Airbnb na náměstí

Airbnb – ubytování a zážitky, které dají vaší dovolené nový rozměr

11. 2. 2021
|
Délka čtení: 8 min.

Chcete při své dovolené nejen odpočívat, ale také poznat obyvatele vaší cílové destinace, jejich kulturu a styl života? V tom případě vyzkoušejte ubytování prostřednictvím Airbnb. V našem článku se dozvíte, jak tento projekt funguje, jak si vybrat ubytování přesně podle vašich představ či jak si na dovolené zajistit jedinečný program. Přestavíme vám i možnost „online cestování“.

Původní myšlenka Airbnb se skrývá už v jeho názvu – Air Bed and Breakfast. V doslovném překladu tedy možnost přespání na „nafukovačce“ se snídaní. Při jeho založení v roce 2008 bylo cílem doplnit chybějící kapacity v hotelech a hostelech formou domácího ubytování. Do dnešní doby se ovšem Airbnb rozrostlo do podoby velké společnosti s hodnotou kolem 10 miliard dolarů, která prostřednictvím zaregistrovaných hostitelů poskytuje možnost ubytování po celém světě.

Princip fungování Airbnb je prostý. Spousta lidí má k dispozici pokoj, byt nebo dům, který plně nevyužívá, a tak ho dá k pronájmu. Může jít nejen o nemovitost situovanou ve městě, ale také o chatu, chalupu, srub, letní byt, apartmán, bungalov, nebo dokonce o karavan, hausbót či loď. Všechny tyhle možnosti na Airbnb najdete. Hostitel vám tak dá k dispozici část svého osobního prostoru. Už z toho důvodu je pro Airbnb klíčovým pojmem oboustranná důvěra.

Pečlivě vyplněný profil je základ

Pro vyhledání ubytování na Airbnb si musíte vytvořit svůj profil a projít několikafázovým ověřením. To probíhá verifikací e-mailu a telefonního čísla, dále doplněním profilové fotografie nebo propojením s účtem na Facebooku. Doporučuje se i ověření identity prostřednictvím osobního dokladu (občanského průkazu, pasu), který si Airbnb vyfotí webovou kamerou, případně je možné nahrát scan dokladu. Dále si rovněž nastavíte preferovaný způsob platby. Zvolit můžete online platbu kartou nebo PayPal. V případě, že budete využívat mobilní aplikaci Airbnb, pak i Apple Pay.

Veškeré informace o sobě vyplňujte přesně a pravdivě. Neopomíjejte ani část profilu „O mně“„O mně“, která je pro hostitele zdrojem důležitých informací. Pamatujte, že čím víc toho o sobě uvedete, tím důvěryhodněji budete působit. To samé hledejte a očekávejte na profilu hostitele a nabízeného ubytování.

Celý systém Airbnb disponuje sofistikovanými a automatizovanými systémy, které poskytují vysokou bezpečnost a zaměřují se na odhalování případných zlodějů či podvodníků. I proto je komunikace mezi hostem a hostitelem možná jen uvnitř systému Airbnb. Do e-mailu a na telefon vám sice vždy přijde upozornění o nové zprávě, ale její kompletní znění a možnost odpovědět je pouze v komunikačním vláknu na profilu. Pokud byste se tento systém rozhodli nějakým způsobem obejít nebo obelhat, vystavujete se riziku, že budete umístěni na černou listinu a Airbnb už nebudete moci nadále využívat.

Svou pověst si hosté a hostitelé budují formou referencí a hodnocení, které poskytují důležitou zpětnou vazbu jak pro uživatele, tak pro správce. Proto je zodpovědně a pravdivě vyplňujte po každém svém pobytu.

Možnosti a výběr ubytování přes Airbnb

U výběru ubytování se orientujte podle toho, jak moc velkou míru soukromí potřebujete. Nabídka se dá rozdělit do tří kategorií:

  1. Sdílený pokoj – možnost přespání ve společné místnosti

  2. Soukromý nebo hotelový pokoj – samostatný pokoj pouze pro vás

  3. Vlastní byt či dům – pronájem celé nemovitosti včetně vybavení

Dále nabídku filtrujete zadáním cílové destinace, termínem pobytu a počtem hostů. V rámci další selekce nabídek si můžete nastavit:

  • Cenové rozpětí (velkou výhodou je, že u všech nabídek hned vidíte celkovou částku, na kterou vás pobyt vyjde)

  • Požadavek na počet lůžek, ložnic a koupelen

  • Vybavenost ubytování (kuchyň, WiFi, vybavení pro děti a tak dále)

  • Sociální zařízení (parkování, posilovna, vířivka nebo bazén)

Pokud rádi cestujete i se svým psem, lze si také přímo vyhledat ubytování, která akceptují domácí zvířata. Počítá se samozřejmě s tím, že váš pes zvládá pobyt v interiéru a neponičí hostiteli jeho vybavení. Velkou výhodu pro budoucí pobyty získáte, když hostitelé napíšou referenci nejen vám, ale i vašemu mazlíčkovi.

