovnejme, jakou strukturu mají výdaje našich domácností.

  • Muž na kalkulačce přepočítává výdaje
    01. září 2023|Magdaléna Kubečková
    Kdy začít s refinancováním: kdo se nestará, ten přeplácí

    Víte, že snížení splátek o 200 Kč měsíčně vám uspoří 12 000 Kč při pětileté fixaci? Nemusíte přitom čekat až na konec fixace: mohli byste hypotéku hodně přeplatit. Refinancování je výhodné, když se sníží úrokové sazby, získáte lepší práci nebo vzroste hodnota vaší nemovitosti. My vám poradíme, jak na to.

  • Žádost o hypotéku krok za krokem - krabice, obývák, žena vyplňuje formulář
    21. června 2023|Monika Šaríková
    Žádost o hypotéku krok za krokem

    Hypotéka představuje dlouhodobý finanční závazek, jehož pravidelná měsíční splátka zatíží rodinný rozpočet klidně až na 40 let. Vzhledem k výši hypotečního úvěru a délce splatnosti je proto vyřízení hypotéky zdlouhavé, plné papírování a může trvat i několik týdnů až měsíců. Proces urychlí důkladná příprava.

  • Výpočet půjčky
    25. května 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak vybrat půjčku? RPSN hodně pomůže, není ale jediným ukazatelem výhodné půjčky

    Nabídky levných a dokonale výhodných půjček na vás útočí ze všech stran. Herci v reklamách slibují nízké úroky, minimální či nulové poplatky, ale i bonusy za řádné splácení. Jak poznáte, že je pro vás půjčka skutečně výhodná? Potřebujete k tomu znát více než jen RPSN.

  • Bankéř vysvětluje mladému páru
    Banky zpřísnily podmínky úvěrů. Kdo hůř dosáhne na půjčku?

    Před rokem byste půjčku získali bez problémů. Dnes ale banka vaši žádost zamítla. Co banky motivuje ke zpřísnění scoringu? A podle jakých pravidel vlastně posuzují vaši žádost o půjčku?