mala-ceska-ves

Bydlení v Praze vs. na vesnici: Co se vyplatí?

21. 8. 2020
|
Délka čtení: 7 min.

Vybrat si to pravé místo pro život není jen tak. Řada z nás si pokládá otázku, zda je lepší bydlení v Praze, nebo bydlení na vesnici. Oboje má své výhody a nevýhody, se kterými člověk musí počítat. Podívejme se na to, která z těchto variant se vyplatí.

Výhody bydlení v Praze

Hlavní výhoda života v českém hlavním městě spočívá v občanské vybavenosti. Praha vám nabízí nespočet nákupních možností, kulturní i sportovní vyžití a především perfektní zázemí v oblasti zdravotnictví či školství. Pokud se něco nenachází v blízkosti vašeho bydliště, není problém se tam dopravit pomocí husté sítě městské hromadné dopravy.

Další nespornou výhodou jsou pracovní příležitosti. V Praze sídlí mnoho významných firem, navíc jsou zde tradičně jedny z nejvyšších výplat v ČR. Naopak míra nezaměstnanosti patří k těm nejnižším v zemi. Výborné podmínky máte v Praze rovněž jako student. V metropoli funguje řada vzdělávacích institucí a kromě toho zde snadno seženete praxi v oboru. Řadu možností máte i při výběru samotného bydlení v Praze – vybíráte z široké nabídky starších obytných domů, novostaveb nebo rodinných domů.

Nevýhody bydlení v Praze

Nevýhodou je vysoká cena nemovitostí a nájmů. Vysoký zájem o bydlení v Praze tlačí ceny nahoru. Zejména v posledních letech došlo k prudkému nárůstu cen a pokud chcete mít hezký byt či dům v širším centru, pak budete muset sáhnout hluboko do kapsy. Kromě toho počítejte se zácpami, velkým množstvím lidí a ne zrovna nejčistším vzduchem v České republice. Tato kombinace je poměrně tradiční daní za život ve velkém městě.

Výhody bydlení na vesnici

Přesný opak nabízí bydlení na vesnici. Na kolonu vozidel a davy lidí na ulicích zde nejspíš nenarazíte, naopak čistý vzduch je všude kolem. Žádný hektický život velkého města, jen dokonalý klid. Do přírody to budete mít pár kroků, navíc je pravděpodobné, že vaše nemovitost na vesnici bude disponovat svojí vlastní zahradou. Kromě toho za ni zaplatíte výrazně nižší cenu než v Praze. Právě ekonomický aspekt patří k těm hlavním důvodům, proč se lidé rozhodují pro bydlení na vesnici.

praha-mhd

Nevýhody bydlení na vesnici

Ne v každé vesnici se nachází škola či školka, podobně množství pracovních příležitostí v okolí nemusí být dostatečné. Nabídka ze světa sportu nebo kultury bude spíše omezená a tak za ní stejně nakonec budete vyrážet do Prahy nebo jiného velkého města. Neočekávejte obchody otevřené pozdě do večera, nákupy budete muset plánovat. Bez auta se na vesnici zkrátka neobejdete – u rodin s dětmi by se téměř dalo říct, že se neobejdete bez dvou vozidel. Veřejné dopravní možnosti na vesnici totiž nebudou vždy perfektně navazovat na školu a kroužky vašich dětí. Je tak dobré si dopředu promyslet kam a jak často budete z vesnice vyrážet, abyste nakonec nezjistili, že to, co ušetříte na bydlení, utratíte za druhé auto a benzín.

Co se vyplatí?

Na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. Vždy bude záležet na vašem individuálním případu – z finančního hlediska pak zejména na výši mzdy, nájmu a výdajů na dopravu. Hlavně tyto tři faktory rozhodnou o tom, zda se vám vyplatí bydlení v Praze, nebo bydlení na vesnici. Obecně jsou vyšší výdaje v Praze – podle průzkumů utratí lidé v Praze měsíčně zhruba o 30–50 % více než lidé v menších městech a na vesnicích. Velký rozdíl představují právě náklady na bydlení. Hrubé odhady hovoří o tom, že v Praze nechá obyvatel za bydlení zhruba 40 % příjmů, zatímco na vesnici v přilehlém Středočeském kraji se tato hodnota může dostat i na 20 %.

Finanční úspora nemusí vykompenzovat vše

Jako ideální se tedy jeví bydlení ve vesnici v bezprostřední blízkosti Prahy, což do určité míry kombinuje výhody obou variant. Nicméně zase počítejte s tím, že náklady na bydlení v podobné vesnici nebudou o tolik nižší v porovnání se vzdálenějšími obcemi. Stále by ale měly být menší než přímo v Praze.

Při výběru ideálního místa pro život myslete na to, že i čas jsou peníze. Čistě z finančního hlediska se vám nejspíš vyplatí bydlení na vesnici, obzvlášť za předpokladu, že za prací dojíždíte do Prahy. Nicméně pokud vás to stojí každý den více než dvě hodiny dojíždění autem, je otázka, zda je to stále ještě výhodné – čistě z pohledu ušetřených peněz to tak být může, ale tento čas byste za jiných okolností mohli využít mnohem lépe, například společně se svojí rodinou. V tu chvíli nemusí být ekonomický faktor tím nejdůležitějším.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Povinná výměna kotlů
    14. března 2024|Petr Woff
    Povinná výměna kotlů na tuhá paliva: Kdy a proč už si ve starém kotli nezatopíte?