Jestli toužíte po záruce opravdu kvalitního ubytování, zaškrtněte při výběru možnost „Superhostitel“. Do této kategorie jsou totiž zahrnuti jen ti nejlépe hodnocení a nejzkušenější hostitelé na Airbnb. Speciální filtraci můžete využít i v případě služebních cest.

Teď už jen stačí projít si nabídky, které vám systém vybral, a zvolit si z nich svého favorita. Nezapomeňte si přečíst recenze předchozích hostů. Bývají v nich zajímavé informace, které mohou, ale nemusejí souhlasit s informacemi od hostitele (především o čistotě a útulnosti místa, dostupnosti, WiFi signálu a další vybavenosti).

Jakmile máte vybráno, odešlete rezervaci majiteli, který se na základě vaší žádosti a profilu rozhodne o jejím schválení. Případně si můžete vybrat nabídku, která umožňuje „Okamžitou rezervaci“ s automatickým přijetím. Po potvrzení můžete ihned uhradit celou částku nebo jen její procentuální část a zbytek sumy bude zaplacen později. Finance jsou až do vašeho ubytování na účtech Airbnb a hostiteli odcházejí až po úspěšném check-inu.

Klíče od dovolenkového domova vám dá hostitel nebo jeho zástupce na předem domluveném místě, v domluveném čase. Většinou si s vámi popovídají, poskytnou zajímavé tipy na restaurace a program v okolí a rovnou si ujasníte i průběh check-outu. Někdy se může stát, že klíče budete mít schované přímo u vstupu v bezpečnostní schránce, ke které od hostitele obdržíte kód.

Specifika Airbnb

Jednou z hlavních výhod u Airbnb je možnost ubytovat více osob, což oceníte především při plánování hromadné rodinné dovolené nebo cestování s partou přátel.

Pokud se ubytujete přímo doma u svého hostitele, máte skvělou možnost poznat životní styl, kulturu a rytmus v cizí zemi. A navíc budete mít tipy od místních z první ruky.

Ohledně jídla nebudete odkázáni jen na hotelovou restauraci, ale často si můžete uvařit přímo „u vás doma“. V některých případech se na stravě dá domluvit i s vaším hostitelem. Nejčastěji se jedná o možnost snídaní, výjimkou nejsou ani další jídla dne.

Ubytování u hostitele není stejné jako ubytování v hotelu. Vybavenost a kvalita je čím dál tím lepší, ale nespoléhejte se automaticky na samozřejmosti typu mýdla a šampóny, ručníky a mini bar.

Někdy se může stát, že váš hostitel bude upovídanější a více kontaktní, než byste chtěli. Airbnb je zkrátka „živější“ forma ubytování, ve které jsou lidé důležitým faktorem.

Airbnb a koronavirus

I když Airbnb poskytuje domácí ubytování, dodržují se v nich všechna důležitá bezpečnostní opatření. Hostitelé se také zavázali provádět odpovídající úklidové postupy proti šíření koronaviru. Za tímto účelem vytvořilo Airbnb pětikrokový manuál sestavený s odborníky amerického úřadu pro zdravotnictví.

Aktuální situaci je rovněž přizpůsobena stávající nabídka, ve které mají speciální místo „Soukromé prostory, daleko od davů“. V této kategorii najdete pouze soukromé domy s dostatkem místa a otevřenými prostory, přičemž check-in a check-out probíhá bezkontaktně.

Zabookujte si na dovolené jedinečné lokální zážitky

Relativně krátkou dobu Airbnb nabízí také možnost zážitků, které pro hosty připravují a vedou pouze místní. Jedná se o aktivity překračující běžnou turistickou prohlídku nebo výukový kurz. Prostřednictvím zážitků můžete zcela novým a unikátním způsobem poznat město, do něhož jste zavítali, seznámit se blíže s lokálním řemeslem či kulturou, výjimkou nejsou ani neotřelé sportovní aktivity.

Zážitky si na Airbnb můžete vybrat ve třech základních kategoriích:

  1. Jídlo a pití – kurzy vaření, degustace a ochutnávky, soukromé večeře pro hosty

  2. Kultura a historie – příběhy míst a památek

  3. Příroda a venkovní aktivity – výšlapy, vodní sporty, aktivity v horách

I v této oblasti bere Airbnb v potaz aktuální stav a zážitky nabízí i online. Takže si z pohodlí vašeho obýváku můžete například dopřát koncert afro-kubánské hudby, kurz kreslení s newyorkským umělcem či navštívit pandy v čínské zoo. Nebo se v kuchyni naučit dělat těstoviny pod vedením italských babiček, stejně jako poznat zákoutí klasické čínské kuchyně s šanghajskou šéfkuchařkou.

Veronika DoskočilováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.