Kolize auta s cyklistou

Kolize auta s cyklistou. Zaplatí odškodné řidič, cyklista, nebo pojišťovna?

20. 6. 2021
|
Délka čtení: 10 min.

Když začne hezké počasí, silnice se hemží nejen výletníky v autech, ale také cyklisty. Kromě klasických kol si Češi v poslední době oblíbili elektrokola. A pojišťovny přiznávají, že nehod cyklistů s automobilisty přibývá. Kdo zaplatí odškodné, když dojde ke střetu? Jak se při nehodě chovat a na co nezapomenout?

Omezení cestování kvůli koronaviru, rozrůstající se infastruktura cyklostezek, cenově dostupnější klasická kola i elektrokola. To vše jsou důvody, proč přibývá bicyklů v běžném provozu. Lidé vyrážejí na výlety a někdo na kole jezdí také do práce nebo do školy. Každý, kdo na kole vyjede, by si měl být vědomý pravidel silničního provozu, svých práv i povinností. Současně se vyplatí zvážit i pojištění, které chrání cyklistu a jeho kolo.

Pravidla platí pro auta i bicykly

Stejně jako řidič automobilu je i cyklista účastníkem silničního provozu a musí se řídit jeho pravidly. „Pokud dojde ke kolizi, jako pojišťovna zjišťujeme příčinu a míru zavinění jednotlivých účastníků nehody. Pokud cyklista způsobí kolizi a poškodí vůz, pak se na tyto situace vztahuje pojištění odpovědnostipojištění odpovědnosti, s výjimkou situací, které jsou ve výlukách z pojištění – například škody vzniklé pod vlivem návykové látky nebo alkoholu. Cyklistům také doporučujeme, aby si pořídili úrazové pojištěníúrazové pojištění,“ říká Marie Petrovová z Allianz pojišťovny.

V případě sjednání pojištění je nutné vědět, co konkrétně kryje a co nikoli, týká se to i cyklistiky. „Pojištění odpovědnosti cyklisty nekryje všechny situace, samozřejmostí je správná prevence vzniku škody, nesmí být požitý alkohol nebo drogy, provoz bicyklu by měl být v souladu se všemi pravidly provozu v daném místě, technický stav musí být bezvadný a tak dále. Pojištění odpovědnosti také nepokrývá škodu, která v tu chvíli vznikne na vlastním majetku nebo zdraví viníka, případně osob ve voze, nejsou-li v rámci povinného ručení připojištěny,“ vysvětluje Eva Svobodová z pojišťovny UNIQA.

Kdy ke kolizi vozu a cyklisty volat policii

Ve chvíli, kdy způsobí nehodu řidič auta, jsou náklady, tedy odškodné, hrazeny z jeho povinného ručení. „Z povinného ručení se hradí jak majetková škoda, tak i případná újma na zdraví cyklistyhradí jak majetková škoda, tak i případná újma na zdraví cyklisty. Vždy, když dojde ke zranění, je třeba přivolat policii ČR, která provede i zkoušku na alkohol u obou účastníků nehody. Vzhledem k větší zranitelnosti cyklisty, kdy se může újma projevit i s odstupem, doporučujeme přivolat policisty k nehodě vždy,“ dodává Eva Svobodová.

Ať je viníkem ta či ona strana, je důležité, aby účastníci nehody co nejrychleji kontaktovali svoji pojišťovnu, případně i policii. „Když se jedná o újmu na zdraví nebo věcnou škodu, za které odpovídá cyklista, je třeba dopravní nehodu vždy neprodleně ohlásit policistovi. Pokud se jedná o újmu na zdraví nebo věcnou škodu, za které odpovídá řidič auta, musí tak v případě věcné škody účastníci nehody učinit pouze v případě, že na některém ze zúčastněných vozidel včetně přepravovaných věcí dojde ke škodě zřejmě převyšující částku 100 tisíc korun,“ připomíná Marie Petrovová.