    Povinná výměna starých kotlů na tuhá paliva se blíží. Od 1. září 2024 nesmí být provozovány kotle 1. a 2. emisní třídy, původní termín vláda kvůli energetické krizi posunula. Zjistěte, zda se výměna týká i vašeho kotle.

  • 22. února 2024|Petr Woff
    Jaká je průměrná spotřeba elektřiny v rodinném domě a bytě?

    V tuzemských domácnostech přibývají sušičky, myčky a další spotřebiče. Nejnáročnější však zůstávají elektrické přímotopy, akumulační kamna a tepelná čerpadla. Srovnejme různé distribuční sazby, které závisí na používaných přístrojích. Průměrná spotřeba elektřiny v české domácnosti vychází na 2 930 kWh/rok, zateplená garsonka však funguje daleko šetrněji než starý rodinný dům.

  • Kuchyně
    29. prosince 2023|Jana Březinová
    7 zásad, jak bezpečně pronajmout byt

    Správně stanovit cenu, proklepnout si nájemníka a sepsat kvalitní smlouvu. To je jen pár zásad pro bezpečný pronájem bytu, které byste si měli pohlídat. Nechcete mít přece problémy s opožděným placením nájemného nebo poškozeným vybavením. Zjistěte, jak najít spolehlivého nájemníka i jak sestavit nájemní smlouvu, aby vás dostatečně chránila.

  • Fotovoltaika na bytovém domě
    12. prosince 2023|Jana Březinová
    Fotovoltaika v bytovém domě od 2023: Až do výkonu 50 kWp a bez souhlasu všech vlastníků

    Od roku 2023 je instalace fotovoltaiky na bytový dům o dost jednodušší. Není potřeba souhlas všech vlastníků, ani sloučení do jednoho elektroměru. Existují dokonce čtyři způsoby, jak může SVJ provozovat fotovoltaiku a sdílet vyrobenou energii. Vlastníci bytů tak mohou ročně ušetřit 50–90 % na účtech za elektřinu.

  • Žena u topení - srovnání nákladů na vytápění
    19. listopadu 2023|Petr Woff
    Srovnání nákladů na vytápění: Kolik zaplatíte za topení elektřinou nebo plynem?

    Nejnáročnější zůstávají elektrické přímotopy, ale zdražil i provoz plynových a peletových kotlů, městských tepláren a tepelných čerpadel. Nižší jsou ceny palivového dřeva nebo uhlí. Nejlevnější topení mají domácnosti, které důkladně zateplily svůj dům a větrají přes takzvanou rekuperaci. Aktualizujeme porovnání nákladů na vytápění: kilowatthodina (kWh) stojí od 1 do 6 Kč.

  • Balkónové solární panely
    15. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Balkonové solární panely: Vyplatí se jejich pořízení?

    Popularita solárních panelů na balkon roste. Lákají především nízkou cenou a snadnou instalací. Jejich neohlášeným provozem ale často riskujete mastnou pokutu. Má solární panel na balkoně skutečně smysl a na co si při provozu dávat pozor?

  • Odhad ceny nemovitosti
    27. září 2023|Jana Březinová
    Odhad nemovitosti: Kolik stojí a kde ho získáte zdarma?

    Za odhad nemovitosti zaplatíte od 1 500 Kč do 8 000 Kč. Cena závisí hlavně na tom, kdo odhad vypracuje. Jaký typ ocenění nemovitosti je nejlevnější a kde ho získáte zcela zdarma?

  • Žárovka s mincemi v pozadí
    18. září 2023|Petr Woff
    Dodavatelé nabízejí energie pod cenovým stropem. Komu se vyplatí?

    Energie na evropských burzách zlevnily, a proto dodavatelé vydali nové ceníky. Společnosti ČEZ, E.ON, innogy, PRE nebo Pražská plynárenská nabízejí elektřinu a zemní plyn pod cenovými stropy, které stanovila vláda. Není však jisté, zda se v blízké budoucnosti dočkáme ještě výraznějších slev. Proto zvažte, jestli v současnosti uzavřete delší cenovou fixaci, nebo volnější smlouvu.

  • Žena sedí s nohama v ponožkách u topení
    09. září 2023|Petr Pohůdka
    Topná sezona začíná: 5 tipů, na co nezapomenout

    Údržba kotle a komínu, odvzdušnění radiátorů nebo správné nastavení termostatu. Na topnou sezonu se raději připravte s dostatečným předstihem – zejména pokud potřebujete využít služeb profesionálů. Dobrá příprava vám navíc může přinést významné úspory. Na co před startem topné sezony nezapomenout?

  • Zastřešený zahradní bazén
    27. července 2023|Petr Woff
    Provoz domácího bazénu stojí až 100 000 Kč za sezónu. Takhle na něm ušetříte

    Malé soukromé koupaliště prospívá tělu i duši, ale voda a energie zdražily. Naštěstí existují takové vynálezy jako fototermické kolektory, tepelná čerpadla nebo solární plachty. Poradíme vám, jak ušetříte na provozu svého domácího bazénu, aby vás finančně nezruinoval.