Vše co jste chtěli vědět o elektrokolech - Muž na vyhlídce s elektrokolem v horách

Vše, co jste chtěli vědět o elektrokolech

13. 8. 2022
|
Délka čtení: 18 min.

Elektrokola patří mezi fenomén současnosti s obřím potenciálem a řadou výhod. Jak takové elektrokolo vlastně funguje? Kde ho koupit, jak ho správně nabíjet a maximálně zabezpečit, aby vám sloužilo spoustu let?

Jak funguje elektrokolo

Elektrokolo od toho běžného možná na první pohled vůbec nerozeznáte. Při bližším prozkoumání ale zjistíte, že mu přece jen něco přebývá. Ano, tušíte správně – řeč je o srdci elektrokola – jeho motoru a velkokapacitní baterii asistující při jízdě.

Elektrokolo si, stejně jako klasické kolo, zachovává pohon šlapáním, vždy má tedy klasické pedály a elektropohon je pouze přídavný (tzv. režim asistovaného šlapání). Výkon motoru pak bývá zpravidla (neplatí vždy) přímo úměrný frekvenci šlapání.

Setkat se můžeme nejčastěji se 2 principy pohonu elektrokol:

  1. Se snímačem otáček: Intenzita asistence elektromotoru je přímo úměrná frekvenci šlapání.

  2. S tlakovým snímačem: Intenzita asistence elektromotoru je závislá na točivém momentu, resp. síle šlapání (jakou silou se člověk „opře do pedálů”)


Samotný dojezd elektrokola závisí na kapacitě baterie. Obecně jde o 40-120 kilometrů. U novějších (a zpravidla také dražších) elektrokol výrobci používají Li-lon (Lithium lon) a Li-Pol (Lithium-ion polymer) baterie, které mají nižší hmotnost a vyšší počet nabíjecích cyklů. Životnost baterie elektrokola činí více než 1 000 nabíjecích cyklů (=nabití a vybití akumulátoru). Pokud byste tak na elektrokole jezdili každý den, bude činit průměrná životnost zhruba tři roky.

Výhody elektrokola:

  • Čistá a ekologická jízda

  • Cenová dostupnost (pořizovací cena cca od 20 000 Kč)

  • Nízké provozní náklady (cca 4 haléře na 1 kilometr)

  • Delší dojezdová vzdálenost

  • Rychlejší než běžné kolo

Nevýhody elektrokola:

  • Delší doba nabíjení (běžně okolo tří hodin)

  • Dražší, než klasické kolo

  • Elektrokolo je těžké (váží od 18-32 kilogramů)

  • Kvůli bateriím nesmí do letadla

  • Dřívější opotřebení brzd, plášťů, řetězů, převodů, kazety apod.

Vše o elektrokolech - Žena sundavající baterku z elektrokola

Jak jezdit na elektrokole?

Na elektrokolo nepotřebujete řidičský průkaz, přesto není radno jeho rychlost a vlastnosti podceňovat a jízdu byste měli přizpůsobit aktuální situaci i schopnostem cyklisty. Pokud jste na elektrokole dosud neseděli, začněte zvolna.

Je sice lákavé začít jezdit hned s nejrychlejším nastavením elektrokola, na druhou stranu je to zbytečně riskantní. Elektrokolo si proto v klidu „osahejte”, otestujte jeho vlastnosti, naučte se bezpečně brzdit a až poté se vrhněte na případnou sportovní jízdu.

Protože je elektrokolo těžší, než kolo klasické, brzdit na něm musíte mnohem dříve. Všechna elektrokola jsou zpravidla vybavena kotoučovými brzdami, proto si brždění otestujte a brzděte lehce a postupně, přičemž vyvíjejte tlak na obě brzdové páky.

Pamatujte, že dámské i pánské elektrokolo je od toho klasického mezi laiky prakticky k nerozeznání, takže musíte být při řízení mimořádně opatrní a věnovat větší pozornost svému okolí. Nezapomeňte také dodržovat bezpečné rozestupy, všechna pravidla silničního provozu a pravidla platná pro cesty a stezky ve vaší oblasti.

Když se auto potká s kolem

Na toto téma si můžete poslechnout epizodu podcastu Nepodceňto.

Desatero bezpečné jízdy na elektrokole:

  1. Objektivně zhodnoťte, zda jsou vaše schopnosti a dovednosti pro jízdu na elektrokole dostačující.

  2. Nezapomeňte na helmu a další bezpečnostní prvky (dle BESIPu by 37 % usmrcených cyklistů přežilo nehodu, kdyby mělo na hlavě přilbu).

