Pár na kolech

Dovolená na kole: Co kryje pojištění pro cyklisty?

Letošní letní dovolenou tráví poměrně velká část Čechů v tuzemsku. A tak je plno na cyklostezkách, v lesích, u rybníků i na vodě. Kde je více lidí, tam číhá i více nebezpečí – krádeží, zranění a dalších nepříjemností. K tomu se přidává alkohol. Pokud se chystáte na výlet za burčákem nebo si v půlce trasy rádi dopřejete vychlazenou dvanáctku, neměli byste šetřit na dobrém pojištění pro cyklisty.

Stát se může cokoli. A protože existují rizika, jsou i pojišťovny. Zvlášť v době dovolených člověk trochu „vypíná“ a není tolik ve střehu. Když se k tomu přidá ještě alkohol a rozjařilost, nepříjemná situace na sebe nemusí nechat dlouho čekat. A ruku na srdce – hospůdky jsou často plné cyklistů, stejně tak se lidé rádi vydávají na kole mezi vinicemi, třeba na romantickou vyjížďku burčákovou cestou.

Pojišťovny: Alkohol na kolo nepatří

Každý, kdo jezdí na kole, by měl zvážit pojištění. Hodí se to při běžných pádech i při nebezpečných střetech s auty, kterých bohužel není zrovna málo. Pokud je cyklista pojištěný, tak škodu až do výše sjednaného pojistného limitu uhradí pojišťovna. Jenže – i zde platí takzvané výluky z pojištění. Cyklisté by si proto měli dávat pozor zejména na jízdu pod vlivem alkoholu. Pojistné plnění totiž v případě, že cyklista pil, pojišťovna buď zkrátí, nebo zcela odmítne plnit.

Pojišťovny se tak shodují v jednom: alkohol na kolo nepatří. „Škody, které způsobí osoba pod vlivem alkoholu, jsou uvedeny ve výlukách z pojištění. Poškozenému škodu uhradíme, ale máme právo po pojištěném požadovat náhradu vzniklé škody,“ říká Marie Petrovová z Allianz pojišťovny.

Při nehodách, jejichž účastníkem je cyklista a které šetří policie (typicky, pokud dojde ke zranění), se vždy ověřuje, zda osoby nejsou pod vlivem alkoholu nebo drog. „Pokud ano, takové jednání zakládá právo pojišťovny odmítnout nebo krátit pojistné plnění. Když se nehoda stane mimo silniční komunikaci nebo je bez zranění, v takových případech se policie zpravidla nevolá, takže se pojišťovna o vlivu návykových látek nedozví,“ dodává Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Nela Maťašeje z pojišťovny Direct pak upozorňuje na to, co všichni cyklisté i řidiči vědí: v České republice stále platí nulová tolerance alkoholu. „Pokud tedy na kole pijete, porušujete tím zákon. Krom toho, že vás mohou policisté pokutovat, riskujete, že vám případné škody pojišťovna nezaplatí. To se týká i pojištění odpovědnosti, které se právě na škody způsobené jízdou na kole, koloběžce nebo třeba na lyžích vztahují. My máme například v podmínkách uvedené, že neplatíme škody, které vzniknou trestným činem, přestupkem nebo právě pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek,“ dodává.

I tak má pojištění smysl

Ještě jinak: na cyklistu se nevztahuje povinnost mít sjednané povinné ručení jako na řidiče vozu, ale pořád je účastníkem silničního provozu – a pokud způsobí škodu jiné osobě, je povinen ji zaplatit. A mimochodem, nejde jen o dospělé, ale také o děti. Za nezletilé zodpovídá dospělá osoba a je mylné myslet si, že dítě z případné kolize vyjde zcela nevinně.

Při jízdě na kole se tak vyplatí mít sjednané pojištění odpovědnosti. Znovu je ale třeba dodat, že pokud jste pili (a přesto na kole vyjeli), pojišťovna může plnění zkrátit nebo odmítnout. Když se k místě nehody nachomýtne policie, může cyklista dostat i pokutu od 500 do 20 tisíc korun. Pokud je naměřeno více alkoholu v krvi (nad 1 promile), tak může být pokuta až 50 tisíc korun.

Vše ale může být i jinak. Třeba zrovna pojedete po oné opojné burčákové stezce, spadnete, nezraníte se, nebude přivolaná policie. Nikdo vám alkohol v krvi nezměří. Při nehodě vznikne škoda, kterou budete muset uhradit. V takové chvíli oceníte, že máte sjednané pojištění odpovědnosti, které má podle mnoha expertů smysl.