Ještě před příjezdem policistů si účastníci kolize mohou navzájem vyměnit kontaktní údaje, sdělit si svoji totožnost, případně zajistit svědky, pokud jsou. Jestliže se nehoda stane v zahraničí, je vhodné co nejrychleji zkontaktovat asistenční službu a požádat operátory o pokyny, jak dále postupovat.

Cyklisté jsou zranitelnějšími účastníky silničního provozu. Podle statistiky je podíl zavinění nehod ze strany cyklisty méně než poloviční, jde o zhruba 40 procent. „Cyklisté si ale z kolizí s motorovými vozidly odnášejí drtivou většinu těžkých následků,“ varuje dopravní specialista Vratislav Fillera. I to byl jeden z důvodů, proč poslanecká sněmovna schválila novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Řidiči musí dodržet od cyklisty při předjíždění odstup jedna a půl metru nebo jeden metr v místech, kde je maximální povolená rychlost 30 kilometrů za hodinu.

Dostatečný boční odstup při předjíždění cyklisty je klíčovým prvkem bezpečnosti. K nehodě ale může dojít i jinak, například při odbočování nebo přehlédnutí cyklisty na křižovatce. Kolize vozu s cyklistou může vést ke zranění cyklisty, zatímco hmotné škody bývají menší – i proto se často nehlásí, zejména když se obě zúčastněné stran dohodnou na řešení.

Řidič, který je účastníkem nehody s cyklistou, by se měl nejdříve přesvědčit, jak velká zranění cyklistovi způsobil, případně ihned volat záchranku (linka 155). Pokud je jasným viníkem dopravní nehody řidič, je třeba volat policii jen v případě, že na vozidle či na některé z přepravovaných věcí vznikla škoda převyšující 100 tisíc korun. A samozřejmě ve chvíli, kdy má cyklista zranění. Jinak lze situaci řešit vzájemnou výměnou kontaktů a dohodou.

Jestliže je viníkem kolize řidič, mělo by být odškodné hrazeno z jeho povinného ručení. Vhodné je vše pro pojišťovnu nafotit, případně zajistit svědky a neprodleně pojišťovnu kontaktovat.

Pár rad pro cyklistu

Postavení cyklisty je výhodné v tom, že může své nároky na odškodné uplatnit v přestupkovém nebo trestním řízení. Řidič však odpovídá jen za zavinění při porušení pravidel silničního provozu. Nelze na něm proto vymáhat odškodné, pokud byla nehoda způsobena například kvůli poruše na vozu. Řidič za škodu také neodpovídá, jestliže dopravní nehodu způsobil jako zaměstnanec. V takovém případě musíte škodu uplatňovat vůči jeho zaměstnavateli.

Ačkoli je cyklista obecně chápán jako ten zranitelnější účastník silničního provozu, ani on nemusí být zcela bez viny. Naopak. S přibývající bezohledností cyklistů na silnicích se zvyšuje i počet nehod, jež mohou jít takzvaně na triko cyklisty. Třeba proto, že cyklista nedal řidiči automobilu přednost a střemhlavě vjel do křižovatky. Řidič se mu vyhýbal – a naboural. I cyklista má nejen práva, ale i povinnosti. Kromě dodržování pravidel silničního provozu k nim patří i povinnost nahradit škodu, pokud ji způsobil. Může jít například o poškrábaný lak vozu, o promáčknutí karoserie nebo ulomené zrcátko.

Z právního hlediska pak vzniká při jakékoli nehodě odpovědní vztah. Jestliže cyklista při kolizi poškodil majetek, nebo dokonce někoho zranil (třeba chodce, jenž se k nehodě přimotal), porušil tím svou právní povinnost a vzniklou škodu musí uhradit.

Opět platí, že pokud je nehoda se zraněním, měla by být neprodleně zavolána nejen záchranka, ale i policie. Ostatně, jak uvádí ve svých návodech pojišťovny, k nehodě zaviněné cyklistou by měla být přivolána dopravní policie vždy. Současně je vhodné, aby si i účastníci nehody vše nafotili a zdokumentovali. Pokud jsou v místě kolize svědci, je dobré je požádat o součinnost.