  3. Přizpůsobte rychlost a styl jízdy aktuální situaci, počasí a povětrnostním podmínkám.

  4. Věnujte se pouze řízení (nikoliv telefonu apod.)

  5. Vyvarujte se užití alkoholu nebo jiných omamných látek.

  6. Mějte přehled o ostatních účastnících silničního provozu.

  7. Jezděte ve výrazném oblečení a používejte nejrůznější odrazky a další reflexní prvky (reflexní materiál prodlouží vaši viditelnost až na 200 metrů).

  8. Brzděte dřív, zlehka a rovnoměrně.

  9. Jezděte mimořádně opatrně.

  10. Před cestou si důkladně promyslete a naplánujte trasu.


Jak nabíjet elektrokolo?

Moderní baterie elektrokol se již zpravidla nepotýkají s tzv. paměťovým efektem, který zakazoval nabíjení baterie dříve, než byla zcela vybitá. Dnešní moderní Li-Ion a Li-Pol baterie můžete nabíjet kdykoliv si vzpomenete. Během prvních několika cyklů je nicméně dobré nechat baterii úplně vybít a znovu ji zcela nabít, poté však již neváhejte své elektrokolo nabít i po krátké projížďce.

Základní informace o tom, jak baterii elektrokola nabíjet, by vám měl sdělit prodejce, případně se tyto informace dočtete v návodu nebo manuálu, který je součástí pořízeného elektrokola. Obecně však platí, že akumulátor byste měli nabíjet při pokojové teplotě a vždy používat pouze originální nabíječku dodávanou výrobcem elektrokola.

Baterii nechte po vyjížďce vychladnout, případně vyschnout, pokud jste během jízdy zmokli. Následně ji zapojte do nabíječky a nechte plně dobít. Akumulátor nemusíte z kola sundávat, vždy ale dbejte na to, ať ho nabíjíte na bezpečném a nehořlavém místě. Zahřívání během nabíjení je běžný stav. Pokud na elektrokole delší dobu nejezdíte, je vhodné baterii z elektrokola vyjmout a skladovat ji v suchu a při teplotám blížících se pokojové teplotě.

Vše co chcete vědět o elektrokolech - Zapojení nabíječky do elektrokola

Jak vybrat elektrokolo?

Stejně jako u klasického kola bez motorového pohonu je potřeba odpovědět si na otázku, kde se na elektrokole nejčastěji hodláte pohybovat. Ve městě, po zpevněných cestách, nebo v terénu? Podle toho zjistíte, jestli se pro vás nejvíc hodí elektrokolo městské, trekingové, horské, nebo silniční.

Při výběru zhodnoťte tyto parametry:

  1. Kategorie elektrokola: Na výběr máte elektrokola městská, trekingová, horská i celoodpružená a silniční.

  2. Umístění motoru: Motor může být umístěn v předním náboji, zadním náboji nebo ve středu šlapání. Umístění v předním náboji je typické zejména pro městská a některá krosová elektrokola, která vynikají cenovou dostupností.

  3. Výkon motoru: Legislativa povoluje maximální přípustný výkon 250 W a maximální rychlost 25 km/hod. Městské modely kol mají většinou motory s napětím 24 V, pokud ale potřebujete s elektrokolem nárazově vyjíždět do terénu, zvolte elektromotor s napětím 36 V. Horská elektrokola jsou osazována motory s napětím 48 V.

  4. Kvalita baterie: Čím vyšší mají baterie kapacitu a napětí, tím déle vydrží kolo na baterii jet. Pro městská a trekingová elektrokola je většinou dostačující kapacita mezi 300 až 400 Wh. U horských kol je dobré vybírat baterii s kapacitou 500 Wh a více.

  5. Kvalita rámu a komponent: Nejčastěji se setkáte s elektrokoly, jejichž rámy jsou hliníkové. Lepší modely elektrokol jsou potom vyrobené z karbonu, který vykazuje nižší hmotnost a vyšší tuhost.


Pojistěte si kolo v rámci pojištění domácnosti

Srovnejte si v naší kalkulačce nabídky jednotlivých pojišťoven a vyberte si tu nejvýhodnější.

Nejznámější značky a modely elektrokol

Mezi nejznámější české výrobce patří Crussis, Qayron, Apache, Lovelec, Agogs, Lectron, Author, 4ever, Superior nebo Leader fox elektrokolo. Ze světových výrobců můžeme jmenovat třeba Rock Machine elektrokolo, či Cannondale elektrokolo.