Už proto, že i při nehodách způsobených cyklistou může jít o velké částky. A nepojištěný cyklista musí vše hradit z vlastní kapsy. Na to ostatně poukazují i data pojišťoven. Jak uvedla mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová, likvidátoři se například setkali s kolizí dvou vozidel v důsledku zakolísání cyklisty při předjíždění, se srážkou cyklistů v zatáčce s vážným zraněním, ale i s přejetím psa nepozorným cyklistou. „Dokonce máme zkušenost ze střetu cyklisty v plné rychlosti se splašeným koněm. Dojde-li k havárii v cizině, bývá nárok poškozeného samozřejmě vyšší. Jízdní kola, a bohužel ani rychlejší a těžší elektrokola, přitom nemají předepsané povinné ručení jako jiná vozidla,” dodává Eva Svobodová.

Pojištění odpovědnosti – kterému se také říká „pojistka na blbost“ – lze sjednat samostatně i jako součást pojištění domácnosti. Důležitá je dostatečná pojistná částka, aby kryla celou vzniklou škodu nebo újmu. Pojišťovny proto doporučují volit spíše vyšší pojistné limity, minimálně v rozpětí 10 až 20 milionů korun. Cyklisté by pak neměli podceňovat ani úrazové pojištění, ze kterého se vyplácí odškodné v případě úrazu s trvalými následky či smrti.

Hledání defektu na kole

Pojištění šité na kolo

Alkohol na kole netolerují tedy ani pojišťovny, ani zákon. Přesto existují řešení. Vše začíná u výběru správného pojistného produktu.

AXA

S tím, jak přibývá lidí, co tráví dovolenou doma (a na kole), přidala pojišťovna AXA pojištění Domestic, jehož součástí je i služba cykloasistence. To se hodí, když jedete na delší výlet a kolo či elektrokolo se vám rozbije. V takovém případě můžete volat na asistenční linku, která je v provozu čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu. Funguje to v podstatě podobně, jako když využíváte autoasistenci. A pozor, toto pojištění toleruje i 0,8 promile alkoholu v krvi. Ideální pro jízdu na burčákové stezce.

Allianz

Pojištění odpovědnosti pro tuzemsko pojmenovala Allianz pojišťovna MojeČeskoSlovensko. Vztahuje se tedy i na naše východní sousedy a také na cesty do 50 kilometrů od hranic ČR, takže můžete vyrážet i do příhraničích míst v Německu, Rakousku nebo Polsku. Podobně jako u AXA je součástí pojištění také asistence cyklistům.

UNIQA

Službu cykloasistence zavedla také pojišťovna UNIQA. V případě defektu na kole nebo při nehodě či odcizení se tak pojištěnci mohou obrátit na její asistenční linku. Asistence pak například zahrnuje opravu jízdního kola na místě nebo jeho odvoz do cykloservisu.

Ostatní pojišťovny

AXA, Allianz a UNIQA jsou prozatím jediné pojišťovny, které ve svých pojistkách reflektovaly změnu situace na trhu. Pojištění odpovědnosti za škodu mají ve své nabídce pochopitelně i další pojišťovny, ale produkty se vztahují hlavně na odcizení kola, odcizení kufrů a podobně.

Kooperativa nebo ČSOB tak nabízejí hlavně možnost přikoupení pojištění. Generali pak pojišťuje i na cesty po ČR, zejména následky úrazů nebo osobní odpovědnost za škodu. Také pojišťovna Direct má pojištění, jež pokryje úraz nebo zavazadla a samozřejmě odpovědnost za škodu.

Stejně jako v případě jakéhokoli jiného pojištění platí následující: přečtěte si podmínky a zajímejte se o částku pojistného plnění. Pokud víte, že vaše pojišťovna alkohol na kole netoleruje, zvažte, zda burčákovou cestu raději neprojdete pěšky anebo se mezi vinicemi nejdříve projedete na kole a pak zakotvíte v příjemném sklípku.

Povinnosti cyklisty

I cyklisté mají jako účastníci silničního provozu své povinnosti. Mezi povinnou výbavu patří například funkční brzdy nebo několikery odrazky. Více si o tom můžete přečíst na Besipu. Helmu musí nosit cyklisté do 18 let, potom je odpovědnost na jednotlivcích, ale vždy je lepší se chránit. Alkohol na kole zákon nepřipouští. Pokuta se pak odvíjí od množství alkoholu v krvi a může být až 50 tisíc korun.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • výlet na motorce v horách
    06. dubna 2024|Jana Březinová
    Výlety na motorce do Rakouska a Německa – méně známé mototrasy přes Alpy

    Když se řeknou Alpy, nejspíš každý motorkář si vybaví legendární Grossglocknerstrasse. Tentokrát pro vás máme tipy na jiné alpské silnice. S krásným povrchem, plné zatáček a dechberoucími výhledy. Vydejte se s námi na dva výlety na motorce do Rakouska a Německa.