Není výjimkou, že cyklista (vědomý si své viny) se může pokusit z místa nehody ujet. V takovém případě se budou hodit svědci, kteří mohou potvrdit takzvanou skutkovou verzi nehody a potvrdit nebo vyvrátit zavinění.

Pokud je prokázána vina cyklisty, musí škodu uhradit motoristovi on. Pro tento účel lze použít například pojištění odpovědnosti z pojištění domácnosti nebo z pojištění občanské odpovědnosti (lidově se mu říká „pojistka na blbost“). Pokud se nehoda stala v cizině, lze hradit podle okolností škody způsobené během pobytu i z kompletního cestovního pojištění, jehož součástí je i pojištění odpovědnosti. Vždy je ale zapotřebí záznam od lokální policie s popisem děje a výsledkem zkoušky na alkohol. Důležitá je také dostatečná pojistná částka, aby kryla celou vzniklou škodu nebo újmu.

Ve hře jsou i elektrokola

Specifickou kapitolou silničního provozu jsou elektrokola. Ta jsou mnohem těžší a mají jiné jízdní vlastnosti než běžná kola. Ve vyšší rychlosti jsou hůře zvladatelná, zejména pak pro osoby bez zkušeností nebo s chabou fyzickou kondicí. Podle Centra dopravního výzkumu jde počet smrtelných obětí elektrokol za poslední tři roky už do několika desítek. Stojí za nimi nezvládnutá rychlost a jezdecké chyby, ale i alkohol.

Problémem také je, že čeští cyklisté, zejména ti starší, nenosí za jízdy na hlavě přilbu, která je schopná při nárazu zabránit až 80 % závažných poranění hlavy. Je-li úraz těžký a spojený s následky, jsou náklady pojišťovny často v řádu milionů korun. Dalšími velmi častými úrazy jsou zlomeniny rukou a nohou. Někdy si přitom jezdci dokonce zlomí obě horní nebo obě dolní končetiny najednou.

Samozřejmě i u elektrokola platí, že cyklista může škodu nejen utrpět, ale také způsobit. I pro tento účel je dobré mít sjednané pojištění odpovědnosti – buď samostatné, nebo v rámci pojištění domácnosti jako její příslušník. V případě neúmyslné škody, kde se neprokáže přítomnost alkoholu, návykových látek či nepovolené úpravy elektrokola, může pojišťovna s úhradou vzniklé škody pomoci. Pojistná ochrana platí i v zahraničí a pro cesty do ciziny lze také sjednat pojištění odpovědnosti i v rámci cestovního pojištění.

Jak se vám tento článek líbil?

Sdílet článek

Související články

  • Muž pije pivo při řízení auta
    15. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Bodový systém a pokuty 2024

    Od ledna roku 2024 platí v České republice nový bodový systém. Pro řidiče by měl být přehlednější. Vážné přestupky jsou postihovány přísněji, u banálních provinění se tresty naopak zmírnily. Jaké jsou hlavní změny a kde najdete bodový stav řidiče?

  • Koupě ojetého auta
    08. dubna 2024|Petr Pohůdka
    Jak dovézt auto z Německa: Vše, co potřebujete vědět

    Německý trh s ojetinami je v mnoha ohledech lákavější než ten český. Za západními hranicemi se dají pořídit modely, které v tuzemsku často chybí. Jak koupit auto v Německu a co je potřeba k přihlášení vozidla ze zahraničí? Připravili jsme pro vás průvodce nákupem auta v Německu.

  • servis a kontrola motorky
    31. března 2024|Jana Březinová
    Jak připravit motorku před sezónou?

    Většina motorkářů svůj stroj ukládá k zimnímu spánku. Dlouhé stání mu ale neprospívá, proto k přípravě motorky na sezónu přistupujte svědomitě. Snížíte tím riziko poruch i nehod.