Kde koupit elektrokolo?

Jakmile si odpovíte na všechny důležité otázky a budete mít o svém novém elektrokole jasnou představu, pravděpodobně budete řešit, kde ho vůbec pořídit. Vsadit na kamenné prodejny nebo renomované e-shopy? V tomto případě nelze jednoznačně doporučit jednu nebo druhou variantu. Obě totiž nabízí řadu výhod i nedostatků.

  • Nákup elektrokola v e-shopu: Zpravidla rychlejší a pohodlnější výběr z tisíců modelů najednou, které však nemusí konkrétní e-shop držet skladem. Jednotlivé modely i jejich ceny můžete vzájemně porovnat a vybrat takové elektrokolo, které bude odpovídat vašim představám i cenovým možnostem. U řady e-shopů je k dispozici i technická podpora, která vám pomůže s výběrem. V některých případech je ovšem nutné počítat s delší dobou dodání a nemožností si zvolené elektrokolo fyzicky vyzkoušet. Mezi známé české e-shopy patří například: akumo.cz, ekolo.cz, elektrokola.cz.


  • Nákup elektrokola v kamenné prodejně: V prodejně si můžete kolo fyzicky osahat a vyzkoušet, případně si vybraný model ihned odvézt. K dispozici vám v naprosté většině případů bude vyškolený pracovník, který zodpoví všechny otázky, případně vám s výběrem vhodného modelu aktivně pomůže. Problémem nákupu v kamenných prodejnách bývá většinou menší výběr i vyšší ceny jednotlivých modelů.


Jak elektrokolo zabezpečit a pojistit

Pořizovací cena elektrokola není zanedbatelná, proto se často stává objektem zájmu zlodějů. V první řadě je proto nezbytně nutné mechanické zabezpečení, které obstará kvalitní zámek na elektrokolo. Možností se zde nabízí celá řada – od klasických lankových zámků přes skládací zámky z ocelových plátů až po zámky s alarmem.

Další možností, jak elektrokolo ochránit před odcizením, je vybavení GPS lokátorem. Ten je v případě krádeže schopen sledovat pohyb vašeho elektrokola. Moderní GPS lokátory navíc umí rozpoznat i sebemenší pohyb (například ve stojanu elektrokola), na základě kterého vám pošlou notifikaci na váš mobilní telefon. Nevýhodou těchto systémů je poměrně vysoká pořizovací cena.

Pokud ke krádeži elektrokola i přes výše uvedené zabezpečovací prvky přece jen dojde, přichází na řadu pojištění. V tomto případě hovoříme o pojištění domácnosti, s kterým vám pojišťovna v případě krádeže dokáže ztrátu nahradit, a vy máte jistotu, že o svoji investici nepřijdete a můžete si jednoduše pořídit elektrokolo nové. V tomto případě nezapomeňte elektrokolo pojistit na novou cenu.

Při výběru vhodné pojistky se vyplatí mezi sebou jednotlivé nabídky porovnat prostřednictvím online srovnávačů a kalkulaček a při výběru nesázet pouze na cenu pojistného, ale zejména rozsah pojistného plnění, limity krytí a výluky, na základě kterých mohou pojišťovny pojistné plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Vše o elektrokolech - Táta se synem na elektrokoloběžkách

Elektrokoloběžka jako alternativa elektrokola

Odrazuje vás od pořízení elektrokola jeho pořizovací cena nebo si na něj zkrátka netroufnete? Jistou alternativou, která v posledních měsících nabývá na popularitě, mohou být elektrokoloběžky, z nichž ty nejlevnější (a zpravidla také nejpomalejší) pořídíte už od 3 500 Kč! Nejlevnější modely ujedou od 10-20 km, kvalitní městské elektrokoloběžky mají ale dojezd mnohem delší.

Autorka - Vendula Flassig Vrablová
Vendula Flassig VrablováVíce článků autora

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Lyže na horách zapíchnuté ve sněhu
    25. listopadu 2023|Jana Březinová
    Pojištění sportovního vybavení: Kryje i krádež lyží před chatou?

    Každoročně je v Alpách odcizeno sportovní vybavení za stovky milionů korun, zloději lyží a snowboardů se vyskytují i v českých horách. Sportovní vybavení si můžete pojistit v rámci cestovního pojištění nebo pojištění domácnosti. Dokáže ale pojistka ochránit lyže odložené před restaurací? Čtěte, jak české pojišťovny přistupují k pojištění sportovního vybavení.