  • žena u moře - zájezd last minute
    04. dubna 2024|Jana Březinová
    Vyplatí se koupit first minute zájezd?

    Prodeje first minute pobytů vrcholí v lednu a únoru, cestovní kanceláře za včasnou koupi slibují slevy až 50 %. Skutečně se vyplatí objednat dovolenou s několikaměsíčním předstihem a máte ještě teď šanci ulovit výhodnou first minute nabídku?

  • povinné ručení mimo čr
    12. února 2024|Petr Pohůdka
    Povinné ručení v zahraničí: Kde všude vám platí zelená karta?

    Pokud jezdíte po českých silnicích, musíte mít sjednané povinné ručení. V opačném případě vám hrozí vysoká pokuta. Jako potvrzení o sjednání povinného ručení slouží zelená karta na auto. Jak si ale zařídit pojištění auta do zahraničí? Záleží, kam vyrážíte. V Evropě si téměř všude vystačíte se zelenou kartou, jinde musíte uzavřít hraniční pojištění.

  • Lyžařky na svahu
    30. ledna 2024|Jana Březinová
    Zimní dovolená v roce 2024 aneb Kam vyrazit na lyže a snowboard?

    Vyrazit za lyžováním a snowboardingem na české hory nebo raději do Alp? Máme pro vás seznam nejlepších středisek a srovnání cen skipasů. Zároveň přidáme tipy, na co si dát pozor, aby se vaše zimní dovolená na horách obešla bez starostí.

  • Padající lyžař
    08. prosince 2023|Petr Pohůdka
    Silvestr na horách: Tohle jsou oblíbená místa Čechů

    Krkonoše, Jizerské hory, Šumava, ale také střediska v rakouských či italských Alpách. Tak vypadají oblíbené destinace Čechů pro Silvestr na horách. Kde strávit Silvestra v rušné společnosti a kam se naopak vydat, když toužíte po klidu?

  • Zahraniční studenti v univerzitní aule
    09. listopadu 2023|Petr Pohůdka
    Cestovní pojištění pro studenty: Potřebujete ho i na Erasmus?

    Čeká vás Erasmus nebo jiný studijní pobyt v zahraničí? Bez cestovního pojištění byste vyrážet neměli. Roční pojištění na míru studentům nabízí UNIQA. Vyjde vás na 2 650 Kč. Pokud se ale v průběhu semestru plánujete zastavit v ČR, mohly by vás zaujmout levnější nabídky konkurence.

  • muz-dostava-ockovani-do-ramene
    04. listopadu 2023|Jana Březinová
    Očkování při cestách do zahraničí

    Cestování do zahraničí už nekomplikují restrikce kvůli onemocnění covid-19, ale přesto byste se před dovolenou měli o očkování zajímat. A to zejména při cestách do exotiky. Očkování vás chrání proti vážným a smrtelným nemocem, do některých zemí vás bez něj ani nepustí.

  • letovisko-egypt
    31. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Nejoblíbenější destinace Čechů

    V žebříčku nejoblíbenějších destinací českých turistů tradičně vítězí země, do nichž jezdí vlastním autem – tedy Chorvatsko, Rakousko nebo Slovensko. Které další destinace jsou oblíbené?

  • El Hierro - Kanárské ostrovy
    24. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Do tepla v zimě: 8 tipů, kam letos vyrazit

    Máte rádi teplo v zimě? Pak na nic nečekejte a vydejte se na exotickou zimní dovolenou. Podívejte se na Kanárské ostrovy nebo Zanzibar. Jaké jsou tam teploty? A jak je to s podmínkami pro vstup do země?

  • Ospalý muž s kufrem na letišti - jet lag
    18. října 2023|Nikola Zatloukalová
    Jak zvládnout jet lag a nepřijít o půlku dovolené

    Dlouhý let na dovolenou s sebou často přináší jet lag. Ten vás může potkat především při cestování přes více časových pásem. Mezi jeho hlavní projevy patří ospalost. S jeho zvládnutím vám může pomoci nejen melatonin, ale také dostatečný pitný režim.