  • Žena telefonuje kvůli prasklému čelnímu sklu
    30. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit prasklé čelní sklo

    Jeden odražený kamínek dokáže napáchat škodu za desítky tisíc. Není divu, že připojištění skel patří k nejoblíbenějším doplňkovým pojištěním. Sjednává si ho každý čtvrtý řidič. Která pojišťovna vám nabídne nejvýhodnější podmínky a jak prasklé sklo řešit?

  • 24. března 2024|Jana Březinová
    Jak řešit nabourané auto na parkovišti

    Podle statistik pojišťoven se s odřeným autem na parkovišti setkalo 9 z 10 řidičů. Jak si s nehodou poradit, ať už jste ji zavinili vy, nebo jiný řidič? A co dělat, když viník od nehody ujede?

  • Zdražení povinného ručení 2022 - Kalkulačka, model auta, mince a smlouvy o pojistce
    19. března 2024|Petr Pohůdka
    Zdražení povinného ručení a havarijního pojištění v roce 2024

    I v letošním roce se provoz vozidla nejspíš prodraží. Připlatíme si nejen za pojištění, ale i autoservisní práce a součástky. Nicméně inflace konečně klesá, a tak by nárůst cenové hladiny neměl být tak výrazný – u povinného ručení a havarijního pojištění experti očekávají nárůst v jednotkách procent. Jak se s případným zvyšováním pojistného poprat?

  • Předávání klíče k autu
    11. března 2024|Petr Pohůdka
    Kupní smlouva na auto a přepis vozu. Co všechno je potřeba?

    Budete kupovat vozidlo nebo se naopak snažíte prodat to své? V obou případech si dejte pozor na správné vypořádání dokumentů. Vždy byste měli uzavřít písemnou kupní smlouvu a včas vůz přepsat na nového majitele, jinak hrozí dokonce pokuty.

  • Řada motoristů se mylně domnívá, že sjednáním povinného ručení auta a havarijního pojištění je jejich vozidlo plně chráněno. Často je pro ně proto nepříjemným překvapením, když pojišťovna odmítne vzniklou škodu uhradit, případně pojistné plnění krátí. Nejedná se přitom o mimořádné případy, ale takové, které mohou potkat téměř každého. Kdy vám pojišťovna odmítne peníze vyplatit, případně vyplatí méně, než jste čekali? Tady je pět situací.
    10. března 2024|Jana Březinová
    5 situací, kdy pojišťovna nezaplatí, ani když je auto pojištěné

    Myslíte si, že je vaše auto po sjednání povinného ručení a havarijního pojištění plně chráněno? Ve většině případů ano. Mohou ale vzniknout situace, kdy pojišťovna pojistné plnění krátí, nebo dokonce odmítne vzniklou škodu uhradit. Problém je jízda na sjetých pneumatikách, neohlášení nehody policii nebo zbytkový alkohol. O jaké další situace se jedná?

  • Automechanik upevňuje rámeček pod SPZ
    27. února 2024|Jana Březinová
    Vše o SPZ: K čemu slouží, jak řešit její ztrátu a vybrat si ji na přání?

    Když SPZ ztratíte a vyjedete bez ní, hrozí vám zákaz řízení až na 1,5 roku. Připravit vás o ni ale může i policie, když zjistí, že dlužíte za pokuty. Od roku 2016 si můžete navrhnout SPZ na přání. Nesmí obsahovat vulgarity a zaplatíte za ni 10 000 Kč. Co dalšího jste o SPZ (ne)věděli?

  • žena telefonuje po nehodě u auta ve sněhu
    13. února 2024|Jana Březinová
    Nehody v zimě: Jak jim předcházet a jak si auto správně pojistit

    V posledních letech bývají zimy mírnější, přesto každoročně na namrzlých silnicích zemře kolem 20 osob a asi 1000 se zraní. Řidiči nejsou zvyklí jezdit v zimních podmínkách, a tak je náledí a sníh na vozovce často zaskočí. Na co si dát na silnicích pozor, jaká zimní výbava vám nesmí chybět a jak si auto na zimu správně pojistit?