  • Žena na elektrokoloběžce na cyklostezce
    13. srpna 2023|Jana Březinová
    Boom elektrických kol a koloběžek: Kde končí zábava a začínají problémy?

    Elektrické koloběžky a elektrokola zažívají boom. Ročně se prodá asi 100 tisíc elektrokol, a ještě více elektrokoloběžek. Takový nárůst s sebou nese problémy –⁠ nehody, zranění a nedodržování pravidel. Vyřeší situaci povinné ručení?

  • Skok padákem
    24. března 2023|Magdaléna Kubečková
    Adrenalinové a rizikové sporty: umíte se správně pojistit?

    Jedete lyžovat do Alp se základním balíčkem cestovního pojištění. Víte ale, že na vaše sporty nemusí takové pojištění stačit? Než se vydáte na další adrenalinové dobrodružství, přečtěte si pořádně pojistné podmínky. Rizikové a adrenalinové sporty vyžadují speciální připojištění. Některé sporty dokonce pojistit nelze. 

  • Pár na kolech
    28. srpna 2021|Jana Poncarová
    Dovolená na kole: Co kryje pojištění pro cyklisty?

    Letošní letní dovolenou tráví poměrně velká část Čechů v tuzemsku. A tak je plno na cyklostezkách, v lesích, u rybníků i na vodě. Kde je více lidí, tam číhá i více nebezpečí – krádeží, zranění a dalších nepříjemností. K tomu se přidává alkohol. Pokud se chystáte na výlet za burčákem nebo si v půlce trasy rádi dopřejete vychlazenou dvanáctku, neměli byste šetřit na dobrém pojištění pro cyklisty.

  • Nosič na kola
    11. července 2021|Marek Drahorád
    Jak vybrat nosič kol?

    Nosiče na kola jsou velmi praktickým a mezi cyklisty oblíbeným řešením přepravy kol. I jedno kolo totiž v zavazadlovém prostoru zabere spoustu místa. Převážení kol uvnitř běžných osobních automobilů je navíc v některých zemích velmi problematické a může být pokutováno. Na co se při výběru nosiče kol zaměřit a na co si dát pozor?

  • Zbytek ukradeného kola
    08. července 2021|Vendula Flassig Vrablová
    Příležitost dělá zloděje! Poradíme, jak se pojistit proti krádeži kola

    Věděli jste, že ročně se v Česku ztratí zhruba pět tisíc jízdních kol? Jde samozřejmě o ztráty nahlášené a policii oficiálně oznámené. Ve skutečnosti může být zmíněné číslo mnohonásobně vyšší. Celková škoda nahlášených odcizení se pohybuje každoročně okolo 100 milionů korun! Objasnit se policii přitom podaří asi jen pětinu případů. Proto je dobré myslet na „zadní vrátka“ a sjednat si odpovídající pojištění.

  • Kolize auta s cyklistou
    20. června 2021|Jana Poncarová
    Kolize auta s cyklistou. Zaplatí odškodné řidič, cyklista, nebo pojišťovna?

    Když začne hezké počasí, silnice se hemží nejen výletníky v autech, ale také cyklisty. Kromě klasických kol si Češi v poslední době oblíbili elektrokola. A pojišťovny přiznávají, že nehod cyklistů s automobilisty přibývá. Kdo zaplatí odškodné, když dojde ke střetu? Jak se při nehodě chovat a na co nezapomenout?

  • vodáci
    01. července 2020|Monika Šaríková
    Kam vyrazit na vodu?

    Češi patří mezi vášnivé vodáky, kteří sjíždění řek považují za tradici. I ti méně zkušení, vodou nepolíbení jedinci alespoň jednou za život vyrazí s přáteli na vodu zažít víkend plný zábavy. Které řeky se v Česku sjíždí nejčastěji a které jsou méně známé, ale stojí za to?

  • Zasněžený les a hora
    16. ledna 2020|Monika Šaríková
    Vyrazte na hory: 5 destinací, kde vás nečekají zástupy lidí

    Zatímco v létě vyhlášená lyžařská střediska zejí prázdnotou, v zimě se v nich nedá doslova hnout. Fronty jsou na lanovky, na sjezdovkách, v obchodech, v barech i v restauracích, prostě všude. Stále více lidí tak vyhledává méně známá turistická místa nabízející klidnou a příjemnou atmosféru během zimní dovolené na horách.